Рада виключила Савченко з Комітету з питань нацбезпеки й оборони

 

Верховна Рада виключила Надію Савченко з Комітету ВР з питань національної безпеки і оборону.

За таке рішення на ранковому засіданні 15 березня проголосував 261 депутат.

Як передає “Новинарня“, рішення ухвалено через зміни до постанови ВР від 4 грудня 2014 року “Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України VIII скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації”.

Голоси “за” постанову 5543 дали всі фракції, крім “Опоблоку та “Відродження”.
Лише три голоси дала “Воля народу”, 10 – “Батьківщина”, депутаткою від якої раніше була Савченко (Юлія Тимошенко – “відсутня”).

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, член комітету має доступ до державної таємниці.

“Народний депутат України Савченко Н. В. має допуск до державної таємниці. Як член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони приймає участь у засіданнях, де розглядається  інформація, яка відноситься до державної таємниці. Зокрема, стримування військової агресії Росії проти України, забезпечення Збройних Сил України озброєнням та військовою технікою, планування та проведення військових навчань тощо”, – йдеться в записці.
Тому зазначається, що виключити Савченко потрібно “з метою недопущення розголошення інформації, яка відноситься до державної таємниці”.

Перед голосуванням депутат Андрій Тетерук (“Народний фронт”) заявив, що цей проект постанови схвалений комітетом ще у 2016 році.

“Ми мали справу з послідовною ідеологічною підтримкою винятково тез Кремля. Єдина її притомна заява – це прохання не дати їй “скурвитись”… Не соромно робити помилки, соромно не виправляти їх наслідки”, – пояснив Тетерук.

“Вимагаємо виключити її з комітету. Ми маємо зупинити процес, який робить Савченко”, – додав він.

На захист Надії Савченко став депутат від “Опоблоку” Микола Скорик, вякий зазначив, що цього дня “Савченко зробила важливі заяви” щодо дій влади.

Як інформувала “Новинарня“, перед цим голосуванням генпрокурор Юрій Луценко заявив, що цього ж дня передасть у парламент подання про притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та арешт у справі про підготовку теракту в Києві.

Читайте також:
Позиція “Батьківщини” щодо Савченко в оборонному комітеті
– приклад політичного свинства, – Тимчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна