Суд залишив Рубана під арештом. Йому повідомили нову підозру

 

Апеляційний суд Києва залишив під вартою керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, підозрюваного у підготовці замаху на життя державних діячів.

Таке рішення озвучив головуючий суддя Віктор Глиняний на засіданні АСК у вівторок, 20 березня.

“Ухвалу Шевченківського суду про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 травня 2018 року залишити без змін. Подану апеляційну скаргу захисника Погосяна залишити без задоволення. Клопотання народного депутата Савченко про взяття на поруки залишити без задоволення”, – сказав Глиняний.

“Це людина, яка понад усе хотiла миру в Україні! Це офiцер, який захищав Україну i в своєму життi допомiг багатьом людям… Я подаю до суду клопотання про взяття Володимира Рубана на поруки”, – заявляла на засіданні Надія Савченко.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає, нагадав суддя.

Раніше на цьому засідання прокурори повідомили про нову підозру Володимиру Рубану.

“Рубану додатково повідомлено про нову підозру та про зміну раніше повідомленої підозри. Так, Рубан наразі підозрюється у вчиненні злочинів, таких як: змова про вчинення насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади ч. 1 ст. 109, готування до вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109) за попередньою змовою осіб”, – сказав обвинувач.

Також Рубана підозрюють у підготовці до посягання на життя державних та громадських діячів за попередньою змовою осіб (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112), підготовці до теракту (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258), сприяння терористичній організації ДНР (ч.1 ст. 258-3) та незаконному поводженню зі зброєю за попередньою змовою осіб (ч.2 ст. 28, ч. 1 ст. 263).

Прокурор додав, що прокуратура отримала необхідні докази, які обґрунтовують підозру Рубану.

“Частина цих доказів долучена до матеріалів клопотання, обґрунтовано підозру та ризики. Під час досудового розслідування встановлено, що Рубан може чинити дії, передбачені ст. 177 КПК (переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, знищити, сховати або спотворити докази, впливати на свідків та інше)”, – сказав він.

Обвинувач наголосив, що Рубан підозрюється у вчиненні дуже тяжких злочинів, за які передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.

Читайте також:
СБУ оприлюднила “російське досьє” Рубана. ІНФОГРАФІКА

“Баран” Рубан. СБУ показала, як соратник Медведчука
возив зброю від “кураторів в ДНР”. ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, керівника так званого “Центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимира Рубана затримали 8 березня на КПВВ “Майорськ” в мікроавтобусі “Мерседес Спринтер” з арсеналом зброї, захованої в меблі.
9 березня Шевченківський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід – 60 днів арешту без застави.

Поручитися за нього в суд приходила нардеп Надія Савченко, з якою Рубан їздив в ОРДО в лютому 2017 року.

У суді 9 березня Володимир Рубан заявляв, нібито переганяв автомобіль з арсеналом зброї за завданням “офіцера СБУ” із позивним “Кедр”, нічого про зброю не знав, і в нього немає пропуску на перехід на непідконтрольну територію, хоча він нібито продовжує займатися обміном полонених.

За словами Рубана, виконуючи доручення “Кедра”, він мав перевезти на окуповану територію якийсь “товар”, після чого забрати звідти меблі.

Цього ж дня СБУ оприлюднила відео з прихованої камери, на якому видно, як Рубан в авто проїжджає через лінію розмежування в окуповану Горлівку, бойовики “ДНР” при Рубані завантажують зброю, він її вивозить назад на підконтрольну територію.

Також голова СБУ Василь Грицак оприлюднив аудіозапис із першого такого рейсу зі зброєю в листопаді 2017 року, коли перевізник Рубан описує арсенал в авто. Як стало відомо з тексту підозри, зброя була доставлена у Хмельницький, у військову частину 8-го полку ССО.

15 березня депутатка Надія Савченко побувала на допиті в СБУ у справі Рубана.

Того ж дня генеральний прокурор Юрій Луценко вніс на розгляд парламенту подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт нардепа Надії Савченко за підозрою в плануванні теракту в парламенті України за участю Рубана.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко (…) особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – сказав Луценко.

Раніше Володимиру Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.

У справі фігурує помічник Савченко Олег Мезенцев як один зі співучасників групи, яка готувала злочин та причетна до перевезення зброї з непідконтрольної території України.

Голова СБУ Василь Грицак розповідав, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

15 березня парламент виключив Савченко з Комітету з питань нацбезпеки й оборони.

Вона закликала до військового перевороту.

Читайте також:
Рівень терористичної загрози через Рубана був найбільшим за часів незалежності,
– Грицак

Чим ще відомий Павло Балов “Кедр”, який віз контрабандну зброю з Рубаном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна