Трамп уже не виходить із НАТО. І “не знає” щодо Криму

 

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп пообіцяв, що США не вийдуть із НАТО, проте заявив, що вважає, що внески Вашингтона до бюджету Північноатлантичного альянсу є несправедливо великими.

Про це глава Білого дому заявив на прес-конференції в Брюсселі в четвер, 12 липня, на завершення своєї участі в саміті НАТО.

Відповідаючи на запитання, чи правда, що Трамп погрожував виходом США з НАТО, якщо інші країни-члени альянсу не збільшать свої видатки на оборону, він зазначив, що “мав дуже жорстку розмову з представниками країн НАТО”.

За його словами, всупереч домовленостям, лише п’ять країн НАТО витрачають 2% ВВП на оборону.

Напередодні він вимагав довести ці витрати до 4% національних бюджетів.

Глава Білого дому заявив, що країни НАТО погодилися на пропозицію збільшити свої оборонні видатки та відрахування на користь Альянсу.
Загалом ідеться про зростання фінансування Альянсу на 33-40 мільярдів доларів.

“Я думаю, що міг би зробити це (вивести США зі складу НАТО – “Н”), але це не обов’язково. Нагадаю, 33 мільярди доларів — це та сума, яку додатково заплатять інші країни НАТО на свою безпеку”, — сказав Дональд Трамп.

“США витрачають великі кошти на утримання НАТО. Видатки США на утримання альянсу складали близько 90% від всіх витрат. Це несправедливо”, — заявив Дональд Трамп.

Він також додав, що “НАТО вже набагато сильніше, ніж було два дні тому”.

Трамп зазначив, що більшість представників НАТО, які були присутні на саміті, подякували йому за рішення про збільшення видатків на оборону.

На цьому ж брифінгу президент Сполучених Штатів Америки обтічно відповів на питання про анексію Криму Росією.

“Чи визнаєте ви російську анексію Криму?” — запитав один із журналістів Трампа.

Лідер США зазначив, що йому не подобається те, що відбувається в Криму, але анексія Криму є відповідальністю його попередника —Барака Обами.

“Це цікаве питання, бо задовго до того, як я отримав цю посаду, президент Обама допустив це. Це було під час його президентства. Тепер вони побудували міст в Кримм, збудували порт для підводних човнів. Це було правління Барака Обами, я б не дозволив це, якби був на посаді, але він дозволив”, – сказав президент США.

“Що станеться з Кримом віднині — я не знаю, я не задоволений тим, що там відбувається. Але це відповідальність Обами”, — сказав Трамп.

Трамп також підтвердив, що під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним 16 липня говоритиме про Україну.

Трамп каже, що не вважає президента Росії Володимира Путіна ворогом.

“Дехто каже, що Путін ворог. Він не мій особистий ворог. Але він мені й не друг. Я не достатньо добре його знаю. Він конкурент. Так само, як і я”, — заявив президент США на прес-конференції.

Трамп зазначив, що, можливо, “одного дня він стане другом”.

На запитання журналіста, чи вважає Трамп, що Путін несе загрозу безпеці Європу, американський президент відповів, що “не хоче, щоб Путін став військовою загрозою на континенті, саме тому НАТО збільшує свої військові видатки”.

Нагадаємо, що в четвер, 12 липня, Дональд Трамп скасував низку двосторонніх переговорів на саміті НАТО через скликану ним екстрену зустріч глав держав. Трамп вимагав від партнерів збільшити видатки на оборону й погрожував виходом США з Альянсу. При цьому, за даними ЗМІ, він мав 20-хвилинну зустріч із президентом України Петром Порошенком.

Напередодні перед самітом НАТО Трамп розкритикував Німеччину через дозвіл на будівництво російського газопроводу “Північний потік-2” та заявив, що Німеччина — “заручниця Росії” у поставках енергоресурсів.
Ангела Меркель у відповідь підкреслила, що Німеччина формує свою політику самостійно та без впливу Росії.
Після цього Трамп та Меркель на спільній прес-конференції заявили, що мають “чудові стосунки”.

Читайте також:
Порошенко в НАТО: Україна не підтримуватиме загальноєвропейські проекти
за участі РФ

Саміт НАТО офіційно підтвердив євроатлантичні прагнення України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна