Розруб шаблону. На параді-2018 замість церемоніальної шашки в ЗСУ буде шабля

Фото: ФБ Нове військо

На параді в Києві на честь 27-річчя Незалежності почесна варта ЗСУ матиме нову церемоніальну зброю – українську шаблю замість радянської шашки.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив у ФБ-групі “Нове військо” Олексій Руденко, учасник групи з розробки атрибутики української армії.

“Оскільки це вже не таємниця, час внести чіткість формулювань. Отже, цього року на військовому параді до Дня відновлення Незалежності України почесна варта триматиме в руках нову церемонійну зброю – шаблю. Навіть не так – ШАБЛЮ!” – написав Руденко.

“…Досі у Збройних Силах України та інших військових формуваннях на озброєнні офіцерів почесних варт і асистентів прапороносців перебуває… шашка радянська офіцерська зразка 1940 року… Шашка…
Вже третій рік поспіль 24 серпня є тією датою, коли в площині історичної спадковості, ідейних та ідеологічних артефактів та ритуалів, з’являється щось нове. Настав час і церемонійної січної зброї”, – наголосив історик.

Він описав вигляд шаблі для почесної варти ЗСУ: “Ефес – напівзакритого типу. Гарда жовтого металу, L-подібної форми. На звороті ефеса міститься фігурне кільце для великого пальця – перстень або “палюх”, декорований зображенням рельєфного логотипа ЗСУ. Так само оздоблено голівку ефеса. Руків’я тоноване під чорне дерево. Піхви – металеві, хромовані, з латунною арматурою”.

Історик Руденко пояснив, що у XVI ст. в Україні “еволюція шабельної гарди проходила в спільному для країн Центрально-Східної Європи напрямі – до османської шаблі було успішно припасовано ефес з надзвичайно довгими кільйонами та перехрестям. Такі зміни, що фактично наслідували давні форми гард європейських мечів, стали відправною точкою еволюції шабельної гарди, що із запізненням у століття повторила шлях європейської зброї з довгим прямим клинком”.

Він нагадав, що в Національному історико-меморіальному заповіднику “Поле Берестецької битви” зберігається декілька шабель з L-подібною гардою.

У свою чергу координатор групи розробників нової атрибутики ЗСУ Віталій Гайдукевич наголосив на ідеологічному аспекті важливості відмови від церемоніальної зброї радянського типу.

Почесна варта 2016 – з шашками

“Те, що у нас досі почесні варти із радянськими шашками зразка 1940 року ходять, це не дрібничка. Це показник тотального ігнорування важливих ідеологічних нюансів. До останнього часу. Цьогоріч вперше почесна варта триматиме в руках шаблі”, – написав Гайдукевич.

“О, звісно це ще не фінальна перемога. Ще треба підкорегувати рухи (для шашки і для шаблі все ж мають біти різні), треба обмізкувати правила носіння, треба розуміння, як із церемонійної зробити нагородну шаблю. Адже в Україні досі немає нормальної нагородної січної (рос. “холодной”) зброї”, – додав він.

Читайте також:
“Богдана”, “Слава…”, жінки, 15 країн-союзників
– це буде найкращий парад Незалежності ever

“Вовкулака, хорунжий і хрест Богуна”. Нові однострої і знаки розрізнення ЗСУ
– повне портфоліо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна