За “балтійським” принципом: декларацію США щодо Криму підтримала Європа

 

Заяву Держдепу США щодо офіційної політики для відновлення територіальної цілісності України, яка має назву “Кримська декларація”, підтримали Велика Британія, Німеччина, Польща і Євросоюз.

Документ за підписом держсекретаря Майка Помпео був опублікований на сайті Держдепу США в середу, 25 липня.

Політика адміністрації Трампа з кримського питання не зазнала змін, але була оформлена у вигляді окремого офіційного документа, в якому міститься бачення Вашингтона щодо мотивації Кремля.

Держдеп підтвердив, що і надалі жорстко дотримуватиметься політики невизнання анексії Криму Росією.

“Росія своїм вторгненням в Україну в 2014 році і спробою анексії Криму прагнула підірвати основний міжнародний принцип, що поділяється демократичними державами: жодна країна не може змінити силою кордони іншої.
Світові держави, включаючи Росію, погодилися з цим принципом у Статуті Організації Об’єднаних Націй, та взяли на себе зобов’язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави… Це є однією з основ, на яких тримається наша спільна безпека“, – сказано у відозві.

Новиною став офіційно проведений зв’язок між політикою щодо Криму та невизнанням анексії балтійських держав з боку СРСР.

“Як і в Декларації Уеллса в 1940 році, Сполучені Штати підтверджують, що їх державною політикою є відмова визнати претензії Кремля на поширення їх суверенітету на території, захоплені силою, із порушенням міжнародного права”, – йдеться у “Кримській декларації”.

Згаданий у документі документ від 1940 року стверджував, що США ніколи не визнає анексію Балтії. Цього принципу Штати дотримувалися аж до розпаду СРСР, коли балтійські держави відновили незалежність.

Схожого сценарію США обіцяють слідувати і стосовно України.

“Спільно з союзниками, партнерами і міжнародною спільнотою Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов’язуються дотримуватися цієї політики доки не буде відновлена територіальна цілісність України”, – йдеться в офіційний заяві на сайті Держдепу.

У цій заяві Сполучені Штати закликали Росію продемонструвати повагу до принципів, яких вона на словах дотримується, припинивши окупацію Криму.

Також у Вашингтоні підкреслили, що Кремль обрав шлях до міжнародної ізоляції.

“Росія вчинила не так, як мала би діяти велика нація, обравши самоізоляцію від міжнародного співтовариства”, – підсумовує “Кримська декларація”.

Міністерство закордонних справ Великої Британії оголосило про підтримку офіційної політики невизнання Криму, документально затвердженої та проголошеної Державним департаментом США.
Відповідне повідомлення було розміщене 25 липня на сайті уряду Великої Британії.

Foreign Office наголосив, що політика Лондона з цього питання збігається з американською.

“Велика Британія підтримує тверду заяву Сполучених Штатів про незгоду із незаконній анексії Криму Росією…
Ми засуджуємо порушення Росією міжнародного права, що триває. Крим є територією України. Ми, як і раніше, повністю віддані принципу захисту суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, – йдеться в офіційному повідомленні з Лондона.

Британське дипломатичне відомство окремо наголосило, що в Криму відбуваються “систематичні переслідування меншин і тих, хто виступає проти незаконної анексії території Росією”.

“Ми знову закликаємо Росію звільнити всіх українських політичних в’язнів, що утримуються в Криму і в Росії, та забезпечити безперешкодний доступ на півострів міжнародних органів по спостереженню за дотриманням прав людини”, – йдеться у заяві Foreign Оffice.

Німеччина та Польща 26 липня підтримали декларацію США щодо невизнання російської анексії Криму.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив про незмінність позиції Берліна щодо Криму.

“Анексія суперечить міжнародному праву. Ми знову і знову будемо чітко акцентувати на цьому. Ми не готові, скільки б часу не минуло, перейти до звичного порядку денного”, – зазначив Маас, якого цитує “Твіттер” МЗС ФРН.

Глава МЗС Польщі Яцек Чапутович підтримав декларацію, перебуваючи з візитом у Вашингтоні.

“Ми повністю підтримуємо декларацію щодо Криму, оприлюднену держсекретарем Помпео, в якій США відкидають спробу приєднання Криму до Росії”, – цитує у “Твіттері” слова міністра посольство Польщі у США.

Європейський Союз підтримав “Кримську декларацію США” із досвідом країн Балтії у своїй основі та вважає, що документ ілюструє міцну позицію щодо незаконної анексії Криму Росією.
Про це “Європейській правді” повідомив речник ЄС.

“Кримська декларація” відображає сильну і принципову позицію США щодо незаконної анексії Росією Криму та Севастополя та щодо порушення суверенітету і територіальної цілісності України”, – заявив представник Євросоюзу.

У ЄС нагадали, як було вказано у декларації високого представника Федеріки Могеріні від 16 березня 2018 року, що Євросоюз не визнає і продовжує засуджувати незаконну анексію.

“Ми, як і раніше, твердо прихильні суверенітету і територіальній цілісності України і повністю реалізуємо нашу політику невизнання, в тому числі за допомогою обмежувальних заходів. Це порушення міжнародного права залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав”, – наголосив представник ЄС.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп раніше неодноразово уникав відповіді на питання про окупацію Криму РФ, перекладаючи вину за втрату півострова на адміністрацію Обами.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна