Новим радником Трампа з нацбезпеки став Джон Болтон – ворог Росії і прибічник України в НАТО

 

Президент США Дональд Трамп змінив свого радника з питань національної безпеки. Замість генерал-лейтенанта Герберта Макмастера на цій посаді з 9 квітня працюватиме Джон Болтон.
Сам Трамп написав про це у “Твіттері” ввечері в четвер, 22 березня.

69-річний Джона Болтон – колишній посол, коментатор телеканалу Fox News та запальний консерватор, пише National Post. Раніше Трамп планував призначити його заступником державного секретаря.

Він уже працював в уряді США заступником держсекретаря – у 2001-2005 роках, за Джорджа Буша-молодшого, опікувався контролем над озброєннями.
Коли у 2005 році Буш вирішив призначити його послом США в ООН, то зіткнувся з опором демократів та частково – республіканців, які заблокували це призначення. Однак президент скористався тоді правом вето і призначив Болтона тимчасово.

Болтон стане третім радником з нацбезпеки за 14 місяців президентства Трампа (першим був Майкл Флінн, який пропрацював на цій посаді менше місяця і пішов через скандал, пов’язаний зі зв’язками з Росією).

“Чи не єдине, що можна говорити напевно: що із цим призначенням Білий дім відійшов на крок далі від Росії”, – пише “Європейська правда”, називаючи Джона Болтона “політиком і дипломатом, що рве шаблони”.

Призначення Болтона може привести до різких змін у політиці Білого дому щодо криз в усьому світі, зазначає National Post.

“Важко знайти в американській політичній еліті більш відвертого критика Кремля. Причому це не тимчасова кон’юнктурна позиція. Болтон говорив про потребу жорсткої розмови з Путіним і рік, і два, і п’ять років тому, – пише “ЄП”. – Навіть у непростому для Трампа питанні про втручання Росії у президентські вибори він має однозначну позицію. Болтон вважає, що Кремль справді втрутився у внутрішню політику США”.

“Те, що зробила Росія – це не якась банальна спецоперація. Це – casus belli, тобто оголошення війни. Це – справжній акт війни, з яким Вашингтон ніколи не змириться”, – писав Болтон у 2017 році в британській Daily Telegraph.

Його називають “одним із небагатьох представників американської еліти, для якого головним, ключовим інструментом зовнішньої політики США залишається військова міць Штатів”.
Так, 2003 року на посаді заступника держсекретаря був одним із апологетів військового вторгнення США до Іраку і досі вважає, що це був правильний крок.

Щодо Росії новий радник Трампа наголошує: потрібен реальний санкційний тиск, а не декоративний, яким є відкликання дипломатів (після отуєння росіянами екс-шпигуна Скрипаля в Англії).
Санкції проти РФ мають зберігатися до повернення Криму, наполягає він.

На думку Болтона, другий інструмент – це військова підтримка України.
Про це, зокрема, йдеться в одній з його найсвіжіших статей, опублікованій 19 лютого у вашингтонському виданні The Hill.

“…На Українському ланчі під час Мюнхенської безпекової конференції лунало чимало пишних промов про “порушення Росією міжнародного порядку”. Але для Москви ці промови – справжня музика. Замість цього Путін має чути гуркіт артилерії та танків НАТО, як проводять більше і більше спільних навчань з українцями. Це, а також подальші кроки, приверне увагу Путіна”, – написав Джон Болтон.

Він виступав за надання Україні летальної зброї ще тоді, коли ця думка була далекою від “мейнстріму”.
Ще влітку 2014 року він наполягав у колонці в Los Angeles Times, що таке рішення вже є запізнілим – але краще пізно, ніж ніколи.

“Вашингтон повинен розпочати постачання Києву зброї та іншої допомоги. І у той самий час, потрібно оживити план президента Буша від 2008 року про швидкий шлях України до членства в НАТО”, – написав у серпні 2014 року майбутній радник президента США з питань національної безпеки.

“Джону Болтону невластиві роздуми на тему “а чи не помститься Путін”, які постійно доводиться чути в Брюсселі. Навпаки: він впевнений, що розширення Північноатлантичного альянсу розширить зону безпеки в Європі”, – зазначає “ЄП”.

“Такий крок (приєднання до НАТО України та Грузії) дозволить знищити зону невизначеності між Альянсом та Росією, яку зараз використовує Путін. [Це можливо] навіть попри трагічну втрату Криму. Включивши їх до спільної системи стримування, яка довела ефективність (адже вона змогла переконати Росію не використовувати силу проти країн-членів НАТО), ми зможемо запобігти майбутнім спалахам агресивності Росії”, – пояснював він.

Натомість відмова приймати Україну до НАТО дає Путіну впевненість у тому, що його стратегія працює, вважає Болтон.

Водночас є важливе питання, щодо якого позиції Джона Болтона та офіційного Києва суттєво розходяться. Новий радник Трампа з питань нацбезпеки не приховує скепсису щодо ідеї миротворчої місії ООН в Україні.

Торік Болтон відвідував Україну для участі в саміті Yalta European Strategy. На полях цього форуму, в коментарі телеканалу “112 Україна”, він розповів: “Я не вважаю, що потрібні миротворці в Україні, це – помилка української сторони. Це означатиме, що ви посилюєте втручання Росії у внутрішні справи України, адже Росія – це постійний член Радбезу ООН (який ухвалюватиме рішення про миротворців)”.

“Головне питання зараз – як не перетворити Донбас на заморожений конфлікт. Тож якщо ви хочете відновити суверенітет України на Донбасі, то миротворці – це останнє, про що ви маєте думати”, – заявив він.

Зважаючи на пріоритети Болтона, не можна виключати, що він більше прихильний до військової компоненти – на відміну від переважної більшості західних та американських дипломатів.

Його призначення суперечить нинішньому курсу американської адміністрації на зустріч Трампа з північнокорейським лідером Кім Чен Ином, яка запланована на кінець травня. Адже Болтон відомий як безкомпромісний “яструб” у питанні КНДР: у своїх численних публікаціях та телевізійних коментарях він заявляв, що військовий удар “на випередження” буде, ймовірно, єдиним способом запобігти ядерному посиленню Пхеньяна. До ідеї переговорів з Північною Кореєю Болтон завжди ставився як до марного витрачання часу.

У питанні іранської політики Джон Болтон жорсткіший навіть за Трампа. Він наполягав на тому, щоб президент відмовився від ядерної угоди з Тегераном, досягнутої Сполученими Штатами спільно з п’ятьма іншими світовими державами за часів Обами. За місяць Трамп матиме юридичну можливість розірвати угоду.

Демократи та деякі республіканці відреагували на це призначення із занепокоєнням. Позиції Болтона щодо Ірану та Північної Кореї “вкрай агресивні в кращому випадку і абсолютно небезпечні в найгіршому”, – заявив сенатор від Демпартії Крістофер Кунс.

Водночас це призначення викликало захоплені відгуки тих конгресменів, яких зараховують до кола “яструбів”.
“Джон Болтон як радник з питань нацбезпеки – гарна новина для союзників Америки та погана новина для її ворогів”, – сказав сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

 

Зазначається, що Герберту Макмастеру бракувало підтримки Трампа. Крім того, він мав напружені стосунки з міністром оборони Джеймсом Меттісом.

Також залишається велике питання щодо того, як з Меттісом зможе працювати Болтон, адже досі міністр оборони часто намагався стримувати імпульсивні та нестандартні прагнення Трампа у питаннях зовнішньої політики.

 

 

Читайте також:
Трамп пояснив, чому звільнив Тіллерсона і призначив держсекретарем Помпео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна