Маккейн: Якщо Трамп не готовий говорити з позиції сили, зустріч з Путіним необхідно скасувати

 

Якщо президент США Дональд Трамп не готовий притягнути російського лідера Володимира Путіна до відповідальності, саміт у Гельсінкі потрібно скасувати.

З такою заявою виступив сенатор-республіканець Джон Маккейн  після того, як міністерство юстиції США висунуло офіційні звинувачення проти 12 росіян за втручання в президентські вибори 2016 року, передає Голос Америки.

“Президент Трамп мусить бути готовий протистояти Путіну з позиції сили і показати, що той заплатить високу ціну за продовження агресії проти США та світових демократій. Якщо президент Трамп не готовий притягнути Путіна до відповідальності, саміт в Гельсінкі потрібно скасувати”, – наголосив Маккейн.

Сенатор високо оцінив роботу американських розвідників та правоохоронців, яким вдалось зібрати потужну доказову базу перед проголошенням цих звинувачень.

“Сьогоднішні звинувачення є результатом важкої роботи американських правоохоронців та розвідників, які присвячують своє життя притягненню до правосуддя тих, хто хоче нам зашкодити. Ці звинувачення доповнюють доказову базу існування розвинутого плану Володимира Путіна з нападу на вибори 2016 року, спрямованого на те, щоб посіяти хаос і розбрат між виборцями в США і зруйнувати віру у нашу демократію”, – йдеться в заяві Маккейна.

Він також наголосив, що адміністрація США та Конгрес вживають недостатніх дій для кіберзахисту систем голосування і стримування дестабілізації.

Напередодні, 13 липня, стало відомо, що мін’юст США звинуватив 12 росіян у втручанні в президентські вибори 2016 року, зокрема, хакерських атаках на електронну пошту та комп’ютерні мережі Демократичної партії.

Обвинувачені росіяни фігурували у розслідуванні спеціального прокурора США Роберта Мюллера.

Всі 12 росіян є членами російської розвідувальної служби (ГРУ). Вони працюють у головному управлінні розвідки, виконуючи “офіційні розпорядження”.

Мін’юст США стверджує, що ціллю хакерських атак був передвиборчий штаб Хілларі Клінтон, Національний комітет Демократичної партії та Комітет кампанії Демократичного конгресу. За інформацією розслідування, розвідники мали намір “розповсюдити інформацію в інтернеті під акаунтами DCLeaks і Guccifer 2.0”.

За словами заступника генерального прокурора Рода Розенстін, у висновку Департаменту юстиції не фігурує жоден американець. Слідство встановило факт переписки хакера під акаунтом Guccifer 2.0 з представниками президентської кампанії Трампа. Втім, у вироку не йдеться про вплив хакерських атак на підрахунок голосів або зміну результатів виборів.

Проголошення вироку у справі Мюллера збіглося в часі з візитом Дональда Трампа у Велику Британію.

Крім того, 16 липня президент США зустрічатиметься в лідером Росії Путіним.

Читайте також:
Трамп розповів, про що говоритиме з Путіним у Гельсінкі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна