Луценко готовий внести подання на арешт Савченко. Вона їде в Київ

 

Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що буде змушений внести подання на нардепа Надію Савченко, якщо вона не з’явиться на допит.

Про це він сказав на засіданні комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в середу, 14 березня.

“Не хочу здатися настирливим, але в найближчі дні, якщо народний депутат Савченко завтра знов не з’явиться на допит, то це буде буквально завтра – я буду змушений внести подання на притягнення до відповідальності народного депутата”, – сказав Луценко.

Генпрокурор додав, що в ході розгляду цього питання нардепи побачать, “наскільки ми близькі до прірви як держава, яка знаходиться у зовнішній і внутрішній війні”.

“Якщо Савченко не з’явиться завтра на допит, я готовий подавати подання на зняття недоторканності, затримання і арешт”, – сказав він.

За словами генпрокурора, сучасні транспортні засоби дозволяють прибути на допит вчасно.

“Дуже не хотів би, щоб Герой України Надія Савченко якимось чином лишилася осторонь”, – підкреслив Луценко.

Він підтвердив, що йдеться про справу, за якою затримали керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана.

“На цей момент слідство має багато доказів, у тому числі і записів, і аудіо, і відео, які розкривають картину запланованого, добре зрежисованого теракту у стінах Верховної Ради. У зв’язку з цим ми не тільки арештували Рубана, але і звернулися до народного депутата Савченко з проханням прийти на допит до СБУ”, – сказав генпрокурор, зазначивши, що її належним чином повідомили про виклик на допит.

На запитання, за якими статтями теоретично можна обвинуватити Савченко, Луценко сказав: “Можна зробити і теоретично, і буде зроблено практично. Якщо завтра (15 березня) не прибуде, я буду змушений внести подання, з тексту якого ви все побачите”.

Також Юрій Луценко також заявив, що нардеп Надія Савченко зараз перебуває в Іспанії, передає “Українська правда”.

“Сьогодні (14 жовтня) Савченко на допит не прибула, як і не прибула на засідання Європарламенту, який вона вчора відвідала. За оперативними даними, вона зараз знаходиться вже на території Іспанії”, – сказав генпрокурор.

Він додав, що, користуючись ЗМІ, прямо звертається “до неї з прохання завтра на 11 [годин] прибути на допит”.

Надія Савченко таки має намір з’явитися в СБУ на допит 15 березня.
Про це повідомила “Українській правді” її сестра Віра Савченко.

“Змінили квитки, перепросили у євродепутатів”, – сказала вона.

Прес-служба написала на офіційній ФБ-сторінці Надії Савченко, що депутатка проведе брифінг в Києві 15 березня о 10:30.
Анонсована адреса заходу – провулок Аскольдів, 3а, за якою розташоване Головне управління СБУ.

Як відомо, Надію Савченко викликали на допит до Служби безпеки України на 13 березня у справі Володимира Рубана. Тоно дня вона виїхала за кордон.
Савченко планувала перебувати у відрядженні в Страсбурзі до 16 березня.
Вона вже не входить до складу делегації ВР в ПАРЄ, і в Страсбурзі зараз немає сесії ПАРЄ.

Савченко повідомила, що дізналася про виклик зі ЗМІ, які “не є надійним джерелом інформації” і додала, що з 12 по 16 березня перебуває “із запланованою робочою поїздкою до Європейського парламенту в Страсбурзі, де проходять парламентські сесії ЄС”.
Також вона забажала, щоб повістку про виклик до СБУ їй передали особисто в руки, а не в апарат Верховної Ради.

В СБУ повідомили, що якщо Савченко не з’явиться на допит, то її буде направлена повторна повістка. Вона була направлена на 15 березня.

8 березня керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї, яку він віз з ОРДО.

Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.

Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.

У справі фігурує помічник Савченко Олег Мезенцев як один зі співучасників групи, яка готувала злочин та причетна до перевезення зброї з непідконтрольної території України.

Голова СБУ Василь Грицак розповів, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

У лютому 2017 року разом із Володимиром Рубаном в окупований Донецьк “козьїми тропами” їздила Надія Савченко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна