Третя річниця звитяги. 93-тя бригада розповіла про маловідомий бій під Донецьком

 

93-тя окрема механізована бригада ЗСУ

(FB)

Про ті події, достатньо типові для буремних днів квітня 2015-го, не писали в ЗМІ. Вони живі лише в пам’яті їх безпосередніх учасників.

Три роки тому Великдень святкували 12 квітня. Втім, “защітнікі скрєпов” креативно вирішили відзначити Воскресіння Христове й викотили на вузеньку ділянку в Жабуньках, прямісінько на околиці Донецька навпроти Пісків, аж чотири танки Т-72. Їхня піхота висунулася вперед на відстань до 600 метрів.

По бійцях 9-ї механізованої роти танки відкрили вогонь прямою наводкою. Їхні сусіди з 8-ї роти потрапили під мінометний обстріл. По позиціях 7-ї роти танки працювали здалеку “каруселлю”, а 120-мм міномети взагалі не давали підняти голову.

Про наступ чи спробу зачистити Піски мова не йшла.

Бойовики під керівництвом своїх путінських кураторів вирішили перевірити наших воїнів, які тільки-но заступили на позиції та в більшості своїй не мали реального бойового досвіду.
На руку ворогу грав і той факт, що добровольчі з’єднання – батальйони “Правого сектора” та “ОУН” – виводили своїх людей із Пісків.

Пам’ятне фото, на якому присутні деякі учасники подій

В результаті гвардійці 93 омбр не тільки втрималися на позиціях, а й завдали терористам відчутної шкоди – один танк було знищено, інший підбито.

Бій було зупинено завдяки представникам ОБСЄ.

Наступного дня, 13 квітня, як тільки розвиднілося, дев’ять бійців 7-ї роти на чолі з тоді ще командиром взводу “Стаффом” та 11 добровольців батальйону “ОУН” вийшли в передмістя Донецька до “Вольво-центру”.

Під прикриттям вогню АГС-17, а потім ЗУ-23-2 та гармати БМП-2, вони атакували ротний командний пункт бандитського батальйону “Восток”. Для більшості з них це був перший бій в житті.

У ближньому вогневому контакті, який супроводжувався історичною панікою напівсонних бойовиків, в хід пішли автомати і гранати.

Знищено СПГ-9М противника, кілька автомашин, які підвозили особовий склад терористів на позиції.

За даними СБУ, загалом того ранку попрощалися з життям не менше 20 прихильників Путіна.

Олег Богачов.jp

В тому бою не обійшлося без втрат і в наших лавах. Від шальної кулі загинув 23-річний киянин Олег Богачов з “ОУН”. Його побратим “Сіті”, важко поранений, потрапив у полон.

Розлючені бойовики кілька годин щільно били з мінометів та гармат по наших позиціях.
Унаслідок влучання артилерійського снаряду на позиції “Десна” смертельне поранення отримав 32-річний кулеметник 93 омбр, старший солдат Микола Грінченко з Покровського району Дніпропетровської області.

Микола Грінченко

Олег Богачов і Микола Грінченко “за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку”, нагороджені орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).

Читайте також:
“Спершу думали, що це страйкбол”.
13 квітня – три роки АТО: перший бій, порушений наказ, герой, втрата

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна