Савченко спростувала стрільбу з бойовиками, визнала “козьї тропи” і хоче далі говорити з Захарченком. ЗВІТ

 

Народна депутатка України Надія Савченко на брифінгу 28 лютого в Києві визнала, що потрапила на непідконтрольну територію “козьїми тропами” – стежками, якими в ОРДЛО возять контрабанду.

“У СБУ найвищі люди, в принципі, про це знають. Я переходила тими “козьїми тропами”, якими ходить і гуляє контрабанда, яку кришує СБУ. І, в принципі, це прекрасно знають і блокадники, які зараз блокують торгівлю на крові“, – сказала вона на брифінгу, який відбувався на вулиці біля комітетів Верховної Ради.

Під час виступу депутатка агресивно, на підвищених тонах відповідала на закиди журналістів щодо її поїздки в окупований Донецьк. Водночас на захист політика висловлювалися родичі деяких полонених, які стояли в неї за спиною.

Савченко вважає, що не порушувала закон, коли потрапила в ОРДЛО в обхід КПВВ, оскільки це “територія України”, а кордон із Росією вона не перетинала.

Надія Савченко назвала позитивним результатом свого “походу” виявлення в Макіївській колонії шістьох полонених, яких “ми вже похоронили” (насправді вони в оприлюдненому раніше Савченко списку значилися зниклими безвісти).

Депутатка заявила, що для звільнення полонених потрібні “паралельні” зусилля, тоді як мінський процес і ОБСЄ є недієвими, а Міжнародний Червоний хрест – занадто повільним.
Із її заяв випливає, що таким паралельним механізмом Савченко бачить конкретно себе та “волонтерів” на кшталт Володимира Рубана.

Депутатка стверджує, нібито через затримання Рубана зірвалося звільнення кількох полонених під час цього “походу” в Макіївську колонію.

При цьому вона не змогла згадати цивільного заручника бойовиків – професора Ігоря Козловського, якого ув’язнили в “ДНР”, та нічого не відповіла про місце його утримання.
Савченко відіслала журналістів до оприлюднених нею цього ж дня списків, однак вони охоплюють лише військовополонених.

Надія Савченко наголосила, що для визволення полонених потрібно проводити прямі переговори.

Коли її запитали, на якому рівні домовлятися, вона сказала: “Порошенко–Путін, а я із Захарченком”.

Депутатка також прокоментувала заяву так званої “омбудсмана ДНР” про те, що “республіканці” хочуть відвідати своїх полонених у Києві.

“Вони висловлювали таке бажання, і я вважаю, що людина, яка не вбивала наших солдатів, не тримала зброю в руках (…), – такі люди мають право, якщо є їх люди у в’язницях, подивитися на своїх рідних, отримати побачення. Ми живемо в правовій державі”, – заявила Савченко.

Вона сказала, що її “конвой” у Макіївці організували бойовики так званої “ДНР” та визнала узгодження “походу” в Москві.

“Якщо ви думаєте, що це організовували Москва чи Донбас, мені байдуже. Звичайно ж, на це давала дозвіл Москва, звичайно, охорону і конвоювання мене організовувала на місцевому рівні “ДЛНР”, але мені байдуже, як це відбувається, якщо ми робимо те, що потрібно”, – сказала вона.

Савченко наголосила, що не знала, чи повернеться з Донецька, і що їй там загрожувала небезпека.

“Пуля – вона не думає, куди летіть”, – сказала колишня військова, яка мала позивний “Пуля”.

Також на брифінгу Савченко спростувала інформацію російської газети “Комсомольская правда” про те, що під час поїздки на непідконтрольну територію вона стріляла разом із бойовиками “ДНР” та визнала Путіна кращим президентом для України, ніж Путін.

“Брехня повна”, – сказала вона.

Читайте також:
Висновки Туки про візит Савченко в ОРДЛО:
її діяльність варто обмежити законним шляхом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна