Рада дала згоду на арешт Савченко. ВІДЕО ДОКАЗІВ

 

Верховна Рада України на ранковому засіданні в четвер, 22 березня, задовольнила всі три подання генпрокурора Юрія Луценка щодо народного депутата Надії Савченко у справі про підготовку теракту у ВР – на її притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Як передає “Новинарня“, Верховна Рада під час трьох голосувань дала, відповідно, 291 голос, 277 та 268.

Результати голосування за арешт Надії Савченко по фракціях:

БПП
за – 110
проти – 2 (Корнацький, Кривохатько)
утрималися – 0
не голосували – 11 (зокрема, Березенко, Б. і Я. Дубневичі, Южаніна)
відсутні – 12

“Народний фронт”
за – 70
проти – 0
утрималися – 0
не голосували – 3 (Кришин, П.Пинзеник, Фаєрмарк)
відсутні – 7

“Опозиційний блок”
за – 0
проти – 7 (Балицький, Добкін, Новинський, Рабінович, Скорик, Шурма, Шуфрич)
утрималися – 0
не голосували – 20
відсутні – 16

“Самопоміч”
за – 23
проти – 0
утрималися – 0
не голосували – 1 (Бабак)
відсутні – 1

“Відродження”
за – 3 (Развадовський, Шаповалов, Яценко)
проти – 0
утрималися – 2 (Гуляєв, Кіссе)
не голосували – 6
відсутні – 13

Радикальна партія
за – 20
проти – 0
утрималися – 0
не голосували – 1 (Вітко)
відсутні – 0

“Батьківщина”
за – 10
проти – 0
утрималися – 0
не голосували – 1 (Ігор Луценко)
відсутні – 9 (зокрема, Юлія Тимошенко)

“Воля народу”
за – 8
проти – 0
утрималися – 0
не голосували – 6
відсутні – 5

Позафракційні
за – 24 (зокрема, Парубій, І. Геращенко, Сироїд)
проти – 1 (Мураєв)
утрималися – 4 (В. Балога, Безбах, Литвин, С. Мельничук)
не голосували – 6
відсутні – 20

Перед голосуванням депутатам було показано відео з доказами протиправних діянь депутатки.

За даними генпрокуроратури, загальний обсяг інформації становить 74 гігабайти . Сукупна тривалість аудіо- та відеоматеріалів – приблизно три доби.

У сюжеті йдеться про те, що 17 листопада 2017 року на КПВВ “Майорськ” Володмимир Рубан та Надія Савченко перетнули лінію розмежування з окупованими територіями Донецьку поза контролем.
Сама депутатка ховалася у авто, де збергалася зброя, яка була надана бойовиками ОРДОі.

Демонстрація запису розмови починається з діалогу Г. Березня та В. Кота, які намагаються зрозуміти, як Савченко безпечно вийти з автомобіля. Чутно, як вони стукають у металеві двері авто і просять Надю відкрити двері”.
Далі розмова ведеться після того, як вона вийшла з авто. Люди починають перераховувати і називати те, що привезли.

Перерахувавши все, що тримали,  Рубан зазначив, що бойовики передали тільки два “неутьосових ствола” із обіцяних п’яти і що будуть про це розмовляти з Савченко.

Далі повідомляється, що 23 листопада 2017 року Рубан на Савченко, перетнувши лінію розмежування, зустрілись на квартирі у Бахмуті з Котом та Березнем.

У розмові про підготовку повстання в Києві на запитання Березня, хто продовжуватиме виступ, якщо її вб’ють, Надія Савченко відповіла: “Віра” (ідеться про її сестру і політтехнолога Віру Савченко).

Савченко розповіла, що їм показали місто, все ніби добре, і зазначила, що вони (бойовики) розуміють, що “Росія хоче їх віддати Україні”.

Савченко: “Ну тобто, геополітично ніяк не зростається, якщо вони залишаться практично незалежні або під Росією. Вони пока Пєтю не хочуть ніяк. Їхнє прохання: “Міняйте власть”.

Вона зазначила, що хоч бойовики готові розмовляти з цього приводу і хоча вони себе почувають “главами держави” ,але “Росія скрізь ходить хвостиком”.

В аудіозаписі голос Савченко говорить, що наразі бойовики планують розбиратися з Луганськом, щоб “нічого не начудить” і просять “не чіпати сіру зону”, бо потім ніби знову бої будуть. А “коли прийде час, то зв’язок через Рубана”.

За її словами, Рубан на них буде виходити, у неї є його прямий телефон і він їй відповідає.

Савченко: По Ташкєнту (так званий “міністр доходів і зборів ДНР” Олександр Тимофєєв – друга людина серед сепаратистів після Олександра Захарченка). Помирати вони не бояться, почувають себе там добре, тобто, кудись діватись …каже, я не хочу так як Плотя та що “неосрамім Донбас”… Прохання Турчинова їм особисто віддать”.

При цьому нардеп зазначила, що у своїй розмові з бойовиком сказала, що з Олександром Турчиновим їй краще самій розібратися. Але це було особисте прохання ватажка донецьких бойовиків  Олександра Захарченка – віддати йому особисто Турчинова – “за війну на Донбасі, за накази і все решту…”

 

Генпрокурор Юрій Луценко з трибуни ВР заявив, що розстріляти центр міста Надія Савченко і Володимир Рубан планували з Труханового острова, передає “Українська правда”.

“Зловмисники планували встановити гранатомети на Трухановому острові або на баржі Дніпра і обстріляти центр Києва. Не прицільно. Хто при цьому постраждав би більше – депутати чи прості українці?”, – сказав Луценко.

Він додав, що це був “теракт, направлений на повалення Української держави”.

За словами Луценка, з ОРДЛО Савченко і Рубан привезли кулемет “Утьос”, що пробиває броньовані автомобілі, 11 автоматів і кулеметів, великокаліберну 12,7 гвинтівку “Топаз”, яку виробляють тільки в “ДНР” і яка пробиває броню на великій відстані, і 260 патронів до неї.

“Два ручні протитанкові гранатомети РПГ-7В з 12 реактивними гранатами до них для ураження важкої броньованої техніки, у тому числі танків та особового складу в укриттях; РПГ-22 – прицільна дальність 250 м і 6 мін до них; 4 міномети калібру 120 мм – улюблена зброя терористів ДНР, б’є на 7 км, розліт елементів понад 200 м, кожен снаряд несе 4 кг вибухівки, і 3 снаряда пробивають стелю будь-якого будинку;

12 осколкових протипіхотних мін МОН-50 – дальність ураження 80 м, кожна містить 0,7 кг вибухівки; 60 гранат РГД-5 – радіус ураження 25 м – усе це мало створити хаос на вулицях”, – підсумував Луценко.

Він нагадав, що за дзвінок про неправдиве мінування дають до 5 років ув’язнення.

“Для тих, хто нібито перевіряв пильність СБУ – перевірили, вона на місці, – передбачено найвищу міру покарання”, – сказав Луценко.

Свій виступ з трибуни Надія Савченко почала зі слів: “Щас всретесь”, однак надалі сказала, що добровільно не відмовиться ні від зірки Героя України, ні від депутатського мандату, “хоча ви тут усі мрієте, щоб я пішла з політики”.

Депутати із залу їй перші кричали: “Що, всралася?!” та “Ганьба!”

“Що важче зрадити першим – покласти вам мандат і піти з політики, щоб ви були щасливі, чи відмовитися від Зірки Героя, як багато хто хоче?” – заявила вона.

“Ні, не зраджу народ України! Це звання дається нелегко, це звання дається кров’ю дуже багатьом людям. Я доводила, що я є Героєм України в московських в’язницях проти ворога зовнішнього, доведу і вам, внутрішнім ворогам України, що таке є Герой України”, – вигукнула Савченко.

Також вона підкреслила, що і від депутатського мандату відмовлятися не збирається.

“Мандат – це те, що дає право вам, українці, бути серед них, бути вам, чужерідним, у цій гнилій ямі”, – заявила депутатка.

Вона сказала, що діяла з метою встановлення миру в Україні, адже влада миру не хоче.

“Мене не налякаєте, пропонуючи мені “сдєлки”, я на них не піду”, – сказала нардеп.

Вона заявила, що подання прокуратури – “провокація і сюрреалізм”, а влада боїться її і “всього українського народу, який влада убиває і розділяє”.

“…Не я буду вашою небезпекою в парламенті, а ваш народ”, – сказала Савченко, звертаючись до депутатів.

Вона згадала також підрив гранати в суді “батьком, який шукає справедливості”.

Після рішення ВР Савченко вийшла з парламенту під готель “Київ”, де її чекала група прихильників і заплакана мати, яку депутатка почала заспокоювати словами про те, що її ще не арештували.

Читайте також:
“В мене не змокріло!” Як Регламентний комітет ВР давав згоду на арешт Савченко

Подання на Савченко: невідома поїздка в “ДНР” з Рубаном і два плани атаки на ВР

“Сюр, щоб показати владу смішною”.
Савченко оприлюднила свою версію підготовки теракту у ВР

“Ба-бах! Що, всра**ся?” Савченко включила свої гранати у ВР
в передвиборчий ролик

Надія Савченко: А ви, скажіть, хіба хоч раз не планували підірвати Раду чи АП?

Як повідомляла “Новинарня“, у четвер, 15 березня, депутат Надія Савченко побувала на допиті у Службі безпеки України у справі керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, якого 8 березня було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї з “ДНР”.
Вона заявила, що готова взяти Рубана на поруки, а всі українці хоч раз мріяли підірвати Верховну Раду.

Після цього у ВР генеральний прокурор Юрій Луценко вніс на розгляд парламенту подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт нардепа Надії Савченко за підозрою в плануванні теракту в парламенті України.

Їй інкримінують кримінальні правопорушення за ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112, ч. 3 ст. 258, ч. 3. ст. 258-3, ч. 1 ст. 263 ККУ.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко (…) особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – сказав Луценко.

Раніше Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.
Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.
20 березня Апеляційний суд Києва залишив Рубана під арештом, підозру йому розширили. Савченко так само намагалася взяти його на поруки.

У справі фігурує помічник Савченко Олег Мезенцев як один зі співучасників групи, яка готувала злочин та причетна до перевезення зброї з непідконтрольної території України.

Голова СБУ Василь Грицак розповів, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

15 березня парламент виключив Савченко з Комітету з питань нацбезпеки й оборони.

Уже після цього вона закликала до військового перевороту.

У лютому 2017 року разом із Володимиром Рубаном в окупований Донецьк “козьїми тропами” їздила Надія Савченко.
Тоді повідомлялося, що вона підбивала на бунт десантників ЗСУ.

Про свої президентські амбіції депутатка повідомляла ще навесні 2017 року, її підтримував ватажок “ДНР” Олександр Захарченко.

Читайте також:
Рівень терористичної загрози через Рубана був найбільшим за часів незалежності,
– Грицак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна