Саміт НАТО офіційно підтвердив євроатлантичні прагнення України

 

Саміт Північноатлантичного альянсу підтвердив євроатлантичні прагнення України.

Про це йдеться у декларації  саміту НАТО, який триває 11-12 липня у Брюсселі, пише “Європейська правда“.

У документі, схваленому главами держав та урядів 29 держав – членів Північноатлантичного Альянсу, наголошується, що незалежна, суверенна та стабільна Україна, яка твердо дотримується принципів демократії та верховенства права, є запорукою євроатлантичної безпеки.

“Ми твердо переконані в тому, що Україна має право самостійно вирішувати власне майбутнє та зовнішньополітичний курс без втручання ззовні. Зважаючи на прагнення України до членства в НАТО, ми дотримуємося наших рішень на Бухарестському саміті та на наступних самітах” – йдеться у декларації.

Як відомо, згідно з рішенням Бухарестського саміту НАТО Україна та Грузія “одного дня стануть членами Альянсу”.

Учасники саміту в Брюсселі підкреслили, що успіх широкомасштабних реформ в Україні, зокрема, у боротьбі з корупцією, матимуть и вирішальне значення для закладання основи для процвітаючої та мирної України, міцно закріпленої серед європейських демократій, які прагнуть до спільних цінностей.

“Ми усвідомлюємо зацікавленість України у розширенні можливостей в рамках Ініціативи сумісності партнерства. НАТО розглядатиме це з огляду на рішення, ухвалені на Уельському та на Варшавському самітах. Ми будемо продовжувати працювати з Україною, багаторічним партнером Альянсу, спираючись на принципи та цінності, закріплені в Хартії про особливе партнерство між НАТО та Україною” – йдеться у декларації.

Окремо в документі наголошується, що агресивні дії Росії, в тому числі погрози та застосування сили, підривають євроатлантичну безпеку.

“Агресивні дії Росії, в тому числі погрози та застосування сили для досягнення політичних цілей, є викликом для Альянсу та підривають євроатлантичну безпеку і міжнародний порядок, заснований на правилах” – зазначається в декларації.

У НАТО нагадали, що протягом понад двох десятиріч намагалися побудувати партнерство з Росією, однак останні дії РФ зробили світ менш стабільним і передбачуваним.

“Хоча НАТО діє згідно зі своїми міжнародними зобов’язаннями, Росія порушила цінності, принципи та зобов’язання, що лежать в основі відносин між НАТО і Росією, як це викладено у Основному документі Ради Європи 1997 року, Основоположному акті НАТО-Росія 1997 року та Римській декларації 2002 року. Вона порушила довіру в основі нашого співробітництва та піддала сумніву фундаментальні принципи глобальної та євроатлантичної архітектури безпеки” – заявили учасники саміту.

“Ми підтверджуємо наші рішення щодо Росії, узгоджені на самітах Уельсу та Варшави. Ми продовжуємо реагувати на погіршення ситуації в галузі безпеки шляхом посилення стримування та позицій в сфері оборони, у тому числі шляхом прямої присутності у східній частині Альянсу”, – йдеться у декларації.

Лідери держав-членів НАТО закликають РФ припинити надавати політичну, фінансову та військову підтримку підконтрольним їй бойовикам на Донбасі та вивести війська з території України, Грузії та Молдови.

“Ми рішуче засуджуємо неправомірну і незаконну анексію Росією Криму, яку ми не визнаємо зараз і не визнаємо в майбутньому. Дискримінація кримських татар і представників інших місцевих громад має припинитися… Закликаємо до повного виконання Мінських угод усіма сторонами і підтримуємо зусилля «Нормандського формату» і Тристоронньої контактної групи”, – зазначається в декларації.

“Ми закликаємо Росію припинити будь-яку політичну, фінансову і військову підтримку групам бойовиків і покласти край воєнному втручанню в Донецькій і Луганській областях, вивести війська, військову техніку і найманців з території України і повернути своїх представників у Спільний центр з контролю і координації. Ми глибоко стурбовані застосуванням тортур і переведенням українських громадян у російські тюрми”, – наголошують учасники саміту.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна