Савченко таки оприлюднила списки полонених і зниклих безвісти

 

Народна депутатка Надія Савченко, яка вела сепаратні переговори з ватажками ОРДЛО, всупереч застереженням СБУ, оприлюднила списки полонених і зниклих безвісти українців, а також ув’язнених сепаратистів і росіян.
Відповідні таблиці вона опублікувала у вівторок, 10 січня, на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

У переліку – кілька списків:

  • Список українців, які утримуються на окупованих територіях ОРДЛО й підтверджені “стороною що утримує” – 41 особа
  • Список, що запитує для звільнення українська сторона (у Савченко – “запрошує”) – 121 особа
  • Списки осіб, які запитує для звільнення “представництво окупованої території Донецької області” – 524 особи
  • Списки осіб, які запитує для звільнення “представництво окупованої території Луганської області” – 284 особи
  • Список українських політв’язнів у Росії – 44 особи
  • Список російських військових та росіян, які “потрапили в українські в’язниці за злочини проти України в 2014-2016 роках” (серед них зокрема й деякі кримські дезертири) – 102 особи

У супровідному дописі Надія Савченко заявила, що публікувати списки необхідно для того, щоб людей “можна було знайти”.

Вона також написала, що обмін “всіх на всіх” повинен відбутися у три етапи.

“Етап перший: здійснюється обмін по списках, які підтверджує кожна сторона зі свого боку утримуваних полонених. Етап другий: з тих, хто залишився в списках, розшукуються по прихованих в’язницях і підвалах, одною й іншою стороною, всі полонені що залишилися живі. Етап третій: всіх, кого знайти не вдалося визнаються мертвими або безвісти зниклими”, – написала вона.

“Після чого починається робота по розшукуванню захоронень, ексгумації, ідентифікації й і перепохованню загиблих”, – додала Савченко.

За її словами є дві категорії обміну.

“Перша категорія це наші військовополонені, що знаходяться на окупованій, Росією, території Донецької та Луганської областей України. Українською стороною подається запит на 129 людей. Протилежна сторона підтверджує 42 людини“, – написала вона.

“Ще Україною розшукується 494 безвісти зниклих. Вони пропорційні обміну на ув’язнених в Україні по списках, які запрошують представники окупованих, Росією, територій Донецької й Луганської областей України. Від “ДНР” в списках таких людей 524, а від “ЛНР” 377 людей. Частину людей з цих списків українська сторона також підтверджує, приблизно 256. При таких розкладах маємо перший етап обміну підтверджених осіб з обох боків – це 42 на 256“, – написала Савченко.

В другій категорії обміну, за її словами, українські політв’язні, що утримуються у російських в’язницях та в окупованому, Росією, Криму.

“Їх на даний час 44 людини. В Україні у в’язницях теж є російські громадяни, які відбувають покарання за злочини скоєні проти територіальної цілісності України та проти українського народу в період з 2014 по 2016 роки. Їх на даний час 102 особи. Маємо перший етап обміну по другій категорії “всіх на всіх” – це 44 на 102“, – написала депутатка.

Вона зазначила, що “ДНР” і “ЛНР” включили у свої списки, запитані на обмін, багатьох громадян Росії – 77 та 4 відповідно, щоб “виміняти їх під шумок”.

Також Савченко висунула умову оновити склад української переговорної групи, яка займається обміном.

Нагадаємо, СБУ була проти оприлюднення Савченко списків полонених.

ОНОВЛЕНО. В ОРДО відкидають пропозиції Савченко й наполягають на обміні полоненими з Україною за формулою “527 на 42”. Про це заявила т. зв. “обмудсман ДНР” Дарія Морозова в коментарі “Інтерфаксу”.

“Ми ведемо переговори з однозначної позиції про обмін всіх підтверджених осіб на всіх. Таким чином, ми вимагаємо повернути нам 527 осіб, утримуваних Києвом, в обмін на 42 громадян України, що перебувають в наших місцях ув’язнення”, – заявила вона.

“Савченко ще раз озвучила пропозиції, які раніше звучали з Києва, віддати нам лише половину від загального числа утримуваних Києвом осіб, тобто 256 осіб. Тобто мова йде навіть не про обмін за прізвищами, а просто про якесь рішення української влади повернути лише половину утримуваних осіб, що неприйнятно”, – сказала Морозова.

Вона повідомила, що питання обміну полонених буде обговорюватись на зустрічі гуманітарної підгрупи в Мінську.

Читайте також:
Українська сторона спростувала нову формулу обміну “690 на 47”, висунуту бойовиками

Як повідомляла “Новинарня“, 7 грудня 2016 року колишня військовополонена Надія Савченко зустрілася в Мінську з ватажками бойовиків Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким у присутності представника РФ в мінській підгрупі. Українські учасники про цю зустріч дізналися зі ЗМІ.

6 січня Савченко у “Фейсбуці” висловила намір опублікувати списки українських військовополонених і зниклих безвісти, а також ув’язнених “українців, що повстали проти України”, та “росіян, що прийшли захопити українські землі”.
Надія Савченко зазначила, що “Бог вчив прощати”, “кожен з цих людей на Святвечір міг би бути вдома зі своєю родиною, як і всі наші воїни, що зараз на передовій захищають Україну”.

Читайте про це більше:
Савченко пообіцяла опублікувати списки українських полонених, отримані від бойовиків

Нагадаємо, раніше уповноважена президента з питань Донбасу Ірина Геращенко заявляла, що українській стороні відомо про місце перебування 58 українських заручників в ОРДЛО. При цьому бойовики донедавна підтверджували утримання лише 48 полонених: 6 – “ЛНР”, 42 – “ДНР” (зокрема звільнених перед Новим роком Сворак і Преснякової).

Загалом Україна має список із 110 полонених, які, за висновком Києва, перебувають в ОРДЛО. Київ не публікує цей список, не маючи точних відомостей, хто саме залишається в полоні живий, хто – загинув, хто – зник безвісти абощо.

Надія Савченко вже кілька разів заявляла, що значна частина цього списку – загиблі, і це потрібно визнати.

Читайте також:
Проект Савченко: хто і що за ним стоїть

Савченко про свої переговори з ватажками “ДНР/ЛНР”:
“Людей потрібно забирати, війну – закінчувати”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна