При “Північному потоці-2” транзит газу через Україну скоротиться в 9 разів, – Газпром

 

Керівник російського газового монополіста ПАТ “Газпром” Олексій Міллер заявив, що після запуску газопроводів “Північний потік-2” і “Турецький потік” транзит російського газу через Україну може скоротитися в дев’ять разів.

Він зазначив, що Росія планує транспортувати через українську ГТС близько 10-15 мільярдів кубометрів газу, тоді як у 2017 році цей обсяг склав 93 мільярди кубометрів, передає російська агенція “Інтерфакс”.

“Ми не говоримо про те, що ми повністю перекриємо транзит через територію України. Тому що є суміжні держави, є регіони, які знаходяться на кордоні з Україною з боку Європи, і, безсумнівно, поставки в ці регіони Європи будуть здійснюватися транзитом через територію України. Інша справа, що це обсяги, які будуть поза сумнівом менш значні. Мабуть, може йтися про 10-15 млрд. куб. м газу на рік”, – заявив Олексій Міллер.

Як відомо, нещодавно у Вільнюсі керівники парламентів Польщі, Литви і Латвії підписали лист із попередженням про небезпеку газопроводу “Північний потік-2”, адресований головам парламентів європейських країн.
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав проект “вкрай небезпечним” для енергетичної безпеки Європи.
Проти “Північного потоку-2” виступили також США й Естонія. Категорично проти виступає Україна, яка не хоче втратити великі обсяги транзитування газу з РФ до ЄС.
Водночас 27 березня Німеччина дозволила на своїй території будувати “Північний потік-2”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна