США підтвердили поставку “Джавелінів” в Україну. ОНОВЛЕНО

оновлено

Сполучені Штати Америки підтвердили, що вже поставили в Україну протитанкові ракетні комплекси Javelin.

Цю інформацію “Радіо Свобода” 30 квітня підтвердив співробітник Держдепартаменту США.

“Вони вже були доставлені”, – підтвердив офіційний представник Держдепу на запит редакції щодо постачання “Джавелінів” Україні.

Два джерела – одне в Україні, а інше в США – які бажали залишитися анонімними, підтвердили Radio Free Europe/Radio Liberty поставку Javelin до офіційного оголошення Держдепартаменту США.

Водночас у Держдепі не повідомили про те, коли та в яких обсягах ракетні системи прибули в Україну, де вони зберігаються та чи всі обіцяні установки були доставлені. Одне із джерел тільки зазначило, що Javelin були доставлені “вчасно”.

ОНОВЛЕНО. Прибуття ПТРК зі США підтвердив президент Петро Порошенко. Увечері він особисто написав про це у “Фейсбуці”.

“Вітаю жвавий інтерес – і в Україні, і за її межами – до постачання нам комплексів Джавелін. Можу лише підтвердити, що так, довгоочікувана зброя прибула до українського війська. І значно зміцнила потужний стримуючий ефект нашої боєздатності і євроатлантичної безпеки”, – заявив Порошенко.

“Продовжуємо працювати над зміцненням нашого оборонного потенціалу з метою відсічі російській агресії.
Щиро вдячний за справедливе рішення Дональда Трампа на підтримку України, на захист свободи та демократії. Вашингтон не лише виконав нашу спільну домовленість – він продемонстрував лідерство і важливий приклад”, – додав президент України.

“Розраховую на твердість позиції всіх партнерів України, передусім країн Великої сімки: ціна за триваючу агресію проти України для Кремля має і надалі зростати!” 0 наголосив також він.

Читайте також:
Муженко віддав розпорядження готуватися до прийому “Джавелінів”

Як інформувала “Новинарня“, 23 грудня представниця Держдепартаменту США Гедер Науерт заявила, що Сполучені Штати нададуть Україні летальне оборонне озброєння для того, щоб допомогти їй захистити свій суверенітет і територіальну цілісність, стримати подальшу агресію РФ. Вона наголосила, що допомога Україні має винятково оборонний характер.
Того ж дня телеканал ABC з посиланням на джерела в Держдепі повідомив, що йдеться, в тому числі, про 210 протитанкових ракет Javelin і 35 пускових установок, загальна сума поставок оцінюється в 47 мільйонів доларів.

Читайте також:
США не дозволять Україні відправляти надані “Джавеліни” в зону АТО,
щоб не дісталися бойовикам, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна