Уперше в ЗСУ бригада отримала мотиваційний прапор. ФОТО

 

Під час урочистостей з нагоди Дня 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ в четвер, 10 травня, підрозділу вручили нову хоругву із зображенням холодноярської символіки.
Як передає “Новинарня” з посиланням на прес-службу 93 омбр, це перший випадок в історії Збройних сил України, коли бригада отримує почесний (мотиваційний) прапор надодачу до офіційного бойового знамена.

“Вперше в новітній історії бойова бригада отримала мотиваційний прапор – почесну хоругву з символікою національно-визвольної боротьби”, – ідеться в повідомленні.

“Гімн 93-ї бригади починається зі слів “Наша історія написана нами”, І це правда, – сказав, виступаючи перед бійцями, волонтер Роман Донік. – Чотири роки роки ви пишете історію сучасного Українського війська”.

“Чотири роки пишете історію Української держави. Символіка Холодного Яру на прапорі не випадкова. Холодний Яр – потужний символ боротьби українців за волю, власну державність”, – додав він.

Хоругва – двостороння. На одному боці – холодноярський дуб із перехрещеними ножами на чорному полі.

На іншому – стилізований чорний ворон на білому полі.

Архієрей УПЦ Київського патріархат, єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан освятив почесну хоругву, яку було вручено командиру  бригади полковнику Владиславу Клочкову.

“Що нас штовхає на боротьбу? Любов і жертовність. В бій нас кличуть покоління українців, які боролися за незалежність і не змогли її вибороти. Кличуть і ненароджені покоління майбутніх українців. Патріарх Філарет благословляє вас і молиться за успіх здійснення операції Об’єднаних сил”, – зазначив на урочистостях голова Синодального управління військового духовенства УПЦ КП митрополит Іоан (Яременко).

93-тя окрема механізована бригада ЗСУ дислокується в смт Черкаське Новомосковського району Дніпропетровської області.
Наразі вона носить почесне найменування Харківська (за визволення попередниками бригади – 93-ї мотострілецькою дивізією ЗС СРСР – міста Харків у серпні 1943 року). Однак відомо про наміри державного керівництва України присвоїти підрозділу почесне ім’я “Холодний Яр”.

Чорний прапор з емблемою дуба Холодного Яру та перехрещеними ножами для 93 омбр був розроблений волонтерами групи “Нове військо” (координатор – Віталій Гайдукевич).

“Все ж таки шикарнючий вийшов прапор. Ми його всі разом довго мучили, але він того вартий. Серед усіх [мотиваційних] прапорів, які з’являться потім, цей точно буде однією з перлин”, – написав Віталій Гайдукевич у коментарях.

Він пояснив, що почесні (мотиваційні) прапори ще готуються до унормування.

“Почесний прапор/стяг/хорогва – це другий офіційний прапор частини, що має почесне ім’я. Почесний прапор є колективною нагородою і відображає емблему частини. Почесний прапор кожної іменної частини є іншим. Вони можуть бути широкого спектру кольорів, форм. Почесний прапор передає емблему частини. Він не є альтернативою бойовому прапору.
Бойові поки лишаються такими, як є (як на мене – на жаль). Але бойовий прапор постійно в секретці, а почесний прапор – це обличчя організму.
Бойові прапори інкубаторські – однакові, там не розрізниш, де чий. А по почесному стягу видно й одразу.
Почесний прапор буде в комплексі із нашивкою. Тобто всі іменні частини в першу чергу замінять свої старі емблеми на нові”, – розповів Гайдукевич про сенс розробок щодо символіки.

Читайте також:
72-й бригаді на параді присвоять ім’я Чорних запорожців

На офіційній ФБ-сторінці 93-ї бригади цього дня було презентовано також гімн 93 омбр у виконанні гурту “Тінь Сонця”:

Автор тексту – молодший сержант Влад Сорд.

Урочистості, присвячені Дню створення 93-ї окремої механізованої бригади, пройшли у Волновасі Донецької області.

Легендарну військову частину, яка взяла участь у більшості ключових подій війни на Донбасі, привітали командувач ООС генерал-лейтенант Сергій Наєв, командувач оперативно-тактичного угрупування “Схід” генерал-майор Олександр Красноок, керівництво Дніпропетровської і Луганської областей, представники ВР та місцевого самоврядування, духовенства та громадськості.

Присутнім продемонстрували документальну стрічку “93: Бій за Україну”.

Найкращим солдатам, сержантам і офіцерам бригади були вручені державні нагороди, відомчі відзнаки, грамоти та інші подарунки.

Для бійців 93 омбр, які зараз беруть участь в Операції об’єднаних сил, жителів Волновахи і прилеглих населених пунктів зі святковою програмою виступили гурти “Тінь Сонця”, “Bagiroff Band”, Сашко Лірник, артисти і музиканти місцевих творчих колективів, військовий оркестр 93-ї бригади.

Окремо бригаду в зоні ООС привітав міністр оборони Степан Полторак. Голова оборонного відомства вручив найкращим воїнам 93-ї відомчі нагороди, відзнаки, цінні подарунки, грошові премії та вогнепальну зброю.

Читайте також:
Кінотеатр на фронті: які фільми крутить автоклуб 93-ї бригади

Третя річниця звитяги. 93-тя бригада розповіла про маловідомий бій під Донецьком

93-тя бригада просить допомогти важкопораненому воїну
– донбасівцю Юрію Завєрзаєву

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна