Усе про парад-2018: нова зброя, атрибутика, месиджі. ФОТО, ВІДЕО

 

автори: Дмитро Лиховій
Олександр Приходько (фото)

В України є сильна, значною мірою “десовєтизована” професійна армія та нові озброєння вітчизняного виробництва, всі разом вони здатні стримувати російську агресію. Україна проситься під парасольку НАТО і водночас пропонує підсилити собою східний фланг Альянсу. Основний стратегічний партнер України – Сполучені Штати, які надають допомогу як інструкторами, так і оборонною й летальною зброєю.

Це основні “профільні” месиджі, що ми почули й побачили на параді з нагоди 27-річчя проголошення Незалежності та 100-річч відновлення української державності 24 серпня в Києві.

Крім вітчизняної зброї (“Богдана”, “Вільха”, “Верба”, макет “Сапсана”), особливо рельєфно виглядала тема американських союзників.

Цього року США на трибуні параду представляв радник президента Трампа з нацбезпеки Джон Болтон – рівень нижчий, ніж торік міністр оборони Меттіс, але теж “яструб”, теж впливий, тому – ок.

Цікаво, що йому показував у смартфоні генпрокурор Луценко? 🙂

При цьому глядачі мали змогу вперше на власні очі побачити на Хрещатику довгоочікувану американську зброю знищення – протитанкові ракетні комплекси “Джавелін”, подаровані Вашингтоном Києву у квітні:

Так само вперше на параді по Києву проїхали американські контрбатарейні радари:

І, звісно, вже звичною для наших парадів ненапряжною ходою пройшов Хрещатиком найбільший підрозділ з-поміж армій країн-партнерів – США:

Парад справді був ефектний, якщо не сказати – вражаючий. Можливо, останній парад Дня Незалежності, що його приймав президент Порошенко. А може, і ні.

Військова, євроінтеграційна і церковна теми (знову про томос, “церква боронить нашу душу”) – Петро Порошенко сьогодні показав нам козирі, з яких він заходить у передвиборчу кампанію.

А фактично, парад-2018 відкрив марш-кидок політичного сезону, який тепер – із невеликим перепочинком на новорічні свята – кружлятиме Україною аж до виборів президента у березні-квітні 2019-го.

Атрибутика націоналістів на службі ЗСУ

Почалися урочистості з виносу і підняття на Майдані Державного Прапора.

Як і обіцяла робоча група волонтерів-істориків, прапороносці з президентського полку крокували з українськими шаблями замість радянських шашок зразка 1940 року.

Фото: прес-служба президента

Це була далеко не остання новація з царини зовнішньої “десовєтизації” та модернізації вигляду ЗСУ, яку “пробили” “під парад-2018” учасники групи “Нове військо” Віталій Гайдукевич, Василь Павлов, Олексій Руденко, Ярослав Тинченко, Ярослав Павлишенець, Олексій і Тетяна Сопіни та ін.

Вперше міністр оборони Степан Полторак, який командував парадом, об’їжджаючи вишикувані підрозділи, звертався до воїнів словами: “Слава Україні!” (замість “Бажаю здоров’я, товариші…”). Ті відповідали, уривчасто: “Героям слава!” Далі: “Вітаю десантників…” –  а вони у відповідь, протяжно: “Сла-а-а-ва! Сла-а-а-ва-а!..”

Кадр відео

Президент Петро Порошенко у своєму виступі ще раз згадав, що від цього вітання “ми почуваємо колосальне піднесення, а наших ворогів корчить, як чортів від ладану”.

“Настав час надати йому силу закону. Ось чому подаю до Верховної Ради законопроект про зміни до військових статутів, згідно якого це гасло стане головним вітанням у Збройних силах України“, – заявив Порошенко.

Власне, і парад, за сценарієм АП, називався – “Марш нової армії”.

На початку проїзду військової техніки на Хрещатику залунала ця пісня, перероблена Олегом Скрипкою з гімну ОУН, а сам Порошенко почав промову цитатою:

“Зродились ми великої години
З
 пожеж війни і полум’я вогнів.
Плекав нас біль за долю України,
Зростив нас гнів і лють на ворогів”.

Такого вияву націоналізму не дозволяв собі навіть найбільш “свідомий” з-поміж українських президентів, Віктор Ющенко (присутній на трибуні почесних гостей поруч із Леонідом Кучмою).

“Марунові” десантники

Коментатори параду також підкреслювали інші новації атрибутики родів військ ЗСУ, які з’явилися порівняно з парадом-2017 – берети кольору марун у десантників і морської хвилі – у морпіхів.

Читайте також:
Бунтівний батальйон морпіхів у чорних беретах:
Якщо нас ламають – будемо битися

А відкрили парад – одразу після богунівців-барабанщиків – як і було обіцяно, чотири реконструйовані бойові прапори військових підрозділів УНР:

Почесні найменування:
від Святослава до Пікуса

На параді 24 серпня нарешті прояснила ситуація з присвоєнням військовим підрозділам почесних найменувань – адже деякі назви “висіли” ще з минулого року.

Фото: прес-служба президента

Президент Порошенко підписав відповідні укази і на Майдані вручив нові бойові прапори командирам найменованих військових частин:

  • 3-й окремий полк спеціального призначення ССО ЗСУ – імені князя Святослава Хороброго;
  • 15-та бригада транспортної авіації ПС ЗСУ – імені авіаконструктора Олега Антонова;
  • 30-та окрема механізована бригада ЗСУ – імені князя Костянтина Острозького;
  • 55-та окрема артилерійська бригада ЗСУ – “Запорізька Січ”;
  • 56-та окрема мотопіхотна бригада ЗСУ – Маріупольська;
  • 93-тя окрема механізована бригада ЗСУ – “Холодний Яр”;
  • 406-та окрема артилерійська бригада ЗСУ – імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова;
  • 21-ша окрема бригада охорони громадського порядку Нацгвардії – імені Петра Калнишевського;
  • 3-й прикордонний загін Східного регіонального управління ДПСУ – імені Героя України полковника Євгенія Пікуса;
  • 27-й прикордонний загін Західного регіонального управління ДПСУ – імені героїв Карпатської Січі;
  • 31-й прикордонний загін Західного регіонального управління ДПСУ – імені генерал-хорунжого Олександра Пилькевича.

Фото: прес-служба президента

Відповідно до указу від 22 серпня, із назви 93 омбр вилучили найменування “Харківська”, 30 омбр тепер не “Новоград-Волинська Рівненська”, а 55 оабр втратила приставку “імені генерал-полковника Василя Петрова”.

Читайте також:
Уперше в ЗСУ бригада отримала мотиваційний прапор. ФОТО

Нагороди, звання, пам’ять

Уже традиційно під час урочистого шикування на параді в День Незалежності президент вручив зірки “Герой України”.

Так, глава держави присвоїв звання Герой України лейтенанту Олегу Довгому (посмертно).

Орден із рук Петра Порошенка отримали батьки загиблого офіцера Валентина Петрівна та Іван Іванович Довгі.

У прес-службі президента повідомили, що військовий з 2014 року виконував бойові завданні в зоні проведення АТО, зокрема в районі населеного пункту Чорнухине, керував взводним опорним пунктом в районі Дебальцевого. 31 січня 2015 року бойовики пішли в атаку на Чорнухине. По ВОПу Довгого, офіцера 15 огпб, били “Градом”, мінометом, наступаючи танками й піхотою.
У ближньому бою було поранено трьох військових. 22-річний лейтенант Довгий на собі витягнув тяжкопораненого бійця із позиції, що прострілювалася. Надалі сам отримав поранення, однак від евакуації відмовився і продовжував керувати підлеглими.
Олег загинув унаслідок прямого влучання в укриття снаряда РСЗВ БМ-21 “Град”
Позиції взводного опорного пункту вдалося утримати, противник не прорвався.

Особисто звання Герой України та орден “Золота зірка” на Майдані отримав лейтенант Володимир Соснін із 95 оабр.

У червні 2014 року поблизу села Селезнівка на Луганщині в ході бою 27 військовослужбовців отримали поранення різних ступенів тяжкості, перебували під шквальним вогнем окупантів та не могли самостійно залишити місце бою. Офіцер-десантник, ризикуючи власним життям, особисто провів евакуацію особового складу з поля бою та надання медичної допомоги.
27 липня 2014 року в бою під містом Торез Донецької області Соснін отримав поранення, однак продовжив керувати підрозділом. А через два дні штурмова група Сосніна була серед підрозділів, які здобували Савур-Могилу.

Зараз Соснін – заступник командира десантно-штурмової роти, інструктор з повітрянодесантної підготовки 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади (Житомир) ДШВ ЗС України.

Колишній командир 128-ї гірсько-піхотної бригади (2014-2017), Герой України (2015) Сергій Шаптала на Майдані отримав із рук президента погони генерал-майора.
Свої головні подвиги на війні 45-річний уродженець Черкащини здійснив у чині полковника. Надалі – начальник штабу оперативного командування “Південь” Сухопутних військ ЗСУ.

Програмна промова Порошенка:
війна, армія, євроінтеграція, церква

Не те щоб промова Петра Порошенка мала вигляд виборчої агітки, але, як уже було сказано, свої основні кандидатські тези він озвучив і деякі закиди парирував.

Чому не ввів воєнний стан? Так це, мовляв, на вашу ж користь, критики, – щоб ви мали свободу в тилу!

“Влада зробила все, аби вплив війни на суспільство був якомога меншим. Свого часу я відкинув пропозиції оголосити воєнний стан, який би істотно обмежив політичні права і свободи громадян. Від часткової мобілізації ми перейшли до формування контрактної армії. Витрачаючи понад 5% ВВП на оборону та безпеку, не знімаючи пальця з курка, – зосередилася на реформах і мирному будівництві”, – варте уваги формулювання спічрайтерів.

Читайте також:
Порошенко вперше вибачився за оіцянку завершити АТО за лічені години

З уже знайомих заготовок Порошенко повторив, що “наполягатиме на закріпленні у Конституції нашого прагнення приєднатися до Євросоюзу і вступити до НАТО”.

За його словами, юристи вже “знайшли формулу, як це зробити оптимально і швидко”.

“До відкриття осінньої сесії Верховної Ради, яке заплановано на 4 вересня, буде зареєстрований відповідний мій законопроект. І буду працювати в день і вночі, робитиму все, щоб його ухвалили”, – заявив гарант.

Апелюючи до “дорогих українців”, які наразі забезпечують йому дедалі нижчий рейтинг, Петро Порошенко акцентує в першу чергу все на тому ж: євроінтеграція, безвіз. Духовне замість матеріального.
“Відтоді, як ви довірили мені посаду президента України, державний компас впевнено показує на Захід – у бік, протилежний імперії. Його стрілка жодного разу не здригнулася. І запевняю вас, не здригнеться, допоки цей компас знаходиться в моїх руках”, – пообіцяв президент.

Не шкодуючи компліментів Збройним силам України, Порошенко не лише подумки, а вже й вербально включає їх у євроатлантичні сили безпеки.

Війна Росії проти України – це частина плану Кремля розвалити Європейський Союз і НАТО. Наші воїни на сході стоять на захисті безпеки і добробуту не лише України, але всієї Європи. Отож, до Євросоюзу і до НАТО ми прямуємо не з порожніми руками”, – сказав Перший.

“У нас сьогодні – ви будете мати можливість це побачити і переконуєтесь вже чотири роки – одна з найкращих армій континенту. Вона істотно посилить східний фланг НАТО. А навзаєм – ми розраховуємо на гарантії колективної безпеки, які надає Альянс”, – заявив Порошенко.

Але що показово: у промові, яку можна вважати програмною, він жодного разу не згадав референдум за вступ до НАТО, який пропонував провести раніше. Мабуть, без обнадійливих сигналів Брюсселя щодо ПДЧ ця затія, в контексті виборчих перегонів, може й зачекати.

Цитування гімну ОУН наводить на думку, що Петро Олексійович – на протиставленні себе “адвокатам Путіна” – спробує зробити ставку на правий, патріотичний електорат. Хоча він і найбільше в Порошенкові розчарувався.

“Із осені 2016 року – вчора була вже тисяча днів, – як ми не купуємо газу в Росії. Український «Нафтогаз» блискуче обіграв «Газпром» в Стокгольмському арбітражі, принісши до державної кишені 4,6 млрд. доларів. Так здобуваємо нашу енергетичну незалежність”, – нагадав також глава держави.

Крім теми сильної армії та євроінтеграції, Порошенко педалює тему автокефалії для Української православної церкви Київського патріархату. І цей кандидатський месидж на параді прозвучав особливо чітко. Власне, навіть молитва за Україну на початку урочистостей (чоловічий хор плюс військові капелани) була оголошена через виборчий слоган Порошенка із білбордів і телереклам: “Армія – боронить нашу землю. Мова – боронить наше серце. Віра – боронить нашу душу”.

Коли Порошенко виголошував “церковний” – справді дуже довгий – блок промови, на словах про очікуваний томос аплодували майже всі VIPи, крім – камери це зафіксували – митрополита Київського УПЦ МП Онуфрія:

Ще б пак, кому в Московському патріархаті сподобається такий підхід: “Не може бути вільним тіло, коли душа – в полоні. Нехай сьогодні нас почують у Константинополі, в Москві та Ватикані. Ми маємо твердий намір розрубати останній вузол, яким імперія відчайдушно намагається нас прив’язати до себе. Ми сповнені рішучості покласти край протиприродному та неканонічному перебуванню вагомої частини нашої православної спільноти у залежності від російської церкви. Церкви, яка освячує гібридну війну Путіна проти України, яка день і ніч молиться за російську владу і за військо – теж російське”.

Чи не оголошення це війни?..

Що ж до останніх подій війни на Донбасі, дехто звернув увагу на те, що Порошенко в промові не згадав про п’ятьох військових ЗСУ, загиблих напередодні.

Натомість була оголошена “загальна” хвилина мовчання в пам’ять про всіх загиблих українських воїнів і мирних громадян України.

“Повік не забудемо, і не пробачимо ніколи”, – заявив Порошенко.

Найбільший парад:
24 підрозділи і 300 союзників

Ліцеїсти-богунівці, діти учасників АТО. Фото: прес-служба президента

Деякі джерела називають парад-2018 наймасштабнішим парадом в Україні за останні роки і навіть за всю історію.

У ньому взяли участь  24 зведених парадних розрахунків – 4,5 тисячі українських військовослужбовців (як і торік) та 250 одиниць військової техніки. Напевне, про особливий масштаб можна говорити завдяки участі в параді цілої низки нових зразків озброєнь та прольотів над Хрещатиком армійської авіації – не вперше на парадах, але вперше при Порошенку.

Натомість уперше в параді взяла участь окрема жіноча сотня, набрана з курсанток Військового інституту Київського національного університету ім. Т. Шевченка та Військового інституту телекомунікації та інформатизації ім. Героїв Крут.

Мабуть, було б органічніше, якби жінки-військові були розкидані по “коробках” родів військ, де вони, власне, і служать, та крокували в ногу з побратимами-чоловіками. Утім, організатори вирішили вдатися до “гендерної сегрегації” і таким чином зробити акцент на жіночій присутності в армії.

Фото: прес-служба президента

Винагородою стали схвальні вигуки аплодисменти глядачів як реакція на тонкі, майже дитячі голоси (“Героям слава!”) під час переклички “жінсотні” з Полтораком.

Крім бійців і курсантів ЗСУ, у парадних колонах пройшли військовослужбовці резерву ЗСУ – учасники бойових дій, представники Національної гвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції, СБУ, ДержНС, більше двох десятків військових оркестрів.

Також Хрещатиком пройшли парадні розрахунки підрозділів із Канади й Данії (в одній “коробці”), Великої Британії, Литви, Естонії, Польщі, Румунії, Молдови, США, прапороносні групи з Грузії, Латвії, Польщі, Чехії й окремо із бригади “ЛитПолУкрбриг”.

Фото: ФБ Юрій Бірюков

Слідом за американцями, насамкінець, крокував зведений підрозділ ветеранів війни на Сході – чоловіки в беретах різного кольору, що символізувало бойове братерство.

Як заведено, ця “коробка” йде Хрещатиком найдовше і збирає найбільше оплесків.

Згодом радник міністра оборони Юрій Бірюков розповів, що підбором різних беретів для АТОвців організатори параду започаткували нову традицію.

Здрастуй, зброє

Найочікуванішою частиною параду була військова техніка (торік, нагадаємо, подібний захід пройшов без неї).

Фото: прес-служба президента

Тепер Майданом прогуркотіли 40 одиниць важкої бронетехніки, зокрема танків.

Очолив танкову колону експортний Т-84-120 “Ятаган” із гарматою калібру 120 мм.

Слідом ішли модернізовані танки Т-64БВ.

Далі – понад 100 одиниць автомобільної техніки і БТР, 30 артилерійських систем, 30 ракетних комплексів.

Також були представлені переносні протитанкові ракетні комплекси, зокрема поставлені зі США Javelin.

Це переносні ПТРК, але було видно, як у спеку нелегко тримати їх на плечах операторам у повному спорядженні, яких чомусь посадили в люки армійських броньовиків “Варта”.

Іншими свідченнями підтримки з боку США стали станції контрбатарейної боротьби на базі “Хаммерів” – AN/TPQ й інших модифікацій, передані Збройним силам України Америкою безкоштовно, починаючи з 2014 року.

Глядачі побачили тактичні броньовані колісні машини “Дозор-Б” та “Козак-2”, санітарні автомобілі “Хамві” і “Богдан”, а також встановлені на них безпілотні авіаційні комплекси “Фурія”, “Лелека” і ПД-1.

САУ 2С22 “Богдана”. Фото: defence-blog.com

Серед новітніх українських розробок була представлена артилерійська установка “Богдана”: гаубиця може вражати ціль на відстані до 60 кілометрів, має натовський калібр 155 мм, але ще не має механізму автоматичного зарядження.

РСЗВ “Верба”

Демонстрацією потужності ЗСУ стали тактичні ракетні комплекси, комплекс автоматизованого управління артилерійською батареєю і дивізіоном “Оболонь-А”, реактивні системи залпового вогню “Град”, “Смерч” та “Ураган” (радянські), “Вільха” і “Верба” (українські), зенітні ракетно-гарматні комплекси 2С6 “Тунгуска” та комплекси “Бук-М-1”, які їздили по Хрещатику й раніше, та кілька ЗРК “Тор”, розконсервованих і відновлених зовсім недавно.

РСЗВ “Вільха”

Вражав габаритами зенітно-ракетний комплекс С-300.

ОТРК “Сапсан”. Фото: defence-blog.com

Закривав сухопутну частину параду ходовий макет оперативно-тактичного ракетного комплексу “Сапсан”, над яким ще належить працювати.

Насамкінець над Хрещатиком пролетіли 29 винищувачів, штурмовиків, транспортних літаків і вертольотів армійської авіації, а також новий транспортник “Антонова” Ан-178.

Для більшого ефекту оператори телетрансляції вмикали зображення бойових літаків у небі ще на початку параду, коли вони лише брали курс на Київ.

 

Велика фотогалерея параду-2018
гортайте >>>

парад 2018 - молитва - капелани ЗСУ парад 2018 - Попко парад 2018 - Попко Полторак парад 2018 - резерв УБД парад 2018 - ССО парад 2018 - трубач парад 2018 - глядачі парад 2018 - Пливе кача парад 2018 - прикордонники парад 2018 - Марина Порошенко і діти парад 2018 - 3 прикордонний загін ім Євгенія Пікуса парад 2018 (1) парад 2018 (2) парад 2018 (3) парад 2018 - морпіхи парад 2018 (4) парад 2018 (5) парад 2018 (6) парад 2018 - литполукрбриг парад 2018 - Канада парад 2018 - Чехія парад 2018 - Литва парад 2018 - Польща парад 2018 - США парад 2018 - Грузія парад 2018 - танки парад 2018 - Латвія парад 2018 - техніка ЗСУ (1) парад 2018 - техніка ЗСУ (2) парад 2018 - техніка ЗСУ (3) парад 2018 - техніка ЗСУ (4) парад 2018 - ПТРК (1) парад 2018 - ПТРК (2) парад 2018 - Джавелін парад 2018 - техніка ЗСУ (5) парад 2018 - техніка ЗСУ (6) парад 2018 - техніка ЗСУ (7) парад 2018 - техніка ЗСУ (8) парад 2018 - техніка ЗСУ (9) парад 2018 - техніка ЗСУ (10) парад 2018 - Точка (1) парад 2018 - Точка (2) парад 2018 - Тунгуска парад 2018 - ЗРК Тор парад 2018 - техніка (1) парад 2018 - техніка (2) парад 2018 - техніка (3) парад 2018 - Естонія парад 2018 - авіація (1) парад 2018 - авіація (2) парад 2018 - авіація (3) парад 2018 - авіація (4) парад 2018 - авіація (5) парад 2018 - авіація (6) парад 2018 - авіація (7) парад 2018 - авіація (8) парад 2018 - авіація (9) парад 2018 - авіація (10) парад 2018 - авіація (11) парад 2018 - авіація (12) парад 2018 - авіація (13) парад 2018 - Порошенко і Болтон (2) парад 2018 - сцена парад 2018 - США парад 2018 - ветерани АТО парад 2018 - авіа глядачі парад 2018 - Дозор-Б 95 оабр парад 2018 - контрбатарейні радари парад 2018 - Порошенко і військовий
<
>
Представники Литполукрбриг на параді в Києві 24 серпня 2018 року

Читайте також:
Радник Трампа після параду поговорив
з Порошенком і Гройсманом про війну й державу-агресора

У Міноборони не рахували витрати на парад-2018

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна