Зустріч президентів США і Росії: Трамп “у Путіна в кишені”

 

підготувала: Леся Шовкун

Компліменти, запевнення у взаємних симпатіях і подальшій дружбі – і жодного прилюдного слова про політв’язнів, збиття рейсу МН17, російську агресію щодо України… та й узагалі жодної чіткої критики в бік Росії з боку президента США.

Так пройшла довгоочікувана зустріч президентів РФ та Сполучених Штатів Володимира Путіна і Дональда Трампа у столиці Фінляндії – Гельсінкі.
До цього Путін і Трамп зустрічалися двічі і тільки на полях міжнародних заходів – в липні 2017 року на саміті “Великої двадцятки” в Гамбурзі і в листопаді того ж року – на саміті АТЕС у в’єтнамському Данангу.

По завершенні цього двостороннього саміту на президента США посипалася жорстка критика. Причому передусім – із табору однопартійців (нагадаємо, Трамп балотувався в президенти від Республіканської партії).

Сенатор-республіканець Джон Маккейн заявив, що післясамітова прес-конференція – це “найбільш ганебний виступ американського президента” на його пам’яті.

​”Я більше 30 років спостерігав американсько-радянські прес-конференції президентів, інколи особисто. Втім, я ніколи не бачив нічого настільки поганого та неприємного, як виступ Дональда Трампа”, – обурився колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

А колишній голова ЦРУ (2013-2017 років) Джон Бреннан узагалі назвав виступ Трампа “зрадою”. “Виступ Дональда Трампа на прес-конференції в Гельсінкі виходить за межі поняття «особливо тяжких злочинів і вчинків». Це ніщо інше як зрада. Мало того, що коментарі Трампа імбецильні – він повністю в кишені Путіна. Патріоти-республіканці, ви де?”, — написав Бреннан.

Хто кого (чекатиме)?

Путін себе не зрадив: на зустріч із Трампом він запізнився більш ніж на 40 хвилин. За планом, саміт двох лідерів мав розпочатися у резиденції президента Фінляндії 16 липня о 13:15. Але літак президента Росії приземлився в аеропорту Гельсінкі лише о 13:05 (замість запланованих 12:30).

Дональд Трамп прибув у столицю Фінляндії ще напередодні, в неділю ввечері, і вранці понеділка вже встиг поснідати з фінським колегою Саулі Ніїністьо.

Президенти США та Фінляндії з дружинами. Фото: Yle

Але якщо Путін сподівався на пунктуальність свого візаві, який буде змушений нервово чекати “важливішого” гостя, то дарма. Випадково чи ні, Трамп із дружиною Меланією та держсекретарем США Майком Помпео прибув на місце зустрічі ще пізніше – через 20 хвилин після російського президента.

У результаті, зустріч розпочалася із запізненням майже на годину.

Перед початком саміту Трамп привітав Путіна з проведенням “одного з найкращих” футбольних чемпіонатів світу і заявив, що чекає після саміту в Гельсінкі “надзвичайних відносин” з РФ.

“Ладнати з Росією – це хороша, а не погана річ”, – наголосив президент США.

І пообіцяв обговорити з російським лідером “все” – від торгівлі до військових питань та Китаю. Американський президент також сказав, що вони сподіваються “зробити щось” стосовно своїх ядерних арсеналів.

Путін же заявив, що в останні місяці у нього з Трампом постійно відбувалися контакти “по телефону та на різних майданчиках міжнародних заходів”, однак тепер “настав час докладно поговорити про двосторонні відносини та больові точки у світі”.

Замість запланованих 90 хвилин зустріч віч-на-віч, на якій, крім Трампа й Путіна, були присутні лише перекладачі, тривала дві години.

По її завершенні глава Білого дому заявив про “хороший, дуже хороший початок” двостороннього саміту.

Потім були розширені переговори американської та російської делегацій, після яких двоє лідерів вийшли до журналістів.

Розширені переговори відбувалися за ланчем. Фото: AP

“Крим – не Росія”,
але Росія “в американські вибори не втручалась”

Як можна було зрозуміти з коментарів двох лідерів, зустріч пройшла в “теплій, дружній обстановці”.

“У нас був хороший, відвертий діалог… Продуктивний діалог хороший не тільки для США та РФ, але і для всього світу. Проблеми між нами відомі всім і ми їх сьогодні обговорювали. Наші відносини ніколи не були гіршими, ніж зараз, однак це змінилося в останні чотири години. Я справді в це вірю”, – сказав Трамп.

До слова, перед зустріччю він написав у “Твіттері”, що відносини США та Росії “ніколи не були гіршими, ніж зараз, через американську нерозсудливість і дурість, а тепер ще й полювання на відьом”.
І розкритикував за це свого попередника Барака Обаму, звинувативши його у бездіяльності після попередження ФБР про можливе втручання у вибори.
Російське МЗС у відповідь на це написало “ми погоджуємось”…

Трамп розповів, що обговорював із Путіним питання денуклеаризації КНДР, зростання радикального ісламізму, ситуацію в Ірані та Сирії.

“Я також говорив про важливість тиску на Іран, щоб не допустити розвитку його ядерної програми. Щодо ситуації в Сирії я чітко дав зрозуміти, що не допустимо, щоб наші зусилля щодо боротьби з ІДІЛ зійшли нанівець”, – додав американський президент.

І заявив, що прямі переговори між Сполученими Штатами та Росією мають допомогти стабілізувати безпекову ситуацію у світі.

Але нічого не згадав про Україну.

“Діалог між США та Росією відкриває можливості для миру у світі… Сьогоднішня зустріч – лише перший крок у довгому процесі”, – цитує Трампа “Європейська правда“.

Натомість Путін про Україну згадував чимало. Зокрема, висловив очікування, що США “більш рішуче налаштовуватимуть українську сторону на виконання Мінських угод“.

Звертаючись до преси, Путін назвав агресію РФ на Донбасі “українською кризою”.

Водночас він заявив, що Росія збереже транзит російського газу через Україну після будівництва газопроводу “Північний потік-2”.

Глава РФ зазначив, що під час зустрічі Трамп “висловлював занепокоєння з приводу можливого зникнення транзиту через Україну”.

“Я запевнив президента, що Росія готова зберегти цей транзит. Більш того – ми готові продовжити транзитний контракт, який завершується наступного року у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольському арбітражному суді”, – заявив Путін.

Трамп, коментуючи будівництво російського газопроводу, зазначив, що обговорював цю тему раніше із Ангелою Меркель “у доволі жорстких тонах“.

Фото: ААР

“Я не впевнений, що це в найкращих інтересах Німеччини, але це їхнє рішення”, – сказав Трамп.

Американський президент заявив, що США будуть конкурувати з РФ на європейському газовому ринку.

Також Трамп нібито підтвердив, що не визнає незаконної анексії Криму Росією. Проте журналісти почули це не від нього, а від Путіна.

“Позиція президента Трампа по Криму відома. Він її дотримується. Він каже про незаконність приєднання Криму до Російської Федерації”, – визнав Путін.

“У нас інша точка зору. Ми вважаємо, що ми провели референдум у повній відповідності до міжнародного права… Для нас, для Росії, це питання закрите. Все”, – додав президент РФ.

І подарував Трампу м’яч ЧС-2018, побажавши Сполученим Штатам у 2026 році успішно провести чемпіонат світу з футболу.

“Що стосується того, що м’яч на нашій стороні по Сирії: ось пан президент тільки що говорив про те, що ми закінчили і успішно провели чемпіонат світу з футболу. От щодо м’яча, я хочу пану президенту цей м’яч передати – тепер м’яч на його боці”, – сказав Путін і передав Дональду Трампу футбольний м’яч.

“Тим більше, що США повинні проводити чемпіонат світу у 2026 році”, – додав російський президент.

Трамп подякував Путіну і заявив, що сподівається на таке ж успішне проведення футбольного чемпіонату, як і в РФ. Трамп додав, що м’яч подарує молодшому сину.

“Він буде для мого сина Баррона. Ось Меланіє, візьми для нього м’яч”, – сказав Трамп і кинув м’яч дружині Меланії, яка сиділа у першому ряду зали.

Меланія Трамп із м’ячем від Путіна. Фото: Reuters

На завершення обміну подарунками та компліментами президент США заявив, що вважає Путіна “суперником у хорошому сенсі слова”.

“Я, власне, називав його суперником, в хорошому сенсі суперником. І я вважаю, що «суперник» – це насправді комплімент“, – заявив Трамп.

І щоб у Путіна не залишилося жодних сумнівів у лояльності Білого дому до Кремля, Трамп запевнив, що не став звинувачувати Росію у втручанні в президентські вибори в США у 2016 році та відмовився підтримати висновки американських спецслужб, які стверджують, що таке втручання і справді відбулося.

Під час прес-конференції в американського президента запитали, кому він вірить більше у справі втручання у вибори – даним американської розвідки чи російському президенту.

Президент Путін каже, що це не Росія. Я не бачу причин, чому це повинна бути вона“, – заявив Трамп.
Він підкреслив, що Путін був “надзвичайно сильним та потужним” у своєму запереченні.

Разом із тим Дональд Трамп поставив під сумнів роботу американських спецслужб.

“Мені цікаво, чому ФБР ніколи не дивилися сервер. Чому ФБР сказало, що вони повинні були розглянути те, що сталося в офісі Національного комітету? Я про це писав у соціальних мережах: а де сервер? Я хочу знати, де цей сервер, і що він є. Виходячи з цього, все, що я можу зробити – тільки ставити питання”, – сказав Трамп.

Читайте також:
Маккейн: Якщо Трамп не готовий говорити з позиції сили,
зустріч з Путіним необхідно скасувати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна