США не дозволять Україні відправляти надані “Джавеліни” в зону АТО, щоб не дісталися бойовикам, – ЗМІ

 

Плани США поставити в Україну протитанкові ракетні комплекси Javelin викликали негативну реакцію в Росії і посилили погіршення відносин. Але американці більше стурбовані тим, що надана зброя може потрапити до рук бойовиків, як уже траплялося раніше.

Як повідомляє УНІАН, про це пише The Wall Street Journal.

Американське видання нагадує, що Вашингтон минулого місяця вирішив направити летальну зброю Україні, щоб запобігти агресії з боку проросійських сепаратистів. Цей крок призначений для того, щоб утримати конфлікт від переходу до “гарячої війни”, поліпшуючи здатність урядових сил захищатися від можливих наступальних дій бойовиків.

Однак, зазначається у статті, ця політика загрожує потенційними небезпеками щодо національної безпеки, особливо у зв’язку з ризиком, що зброя може потрапити на іншу сторону.

Американські чиновники відзначають, що вони ретельно розглянули ризики, приймаючи особливі заходи безпеки з ракетами протитанкових систем Javelin. Це зброя призначена для підрозділів далеко від лінії фронту на сході України, щоб вона не використовувалося для наступальних цілей і не дісталася ворогові, якщо бойові дії перемістяться.

“Джавеліни” будуть зберігатися в навчальних центрах, й американські солдати, які зараз перебувають в Україні, будуть регулярно перевіряти і вести їх облік.

“Є (навчальний) комплект, що поставляється разом із зброєю. Це дає людям на нашій стороні більшу впевненість у тому, що ми зможемо вести її облік”, – сказав у коментарі WSJ високопоставлений американський чиновник.

Як наголошує видання, “це не гіпотетична проблема”, адже незаконні збройні формування в зоні АТО вже захоплювали американську зброю.

Так, у 2014 році США доставили в Україну радіолокаційні системи малої дальності. Принаймні один із таких комплексів був розгорнутий на лінії фронту біля Дебальцевого для виявлення місця, з якого бойовики робили артилерійські обстріли.

“Коли бойовики розбили урядові війська, ті втекли, залишивши частини радара. Прокремлівські ЗМІ тріумфально опублікували фотографії деталей в упаковці”, – пише WSJ.

У той же час український військовий представник заявив, що частини радіолокаційної системи були знищені перед виведенням сил.

Однак проблема не обмежується тільки Україною. Наприклад, США надавали допомогу, включаючи навчання і постачання устаткування, також Грузії – під час конфлікту 2008 року з підтримуваними Росією сепаратистами в Абхазії і Південній Осетії. І американська техніка була захоплена на грузинських базах.

Як раніше повідомив американський телеканал ABC News з посиланням на різні джерела в Держдепартаменті США, президент Сполучених Штатів Дональд Трамп може погодити план продажу Україні протитанкових ракетних комплексів.
Зокрема, зазначалося, що загальний об’єм оборонного пакету на суму 47 мільйонів доларів включатиме продаж 210 протитанкових ракет та 35 пускових установок.

Водночас у Держдепартаменті заявили, що США нададуть Україні “посилений оборонний потенціал”. Рішення є частиною зусиль США, спрямованих на допомогу Україні в захисті її територіальної цілісності, і на те, щоб “стримати подальшу агресію”. При цьому в Держдепартаменті не уточнили, про який саме “посилений оборонний потенціал” йдеться.

В МЗС Росії після появи інформації про рішення Білого дому надати Україні озброєння для захисту від російського вторгнення заявили, що США перетнули межу і “розпалюють війну”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна