“Богдана”, “Слава…”, жінки, 15 країн-союзників – це буде найкращий парад Незалежності ever

 

Роман Кулик
громадський активіст, журналіст, лейтенант запасу, мобілізований у 2015-2016 рр. (служив на посаді заступника командира батальйону по роботі з особовим складом 55 оабр ЗСУ)

(FB)

Поки не відомі всі деталі, а вже виглядає так, що парад до 27-річчя відновлення незалежності буде одним із найкращих евер.

Нарешті техніка знову при ділі: 250 одиниць проїде Хрещатиком.

155-мм САУ “Богдана” днями проходить випробування і точно буде на параді, скоріш за все, 10 серпня її ще й приймуть на озброєння ЗС. Всі в очікуванні її демонстрації (кількадесят експертів, які вже бачили й тільки дражнять у коментах – не рахуємо ;).

24 парадні розрахунки й поміж них уперше – коробка з жінками, що служать в ЗСУ (є думка, чому б просто не включити їх у кожен розрахунок по родах військ, де служать – тут можна подискутувати, тема нова).

Також 15 розрахунків від країн-союзників, партнерів (в минулому році було 10) й високопосадовців (ех, знову би Меттіса).

Відкриватиме парад – коробка ветеранів російсько-української війни, як і має бути.

Використання оркестрами гімну ОУН “Зродились ми великої години” (скотилась скупа сльоза).

Ну й, звісно, ключова ідеологічна родзинка – заміна вітання з “товаришами” і “бажаю здоров’я” на “Слава Україні! Героям слава!”
От тільки не можна розслаблятись, поки МО не внесе свій проект закону про статути до парламенту й нове вітання не закріплять там. Бо якщо це лишиться у вигляді разового експерименту на одному параді – провал. Президент дав доручення, ще рік тому Кабмін подавав законопроект, часу до виборів вдосталь – має вийти.

Ходять чутки, що можливо буде кілька нових почесних назв [бригад]. Але це не точно, тож не треба накручувати очікування.
Звісно, хотілось би такого ж розмаху, як минулого року, коли дев’ятьом частинам вручили бойові прапори й три бригади отримали почесні найменування. Ну побачимо, що реально зможуть пробити.

І, можливо, до параду підключать навіть авіацію – ну це вже буде “Extra Gold Edition Parade” :).

Коротше, поки виглядає дуже перспективно. Пропускати, звісно ж, – не варіант.

Читайте також:
На параді Незалежності міністр вітатиме війська словами “Слава Україні!”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна