Вибори президента можуть відтермінувати на рік через КС, – Ємець

 

До Конституційного Суду готується подання щодо перенесення дати виборів президента України.

Про це на заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець (“Народний фронт”).

“За моєю інформацією, готується подання до Конституційного Суду з метою перенесення дати виборів президента України”, – написав він у “Фейсбуці”.

При цьому Ємець вважає цілком реальною вірогідність підтримки Конституційним Судом можливого подання про перенесення дати президентських виборів.

“Вчора мені стало відомо з джерел, близьких до КС, що таке питання обговорюється, і можливо, буде внесене подання”, – зазначив депутат у коментарі УНІАН.

Ємець нагадав, що суб’єктів може бути два – президент або Верховна Рада.

“Наскільки мені відомо, це, швидше за все, будуть депутати Верховної Ради. Можливо, навіть з різних фракцій”, – зауважив парламентарій.

На питання, наскільки реально, що КС прийме, розгляне та підтримає таке подання, Ємець сказав: “За тією інформацією, яка мені відома, – це абсолютно реально. Якщо таке подання буде внесене, то є серйозні підозри про те, що рішення буде позитивне”.

Джерела ТСН.ua повідомили з цього приводу, що відповідне подання, швидше за все, передадуть депутати, близькі до БПП.

Приводом подання стало те, що попередні президентські вибори відбувалися в травні 2014 року, а не в березні, як прописано в Конституції.

У Конституції зазначається, що чергові президентські вибори відбуваються в останню неділю березня п’ятого року повноважень президента. Формально, п’ятий рік повноважень Порошенка починається 25 травня 2019 року.

Водночас попередньо всі очікували, що вибори пройдуть в останню неділю березня 2019 року, тобто 31 березня.

На думку джерела ТСН.ua, метою перенесення виборів є не збільшення терміну президента Петра Порошенка, а зменшення часу для нового президента працювати зі старим складом парламенту і внесення зміни до законодавства, наприклад щодо проведення парламентських виборів.

“Так, у нового президента залишиться не шість місяців, а три місяці на зміни виборчого законодавства, скасування мажоритарних округів. Таким чином вдасться зберегти мажоритарну систему, бо вже зараз певні депутати проводять роботу по округах”, – каже джерело.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій не володіє офіційною інформацією щодо начебто спроб перенести дату президентських виборів.

Як передає УНІАН, про це він сказав у журналістам, коментуючи заяву Ємця.

“З будь-яких офіційних джерел мені це не відомо”, – сказав Парубій.

На його думку, вибори мають відбутися згідно з Конституцією.

“Якщо я не помиляюся, згідно з Конституцією, вибори відбуваються в останню неділю березня п’ятого року повноважень (президента). Тільки так я бачу законні підстави і законні передумови”, – заявив Парубій.

Попередні вибори президента України спочатку були заплановані як чергові на 2015 рік, але призначені на більш ранній термін у зв’язку з відстороненням Верховною Радою Віктора Януковича з поста президента 22 лютого 2014 року. Таким чином, позачергові вибори президента України пройшли 25 травня 2014 року.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна