Надія Савченко: А ви, скажіть, хіба хоч раз не планували підірвати Раду чи АП?

 

“А тепер, українці, задайте собі питання: хіба кожен з вас хоч раз не мріяв підірвати адміністрацію президента чи Верховну Раду? То що, в нас зараз 37-й рік?!” – про це заявила нардеп Надія Савченко на брифінгу перед входом до управління СБУ в м. Києві, куди вона прибула на допит 15 березня.

“Хто хоч раз не думав знищити цю владу, знести цю владу, як закликали на всіх майданах?” – сказала вона, наголосивши, що Україні потрібна “тотальна зміна політичної системи”.

“В соцмережах гуляє допис, що 98% українців хотіли б допомогти Рубану розвантажувати меблі!” – сказала також вона, маючи на увазі зброю, яку віз з ОРДО до Києва голова ГО “Офіцерський корпус” Володимир Рубан, затриманий СБУ та заарештований у справі про підготовку теракту в столиці.

Савченко наголосила, що з повагою ставиться до Рубана, який брав участь в обміні полоненими з ОРДЛО. “Я буду брати Рубана на поруки”, зазначила вона.

Арешт Рубана вона ще раз пояснила “війною спецслужб” та наголосила, що іншої контрабанди з ОРДЛО іде багато, відбуваються різні операції, але затримують не всіх.

Виправдовуючи Рубана і транспортування ним арсеналу зброї з “ДНР”, Савченко заявила, що є “спеціальні військові операції”, в яких потрібно використовувати зброю, яка б доводила, що вона постачається на Донбас із Росії.
За словами Савченко, при цьому є в Україні структури, які перешкоджають цій діяльності військових.
“На жаль, влада не гордує нічим, особливо якщо десь бачать, що волонтери знають правду: свідків треба знищувати”, – заявила депутатка.

Вона виступила з обвинуваченнями на адресу нинішніх керівників держави, заявивши, нібито бачила, як узимку 2014 року голова ВР Андрій Парубій особисто заводив снайперів у готель “Україна”, а генпрокурор Юрій Луценко закликав до перевороту і казав, що на Майдані буде зброя.

“[Голові департаменту спецрозслідувань ГПУ Володимиру] Горбатюку не дають працювати. Особисто я давала йому свідчення про те, що Луценко з трибуни закликав до того, щоб знести владу, і обіцяв людям, що буде на Майдані зброя. Я говорила, що бачила, як під’їжджала синя машина, мікроавтобус, як з неї виходи люди зі зброєю. Я говорила, хто ці люди. Ці люди є в парламенті. Я бачила, як Парубій заводив снайперів в готель “Україна”, – сказала Савченко.

Вона додала, що злочини проти Майдану ніколи не будуть розслідувані.

“Генеральному прокурору Юрію Луценку треба було стати генеральним прокурором, щоб ніколи вжитті не розслідувалися його злочини проти українського народу”, – додала Савченко.

Вона також звинуватила владу у “здачі” Криму, у війні на Донбасі та загибелі військових, яких послали на Донбас.

“Після злочинів на Майдані влада почала продовжувати злочини. Злочини по здачі Криму, бо треба було втримати владу і були домовленості з Росією. Далі продовжилися злочини, що дозволили вчинити війну на Донбасі”, – сказала депутатка.

“Я задавала Луценку питання по Іловайському котлу, по Дебальцевському котлу, по Савур-Могилі, по всіх тих котлах, що не розкриті, хто давав накази, чому людей заводили у котли, чому знищували, чому найкращих людей з Майдану добровольцями з Майдану погнали на фронт, щоб вони там помирали? Після цих злочинів, які продовжуються вже  п’ятий рік, влада не перестає працювати на Росію”, – сказала Савченко.

За її словами, робота на Кремль полягає у відкритті нових бізнесів, “як президент Порошенко в Росії, і [тому щоб] платити податки Росії”.

“Війна затягнулася в корупцію, і це відомо кожному солдатові на передовій. Там відбувається ще черга злочинів”, – сказала нардеп.

“Відбувається злив країни зсередини. Дуже часто відбувається злив Кремлю, під Кремль”, – підсумувала Савченко.

Коментуючи заяви генпрокурора Юрія Луценка про ймовірність внесення у ВР подання на позбавлення її недоторканності й арешт у справі про підготовку терактів у Києві, Надія Савченко заявила, що вона одразу після звільнення з ув’язнення в Росії попереджала, що в неї замість квітів “кидатимуть каміння.

“Не треба мене брати “на слабо”… Я те справжнє, що є в цій політиці”, – підвищеним тоном заявила позафракційна депутатка, яка після невдалого бою на Луганщині в червні 2014 року провела в ув’язненні в “ЛНР” та РФ майже два роки.

Генпрокурор Юрій Луценко на засіданні ВР 15 березня вже твердо оголосив намір внести подання на позбавлення Савченко імунітету й арешт у справі про підготовку теракту у Верховній Раді – з підривом урядової ложі та обстрілу куполу ВР з мінометів.

Надія Савченко також стверджує, нібито в ході зустрічей в Страсбурзі вона отримала інформацію про можливе звільнення українських заручників протягом трьох місяців після виборів президента Росії, запланованих на 18 березня.

Таким чином вона прокоментувала закиди щодо недоцільності її поїздки у Страсбург в сесійний тиждень ВР, коли її до того ж викликали на допит в СБУ.

“Я знаходилась в Європі, а саме в Стразбурзі, – не в Раді Європи, не в Парламентській асамблеї Ради Європи, а саме в Європарламенті… Спілкувалась я з європейськими політиками стосовно звільнення наших полонених і політв’язнів із Російської Федерації. Я отримала живу надію, що впродовж трьох місяців від виборів президента РФ до початку спортивних змагань в Росії чи десь інде, буде вирішено це питання”, – прокоментувала Савченко в ефірі каналу “112 Україна”.

Також вона висловила надію на те, що під час обміну повернуться не лише українські полонені, а й політичні в’язні, “яких Верховна Рада України затвердила у декларації, оприлюднивши прізвища 60 людей”.

У ході брифінгу Савченко звернулась до президента РФ Путіна із закликом відпустити українських полонених та політв’язнів. При цьому вона заявила, що не писала йому прохання про помилування.

“Я хочу зараз звернутися до президента РФ. Володимире Путін, ви чудово знаєте, що я не писала вам прохання про особисте помилування. Вам це добре відомо. Але тепер як українка, як людина, яка пройшла цей шлях, як український політик, хочу звернутися до вас із проханням відпустити всіх українців, яких ви утримуєте у в’язницях”, – сказала Надія Савченко.

 

Як інформувала “Новинарня“, 8 березня керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї, яку він віз з ОРДО.

Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.

Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.

У справі фігурує помічник Савченко Олег Мезенцев як один зі співучасників групи, яка готувала злочин та причетна до перевезення зброї з непідконтрольної території України.

Голова СБУ Василь Грицак розповів, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

У лютому 2017 року разом із Володимиром Рубаном в окупований Донецьк “козьїми тропами” їздила Надія Савченко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна