Савченко планувала теракт у Верховній Раді – Луценко вносить подання на арешт

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що 15 березня внесе на розгляд Верховної Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт нардепа Надії Савченко за підозрою в плануванні теракту в парламенті України.
Про це Луценко сказав цього ж дня, в четвер, у виступі в ВР після розгляду питання про зняття імунітету з “опоблоківця” Євгена Бакуліна.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко, народний депутат України особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – сказав Луценко.

Відповідаючи на репліку депутата від “Опоблоку” Ігоря Шурми, генеральний прокурор зазначив, що не відмовляється від факту своєї підтримки звільнення Савченко із російського полону, і наголосив, що захищатиме будь-кого з московських тюрем, “і навіть Надію Савченко”.
“Але звільнений заручник, навіть нагороджений званням Героя, має виконувати закон”, – зазначив Юрій Луценко.

Генпрокурор також закликав народних депутатів невідкладно підтримати законопроект про те, що після внесення подання генпрокурора дипломатичні закордонні паспорти народного депутата зупиняють дію, “щоб фігурант залишився в Україні і відповідав перед судом”.

Луценко висловив сподівання що подання на Савченко парламент розгляне 22 березня.

Читайте також:
Луценко готовий внести подання на арешт Савченко. Вона їде в Київ

Як повідомляла “Новинарня“, у четвер, 15 березня, депутат Надія Савченко прибула на допит до Служби безпеки України у справі керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, якого 8 березня було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї.
Вона заявила, що готова взяти Рубана на поруки, а всі українці хоч раз мріяли підірвати Верховну Раду.

Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.

Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.

У справі фігурує помічник Савченко Олег Мезенцев як один зі співучасників групи, яка готувала злочин та причетна до перевезення зброї з непідконтрольної території України.

Голова СБУ Василь Грицак розповів, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

У лютому 2017 року разом із Володимиром Рубаном в окупований Донецьк “козьїми тропами” їздила Надія Савченко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна