Замовники вбивства Гандзюк уникнуть покарання, якщо поліція передасть справу в суд у нинішньому вигляді, — адвокат

 

Передача до суду справи проти виконавців нападу на херсонську громадську та політичну діячку Катерину Гандзюк у її нинішньому вигляді унеможливить притягнення до відповідальності замовників убивства.

Про це заявила адвокат Гандзюк Євгенія Закревська в коментарі “Громадському“.

Раніше глава Нацполіції Сергій Князєв повідомив, що справу проти виконавців та організаторів нападу в найближчий час передадуть до суду.

“Слідство майже завершено, всю доказову базу зібрано, найближчим часом матеріали кримінального провадження передамо до суду. Якщо провину затриманих буде доведено, їм загрожує до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення”, — зазначив Князєв.
За його словами, в поліції очікують, що затримані організатори нападу на Гандюк дадуть додаткові свідчення про замовників злочину.

Водночас Закревська наголосила, що принаймні станом на 3 листопада виконавцям цього злочину не було змінено підозру і не було додано ознаку замовності.

“Другий момент: якщо справу по виконавцях передадуть в суд, то з чого і де будуть брати докази, яким чином використають ці докази в провадженні СБУ, яка шукає замовників?” — зауважила Закревська.

Захисниця пояснила, що в разі відсутності ознаки замовності в провадженні поліції щодо виконавців буде неможливо притягнути до відповідальності замовників, яких розшукують в межах іншого провадження — відкритого Службою безпеки.

Вони не можуть бути двічі підозрюваними чи двічі обвинуваченими. Вони можуть обвинувачуватися тільки один раз“, — зазначила Закревська.

За її словами, адвокати Гандзюк раніше направили клопотання про об’єднання цих справ до прокуратури Херсонщини та до Генпрокуратури.

“Якщо це не буде зроблено, то я не бачу судової перспективи притягнення замовника до відповідальності. Просто передати справу по виконавцях до суду — це просто унеможливити в подальшому притягнення замовника“, — наголосила Закревська.

Прокуратура Херсонської області вже відмовила в об’єднанні цих проваджень, від Генпрокуратури відповідь ще не надійшла.

Натомість після смерті Катерини Гандзюк Генпрокурор Юрій Луценко написав у “Фейсбуці”, що переживає її “як особисте горе”.

“Слідство Нацполіції , яке ні на день не зупинялося, в якому проведено 367 допитів, 21 експертизу, перевірки на детекторі брехні та інші процесуальні дії, скоро буде завершене. Встановлені виконавці та організатор постануть перед судом.
З метою встановлення замовника підозрюваний в організації вбивства у кінці жовтня переведений в ізолятор СБУ Києва”, — зазначив Луценко.

Раніше адвокат Масі Найєм повідомив, що співробітники Служби безпеки України вже провели слідчі дії в зв’язку зі смертю Гандзюк, і її тіло перевезли. За словами Найєма, судово-медичні експерти повинні провести розтин, і виходячи з результатів обстеження, “буде зрозуміло, як діяти далі”.

Адвокат також зауважив, що інформація про тромб, який відірвався і спричинив смерть Гандзюк, наразі не підтверджена, оскільки ще немає результатів експертизи. На запитання, коли їх слід очікувати, Найєм відповів: “Я думаю, плюс-мінус два дні”.

Відома громадська діячка, керівник апарату Херсонської міськради Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Вона боролася за життя з 31 липня, коли її облили сірчаною кислотою.

Після цього лідчі поліції змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк, кваліфікувавши його як закінчений злочин.

Про те, ким була Катя, про її вчинки і злочин проти неї читайте у великому матеріалі, підготовленому “Новинарнею”.

Читайте також:
“Щоби зло було покаране”. Порошенко відреагував на смерть Гандзюк

Поки що мовчки. У Києві та регіонах пройшли акції пам’яті Каті Гандзюк. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна