Жоден кандидат у президенти не має більше 10%, до ВР проходять 8 партій, – соціологія

 

 

Жоден з імовірних кандидатів у президенти не набирає більше 10% підтримки населення.

Про це свідчать результати соціологічного опитування від компанії GfK Ukraine.

Так, найбільш популярною залишається Юлія Тимошенко із 10% підтримки, далі з мінімальним розривом ідуть комік Володимир Зеленський (7%), колишній міністр оборони Анатолій Гриценко та музикант Святослав Вакарчук (по 6%), діючий президент Петро Порошенко, співголова партії “Опозиційний блок” Юрій Бойко та лідер Радикальної партії Олег Ляшко – по 5%.

 

Згідно з цим дослідженням, Тимошенко лідирує в Центральному, Південному та Північному регіонах, на Заході найпопулярніший Вакарчук, на Сході – Бойко, в Києві – Зеленський.

На питання щодо другого туру виборів респонденти дали наступні відповіді:

  • Гриценко не програє нікому;
  • Тимошенко виграє у всіх, крім Вакарчука, Зеленського та Гриценка;
  • Порошенко програє всім;
  • Ляшко програє всім, крім Порошенка та Бойка;
  • Бойко програє всім, крім Порошенка та Ляшка.

“Я щомісяця спостерігаю за електоральними прихильностями населення на базі Омнібусу GfK Ukraine з 2007 року і перед жодними виборами не було ситуації, коли жоден кандидат не набирає більше 10%, не бачила таких даних і за давніші періоди”, – прокоментувала результати керівниця відділу соціально-політичних досліджень GfK Ukraine Інна Волосевич, яку цитує “УП”.

“Зараз маємо унікальний шанс для нових політичних лідерів, але часу для їх кампаній лишається дуже мало”, – додала вона.

На виборах до Верховної Ради, за даними GfK, 5-відсотковий бар’єр могли б подолати ВО “Батьківщина”, “Громадянська позиція”, “Опозиційний блок”, БПП “Солідарність”, Радикальна партія Олега Ляшка, партії “За життя” Вадима Рабиновича, “Слуга народу” Володимира Зеленського і гіпотетична партія співака Святослава Вакарчука.

“При перерахуванні відсотків від тих, хто визначився з вибором (тобто якщо припустити, що ті, хто обрав варіант “важко сказати”, проголосують приблизно так само, як ті, хто визначився), 5-відсотковий бар’єр долають вісім партій”, – зазначається у прес-релізі.

Якби парламентські вибори проводили наступної неділі, як би Ви голосували?

За підрахунком соціологів, “Батьківщина” б набрала 18% (10% від усього населення), “Громадянська позиція” – 11%, “Слуга народу” – 10%, “Опозиційний блок” – 9%, а “партія Святослава Вакарчука”, БПП “Солідарність”, Радикальна партія та “За життя” – по 8% (4% від усього населення).

Об’єднані націоналісти набирають 2-3%, які і умовна партія Володимира Гройсмана.

Не брали б участь у виборах поки що 20% опитаних. Ще 25% респондентів було важко відповісти, чи підуть вони голосувати.

Компанія GfK Ukraine методом інтерв’ю у респондента вдома опитала 2753 осіб віком від 18 років та старше в усіх регіонах України, окрім АР Крим. У Донецькій та Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, які контролює Україна.
Максимально можлива похибка вибірки складає 1,9%.

Читайте також:
Соціологи розповіли про свіжі рейтинги політсил: до ВР пройшли б 8 партій

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна