Порошенко найближчим часом внесе проект змін Конституції, щоб заякорити курс на ЄС і НАТО

 

Петро Порошенко найближчим часом внесе на розгляд Верховної Ради проект змін до Конституції щодо європейського і євроатлантичного векторів розвитку України.
Як передає прес-служба АП, про це глава держави заявив у четвер, 28 червня, у промові з нагоди Дня Конституції біля пам’ятника Пилипу Орлику у Києві.

“…Ще одні зміни до Конституції, на яких я наголошую. Найближчим часом мною буде передано до Верховної Ради проект змін до Конституції – поправку, яка закріпить дві наших стратегічних цілі тісно пов’язані одна з одною. Це є вступ України до Європейського Союзу і вступ України до НАТО”, – наголосив Порошенко.

“Готуючи цю ініціативу, я виходив з трьох надзвичайно важливих міркувань. Перше, європейська та євроатлантична інтеграція чітко відповідають національним інтересам України. Друге, орієнтація на Євросоюз та Північноатлантичний альянс підтримуються абсолютною більшістю громадян, про що переконливо свідчить динаміка громадської думки.
Але при цьому, і третє – існує очевидна загроза ревізії європейської та євроатлантичної стратегії під впливом різних зовнішніх та внутрішніх обставин. І походить вона не лише від тих сил, які заслужили собі репутацію п’ятої колони. Серед політиків дедалі більше стає охочих поставити під сумнів наш чітко вивірений європейський курс, і нам вже окремі безвідповідальні політикани малюють необхідність повернення на Схід. Щоб ніхто і не думав петляти, впевнений, що це має бути прямим текстом зафіксовано у Конституції”, – заявив Порошенко.

Президент висловив упевненість, що в парламенті є можливість набрати 300 голосів для голосування цих змін.

“Можливість зібрати триста голосів за таке важливе рішення у нинішньому складі Верховної Ради, я твердо в цьому переконаний, є. І нам треба негайно починати роботу в цьому напрямку”, – сказав він.

Принагідно Петро Порошенко зазначив: “Ще одні важливі зміни до Конституції – це є відображення в Конституції Криму. І Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, який зараз тут присутній, ми просимо, щоб Конституційна комісія активізувала свою роботу і якнайшвидше передала проект на розгляд народним депутатам.
Рефат, ми разом в цьому питанні, і не тільки в цьому!”

Раніше, 15 червня, Порошенко заявив, що Конституційна комісія завершує роботу над проектами змін до Основного закону щодо європейського і євроатлантичного векторів розвитку країни.

Як повідомляла “Новинарня“, уперше президент висловив намір ініціювали зміни до Конституції, аби “заякорити” євроатлантичний вектор, у промові 28 лютого 2018 року.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна