Новий день десантника: ДШВ замість ВДВ, марун із крилами Михаїла замість голубого берета. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Фото: прес-служба президента

У вівторок, 21 листопада, – в день святого Михайла, або Собор святого архистратига Михаїла – в Україні вперше відзначили День Десантно-штурмових військ.

На Михайлівській площі в Києві за участі президента, верховного головнокомандувача Збройних сил України Петра Порошенка відбулося урочисте прийняття зведеним підрозділом присяги українського десантника, під час якої воїни ДШВ отримали берети нового зразка з новою символікою.

“Відсьогодні моїм рішенням кольором українського десанту стає темно-бордовий. Це – колір крові десантників, пролитої в боях за Україну“, – сказав Порошенко під час урочистої церемонії.

Як передає “Новинарня“, церемонія була зрежисована так, що десантники прибули на шикування в беретах старого зразка – блакитних, а головні убори кольору марун в цей час лежали складені на столах перед строєм.
Надалі військовослужбовці отримали нові берети.

Глава держави у своєму виступі зазначив, що темно-бордові берети для ідентифікації своїх десантників використовують 59 країн світу, 19 з яких – це країни-члени НАТО.

“Таким чином, ми, між іншим, впроваджуємо ще один стандарт Північноатлантичного альянсу, до членства в якому маю твердий намір привести Україну”, – сказав Порошенко.

Він заявив, що підписав указ “Про встановлення в Україні Дня Десантно-штурмових військ Збройних Сил України”, який відзначатиметься щороку 21 листопада – в день Собору святого Архистратига Михаїла, який є небесним покровителем десантників.

“Тож цілком логічно саме 21 листопада відзначати й ваше професійне свято. Звичне 2 серпня – то дата першого стрибка парашутистів в Московському військовому окрузі. До чого ж тут ми? Москва – не Київ. Так само як і «Україна – не Росія», – заявив Петро Порошенко.

Він також презентував новий беретний знак десантників: “Відтепер – це купол парашута, як символ десантних підрозділів у всьому світі, крила Архистратига Михаїла і вогняний меч, яким він уражає ворогів роду людського”.

Також верховний головнокомандувач оголосив про рішення змінити назву Високомобільних десантних військ, аби відійти від радянсько-російської абревіатури ВДВ.

“Бо російські «ВДВ» від літа 2014 року беруть безпосередню участь в окупації українського Донбасу, і кримські «зелені чоловічки» – то теж вони”, – підкреслив Порошенко.

Нова назва – Десантно-штурмові війська Збройних Сил України. “Вона, врешті-решт, більшою мірою відповідає цілям і функціям цього роду військ в умовах сучасних бойових дій”, – зауважив президент.




“Започаткування нового Дня десантника є частиною українізації історико-політичного календаря – на заміну нав’язаному нам радянсько-російському. Нагадаю, ще 2014 року ми поклали край шизофренічній традиції святкувати головне військове свято (23 лютого) в унісон з країною-агресором. Саме тоді я запровадив День захисника України – 14 жовтня“, – підкреслив верховний головнокомандувач.

Президент від імені українського народу висловив щиру подяку усьому особовому складу Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

“Вітаю вас з вашим професійним святом, яке ви вперше відзначаєте 21 листопада. Ви – рішучі й сміливі, патріотичні й згуртовані. Ви – відчайдушні, сильні волею та незламні духом. Ви – підготовлені до виконання найскладніших завдань в умовах неймовірних фізичних і психологічних навантажень. Ви – завжди там, де найважче, де потрібна відвага та стійкість, швидкість і рішучий натиск. Словом, ви – завжди перші”, – звернувся до десантників глава держави.

Президент наголосив, що з кожним днем Україна нарощує бойовий потенціал десантних підрозділів, які отримують нові та модернізовані зразки озброєння, військової техніки, сучасні засоби зв’язку.
Але при цьому він відзначив, що “внаслідок гібридного характеру сучасної війни ми не повинні забувати про її ідеологічну складову”.

“Ворог досконало володіє прийомами психологічного впливу, вправно експлуатує стереотипи, спекулює на спогадах про минуле та пов’язаних з тим емоціях. Та хіба хтось з нас ще не розуміє, що легендарне десантне братерство, символами якого вважалися «блакитний берет» та «тєльнік», було розстріляне російськими зайдами під Слов’янськом, в Донецькому аеропорту, біля Іловайська та Дебальцевого? Щоби відповіли на це питання 469 вбитих українських десантників, могли б ми їх тільки воскресити?” – наголосив Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України.

Президент нагадав сучасну історію Збройних Сил України та наголосив, що в ній немає жодної сторінки, де б не йшлося про воїнів-десантників та їхні подвиги.

“Ви прославилися в боях з російськими агресорами за гору Карачун та Савур-могилу, в обороні Донецького та Луганського аеропортів. Воїни-десантники героїчно боролися за звільнення та утримання стратегічно важливих об’єктів і населених пунктів, зокрема: Лисичанська, Слов’янська, Краматорська, Красного Лиману, Рубіжного, Сєверодонецька, Бахмута та багатьох інших”, – сказав Петро Порошенко.

Він нагадав про безпрецедентний рейд 95-ї аеромобільної бригади тилами російсько-терористичних військ у серпні 2014 року, здійснений за підтримки 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.

“Прорвали лінію оборони ворога, пройшли з боями вздовж кордону майже 500 кілометрів. Знищили чимало військової техніки та особового складу, забезпечили російський воєнторг «вантажем 200», а у якості трофеїв захопили чимало озброєнь”, – підкреслив Порошенко.

Він нагадав, що тодішній командир 95-ї бригади Михайло Забродський став згодом командувачем Високомобільних десантних військ. Кілька тижнів тому його призначено ще й командувачем сил антитерористичної операції.

Генерал-лейтенент Забродський був присутній на церемонії на Михайлівській площі.

Президент повідомив, що за мужність і героїзм, виявлені в боях з російськими окупантами 2557 воїнів-десантників удостоєні державних нагород. Дванадцять з них відзначені Зіркою Героя України.

469 десантників загинули в боях з російськими окупантами.

Учасники церемонії також вшанували пам’ять загиблих українських героїв хвилиною мовчання.

Командувач Десантно-штурмових військ ЗСУ Генерал-лейтенант Михайло Забродський провів церемонію заміни беретів військовослужбовців десантників.

Також він отримав новий бойовий прапор ДШВ, що базується на новій символіці роду військ – з архистратигом Михаїлом з одного боку, зміненою емблемою ДШВ та написом “Завжди перші” (замість “Ніхто крім нас”) – з іншого.

“Це формальний розрив міфу “братства десантників”…
ДШВ обрали новий шлях розвитку своїх традицій, окремий від радянського спадку – і це недооцінений щабель еволюції нашої армії, не менш важливий за нові зразки озброєння чи впровадження натівських стандартів.
Середовище десантників і Забродський не одразу пристали на запропоновані змін і новий стандарт ще не скоро стане спільним для усіх десантників. Військові традиції, навіть з такою історією, – не та категорія, що міняється одномоментно, за помахом руки, інакше й бути не могло. Тому і над просуванням цієї реформи більше двох років “пахала” група волонтерів, що систематично переконувала військових у її актуальності – і це дало свої плоди. З часом берет приживеться і “марун”, і решта нововведень”, – написав з цього приводу ветеран АТО, блогер і громадський діяч Роман Кулик.

Варто зазначити, що на Михайлівській по периметру було встановлено банери із новою символікою ДШВ та ілюстрованими розповідями про історію цих військ у світі й Україні.

Фото Романа Кулика (гортайте):

день ДШВ 21 листопада 2017 _11 Михайлівська площа день ДШВ 21 листопада 2017 _12 Михайлівська площа день ДШВ 21 листопада 2017 _13 Михайлівська площа день ДШВ 21 листопада 2017 _14 Михайлівська площа день ДШВ 21 листопада 2017 _15 Михайлівська площа
<
>

Читайте також:
Генерал Забродський розповів про нову назву ВДВ, берет та змінене свято

Як писала “Новинарня“, нову символіку та колір для Високомобільних десантних військ тривалий час просувала група волонтерів-розробників на чолі з Віталієм Гайдукевичем.

Командування ВДВ на чолі з генералом Михайлом Забродським виступало проти відмови від звичної колористики, прийнятої з часів СРСР.
Однак 30 жовтня прес-служба командування ВДВ видала заяву з повідомленням про прийняття кольору марун для беретів.
У військах визнали, що блакитний колір беретів, крім України, досі використовують лише десантники Росії та її країн-сателітів.

У руслі цієї реформи відбувся також ребрендинг назви військ. Адже українська абревіатура ВДВ – Високомобільні десантні війська, прийнята при президенті Януковичу в 2012 році (замість аеромобільних військ), як і блакитний берет, відсилає до російського сенсу ВДВ – “воздушно-десантные войска”.

Скасовано також спільний з РФ День ВДВ 2 серпня, коли ветерани-десантники традиційно зловживали алкоголем і купалися у фонтанах.

Читайте також:
День ВДВ 2 серпня: генерал Забродський видав відеоролик,
біля АП підняли прапори роду військ

“Десантник” з “Оплоту” побив кореспондента НТВ в прямому ефірі. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна