Як відзначали День Соборності в різних містах України

 

У неділю, 22 січня, акції з нагоди Дня Соборності відбулися в різних містах України.

Дніпро

У Дніпрі святкування почалося з офіційного покладання квітів до пам’ятника молодому Тарасові Шевченку. Потім на Соборній площі відбулося урочисте відкриття першого в місті пам’ятного хреста бійцям Української Народної Республіки.

Як стверджують ініціатори встановлення пам’ятника, саме на цій площі поховані 14 вояків полку “Січових стрільців – Вільних козаків” УНР – як наддніпрянці, так і галичани, загиблі у боях за місто проти більшовиків та махновців 1919 року. Тому цю площу називають символічним місцем єднання Сходу та Заходу.

Пам’ятник, автором якого став скульптор Гарнік Хачатрян, має вигляд хреста, який використовувався у нагородах і символіці УНР. Хесто освятили священики УПЦ Київського патріархату.

На урочистостях співак Олег Скрипка виконав пісню “Зродились ми великої години” – “Марш нової армії”, написаний на основі однієї з пісень армії УНР. Музикант повідомив, що спеціально для цього виступу вбрався в музейний експонат – однострій офіцера армії Петлюри.

 

Після цього на площі Героїв Майдану провели фінальну частину флешмобу “Небо над Дніпром!”. Учасники акції утворили великий прапор України і випустили в небо сині й жовті кульки.

Кривий Ріг

Кілька сотень людей зібралося у 95-му кварталі Кривого року, щоб створити “Ланцюг єднання”.

Учасники акції, взявшись з руки, виконали Гімн України і скандували “Одна, єдина, Соборна Україна!”, а автомобілісти, які проїздили повз, сигналили їм клаксонами.

 

Херсон

Активісти та волонтери з Херсона та Олешківського району також влаштували на Антонівському мосту через Дніпро “Живий ланцюг єдності” на честь Дня Соборності.

В акції взяли участь понад 500 людей. Вони вишикувалися на мосту, тримаючи державні прапори та рушники. Були присутні й представники обласної та місцевої влади, військових гарнізонів, розташованих як у Херсоні, так і в Олешківському районі, небайдужі громадяни.

Коли «Живий ланцюг єдності» було утворено, люди разом заспівали гімн України. Після акції її учасники у Херсоні поклали квіти до пам’ятного знаку на честь В’ячеслава Чорновола, пам’ятника Тарасу Шевченкові та до меморіалу “Слава Україні”.

Харків

У Харкові акція, що проходила вздовж вулиці Сумської поблизу пам’ятника Тарасові Шевченку, зібрала більше 300 учасників.

Перед утворенням ланцюга єднання учасники заходу провели мітинг, під час якого промовці розповідали про історичні події січня 1919 року, коли був проголошений Акт Злуки УНР та ЗУНР.

За словами голови Харківської обласної організації ВО “Свобода” Ігоря Швайки, акція “Ланцюг єднання” символізує “те, що мало відбутися 100 років тому”.

Швайка підкреслив, що сьогоднішнє покоління має проаналізувати помилки та зробити висновки з національно-визвольної війни початку ХХ століття, поразка в якій призвела до більшовицької окупації.

Учасники акції утворили ланцюг завдовжки близько 300 метрів, який протягнувся від площі Свободи до майже Харківського Національного академічного театру опери та балету.

Львів

У Львові на Личаовському кладовищі керівники міста та області разом із представниками громадськості поклали квіти й запалили лампадки біля могил українських воїнів:
героя Небесної Сотні Юрія Вербицького, учасника АТО Віктора Гурняка, держсекретаря військових справ ЗУНР Дмитра Вітовського, коменданта Січових Стрільців Михайла Галущинського, керівника і засновника “ПЛАСТу” Олександра Тисовського, воїна УГА Северина Левицького, президента Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича, могил воїнів АТО та Меморіалу воїнам Української Галицької Армії.

Згодом біля пам’ятника Тарасу Шевченку розпочалося народне віче, а на площі Ринок розгорнули велетенський прапор України.

Інші міста

В Ужгороді городяни утворили “ланцюг єдності” на пішохідному мосту через річку Уж. Окрім того, на фасаді Будинку профспілок встановили меморіальну дошку голові Центральної Ради УНР Михайлу Грушевському. Потім відбулося покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку та розгортання 100-метрового прапора України на площі Народній. Урочиста хода з прапором прослідувала до пам’ятника Президенту Карпатської України Августина Волошина на Набережну Незалежності.

У Запоріжжі по обидва береги Дніпра зібралися всі охочі з української символікою та вирушили назустріч одне одному по греблі ДніпроГЕС. Зустрівшись посеред греблі, люди обійнялися, заспівали українських пісень.

У Рівному на Майдані Незалежності в Рівному створили “ланцюг єднання”. Учасники взялися за руки та співали гімн України.
Окрім цього, працівники Рівненської АЕС напередодні утворили півкілометровий “живий ланцюг” з близько 200 учасників.

Близько тисячі житомирян також утворили символічний “ланцюг єдності”. Люди вишикувались від вулиці Михайлівської до площі Корольова. Повз них пройшов військовий оркестр із прапором України.

В Маріуполі та Миколаєві містяни вишикувались, утворивши “живі герби”.

В Одесі також поклали квіти до пам’ятника Т.Шевченку. А згодом біля пам’ятника Дюку вишикувались представники з усіх регіонів України із символікою своїх областей.

Читайте також:

В річницю Акта Злуки лівий та правий береги Дніпра об’єднали “живим ланцюгом соборності”

 

За матеріалами Радіо Свобода, “Дніпроград“, 0564.uaDepo.Харків, 032.ua, УНН

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.