Радник Трампа після параду поговорив з Порошенком і Гройсманом про війну й залежність

 

У п’ятницю, 24 серпня, в Києві відбулися зустрічі радника президента США з питань національної безпеки Джона Болтона із президентом України Петром Порошенком та прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Спілкування почалося майже одразу після завершення військового параду, в якому взяв участь і Болтон.

Згідно з офіційним повідомленням сайту Кабміну, під час зустрічі сторони торкнулися тем як двосторонньої, так і міжнародної співпраці, передусім в контексті співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, посилення санкційного тиску на країну-агресора та протидії реалізації енергопроекту побудови газопроводу “Північний потік-2”.

Болтон також нагадав, що Сполучені Штати Америки ще раз підтвердили невизнання незаконної анексії Криму під час зустрічі президентів США та РФ Дональда Трампа і Володимира Путіна у Гельсінкі.

Під час зустрічі з Порошенком Болтон, серед іншого, сказав: “Ви говорили про декларацію, яку ми зробили щодо невизнання незаконної анексії Криму. Це все походить від американських традицій невизнання незаконних анексій”.

Він згадав, що ще в 1931-32 роках США не визнали анексію Японією Манчжурії.

“Це і декларація 1940-х років, коли також було невизнання щодо Балтійських республік. Це — політичний сигнал з нашої позиції, який має дуже велике значення, і нам було дуже приємно ще раз це зробити — підтвердити під час зустрічі Путіна і Трампа у Гельсінкі, так як це визнав президент Путін під час прес-конференції. Це — надзвичайна можливість для нас посилити стосунки”, — сказав радник Трампа.

На прес-конференції після переговорів з українським керівництвом він також наголосив, що обговорення Росією питання миротворців на Донбасі – непряме визнання причетності до війни проти України.

Як пише “Європейська правда“, Болтона запитали, як він може довести ключову роль Росії у війні на Донбасі, з огляду на постійні заперечення з боку Москви.

“Сам факт того, що російська сторона бере участь у спілкуванні щодо розгортання миротворчих сил ООН на Донбасі, – можливо, це непряме визнання Росією, що є проблеми, і вони є частиною цих проблем”, – сказав Болтон.

Він зазначив, що деякий час тому у Сирії вбили цілу групу бойовиків, які напали на американські сили. Виявилося, що всі вбиті раніше воювали на Донбасі.

Болтон також запевнив, що адміністрація Трампа активно розглядає питання вступу України до НАТО.

“Адміністрація Джорджа Буша 2008 року запропонувала, щоб для України та інших країн була прискорена програма з прийняття в члени НАТО. Але з цим європейські колеги, на жаль, не погодилися. Але я думаю, що зараз наша адміністрація активно розглядає це питання, виходячи з інтересів України, кілька кроків було зроблено, але багато залежить від України – яким чином вона виконає умови, і політичні, і військові. Але є прогрес”, – сказав він.

Окрім того, Болтон зауважив, що Україна має шукати альтернативні джерела енергоресурсів через побудову трубопроводу “Північний потік-2”.

“Стурбування президента Трампа полягає в тому, чому ви, Європа, ще більше, добровільно прив’язуєте себе до російських енергоресурсів? Шлях для України та інших – це шукати альтернативні джерела і ресурси природного газу. Якщо «Північний потік-2» побудують, то Україна потрапить під загрозу, що Росія, навіть якщо зобов’яжеться, не буде постачати достатніх обсягів газу”, – зазначив Болтон.

Зокрема він порадив європейцям розширювати можливості з видобування газу в Середземному морі, згадав про побудову “Південного газового коридору”, а Україні порадив розвивати альтернативні джерела енергоресурсів і власне видобування газу.

Читайте також:
Новим радником Трампа з нацбезпеки став Джон Болтон
– ворог Росії і прибічник України в НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна