Порошенко в НАТО: Україна не підтримуватиме загальноєвропейські проекти за участі РФ

 

Україна не підтримуватиме загальноєвропейські проекти, в яких бере участь Росія – країна, що здійснила агресію проти нашої держави.
Про це заявив президент Петро Порошенко під час спільного брифінгу з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі, інформує прес-служба АП уранці 12 липня.

“Ми не будемо підтримувати будь-які загальноєвропейські проекти за участі Росії, особливо ті, які підривають нашу безпеку”, – сказав Порошенко.

Він наголосив, що Росія повинна зупинити постійні обстріли, вивести важку зброю та свої війська з території України, а також звільнити українських затриманих осіб та політв’язнів.

“Україна залишається повністю прихильною до мирного врегулювання ситуації через негайну імплементацію Мінських угод. Єдине, чого потребує Україна – це мир та повернення українського суверенітету над окупованою територією”, – зауважив Порошенко.

Водночас президент наголосив, що політичне вирішення неможливе, поки не будуть виконані всі необхідні безпекові умови і поки Росія не виконає свої зобов’язання.

У свою чергу, Єнс Столтенберг зазначив: “НАТО має тверду позицію щодо підтримки українського суверенітету та територіальної цілісності. І ми рішуче засуджуємо незаконну анексію Росією Криму”.

“На Сході України ситуація залишається серйозною, з щоденним порушенням режиму припинення вогню та порушенням прав людини”, – додав генсек НАТО.

Столтеберг підкреслив, що Мінські угоди залишаються шляхом до миру, і всі сторони мають виконати свої зобов’язання.

“Росія має спеціальну відповідальність – вона має вивести свої війська та припинити підтримку бойовиків в Україні”, – наголосив він.

У Брюсселі Петро Порошенко також зазначив, що Київ розраховує на підтримку Північноатлантичного альянсу в рамках миротворчої місії в окремих окупованих районах Донецької та Луганської областей, яка працюватиме під мандатом Організації Об’єднаних Націй.

“Ми розраховуємо на підтримку НАТО в рамках багатонаціональної місії з підтримання миру під мандатом ООН на Донбасі, яка матиме повний доступ по всій окупованій території України, включаючи неконтрольовану частину державного кордону”, – сказав глава держави перед початком засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав та урядів з Україною і Грузією.

“Інтеграція до ЄС та НАТО є пріоритетом нашої зовнішньої політики. Цей цивілізаційний вибір міцно підтримується українським народом. Ось чому я маю намір закріпити цей стратегічний курс в Конституції України”, – нагадав Порошенко на брифінгу з Єнсом Столтенбергом.

Президент наголосив, що метою України є досягнення стандартів НАТО та повна взаємосумісність із силами Альянсу до 2020 року.

Читайте також:
Порошенко зустрівся з Трампом. Той пригрозив вивести США з НАТО, – ЗМІ

Саміт НАТО офіційно підтвердив євроатлантичні прагнення України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна