Чим ще відомий Павло Балов “Кедр”, який віз контрабандну зброю з Рубаном

 

Ольга Решетилова
журналістка, волонтер, координатор Медійної ініціативи за права людини

(FB)

1

Якщо вже пішла така п’янка (ідеться про розслідування контрабанди зброї з ОРДО Володимиром Рубаном за участі посередника “Кедра” – “Н”), то розповім і я свою історію про Кедра, він же Павло Балов, він же на момент нашої зустрічі майор 8-го полку спецпризначення (ССО ЗСУ).

В ході розслідування по справі Ендрю (яке ще не опубліковано, проте всьому свій час) я дізналася, що військових прокурорів, у тому числі Кулика і Юхимовича, під час слідчих дій у сірій зоні супроводжував такий собі Кедр з 8-го полку. І оскільки прокурорські на контакт не йшли, мені сказали, що в нього може бути багато інформації.

Хто такий Кедр, на той момент я не знала. Дивно, бо, як виявилося згодом, Кедр доволі відома лічность у певних колах.

Отже, роздобувши номер, я зателефонувала. Обережно запитала, чи могли б ми поговорити, і сходу дізналася, що взагалі-то Кедру журналісти за інформацію пропонують гроші, що залізні яйця тільки в нього (це майже цитата) і що мені в такі справи краще не лізти, бо відстрелять голову. Коротше, в досить грубій формі в зустрічі мені Кедр відмовив.

Але через деякий час він зателефонував сам. «Тебе ещё нужна информация? У тебя есть 24 часа, чтобы приехать в Краматорск», – безапеляційно повідомив мені Кедр. Але я була в Херсоні, займалась іншою справою і Крам ну ніяк не входив в мої плани на найближчі 24 години.

Через кілька днів Кедр знову зателефонував. І дав мені вже 12 годин, щоб приїхати, бо через 12 годин він виїжджає на завдання.

На той момент я вже навела справки у тих самих вузьких колах, де Пашу знають як трохи балабола, трохи любителя підзаробити, але в тому, що в нього справді може бути цінна інфа, мало хто сумнівався.

Павло Балов – Кедр

Інформація мені була ну дуже потрібна, але я не люблю, коли мені ставлять ультиматуми. Я не поїхала в Крам, написала, що коли буду в зоні АТО, під’їду у будь-який населений пункт, який він скаже.

І яким же було моє здивування, коли через день пізно ввечері прийшло повідомлення: «Ты в Киеве? Через два часа встретимся».

Це вже реально ставало цікаво, і я таки поїхала на зустріч десь у глухому готелі на Виноградарі. Подробиць спецоперації розкривати не буду)) Але сказати, що це було дивно і стрьомно, – нічого не сказати.

Ми години дві розмовляли з Кедром, за сусіднім столиком сиділи два озброєних чувака – підлеглі Кедра і контролювали ситуацію.

Але цікавіша все-таки наша розмова. Вочевидь, Кедр вважає себе офігєнним мачо і прекрасним маніпулятором. Бо він застосовував всі можливі прийоми: від мачєнського тримання за руку і заглядання в очі до демонстрації фото своїх “200-х” і напускання жаху, подивись, мовляв, що він може зробити з людиною.

А суть його промов зводилася до одного: не чіпай Матіоса і Юхимовича, вони нормальні рєбята, дай їм закінчити розслідування. І що майже всі винні у смерті Ендрю вже ліквідовані, лишилось ще трохи.

Кедр розповідав, що Матіос неодноразово допомагав із фінансуванням його групи і взагалі вони давно співпрацюють.

І так, Кедр визнав, що це він ліквідував Баггі (Армена Багіряна, командира 13 батальйону народної міліції «ЛНР»).

– Ти прибрав ключового свідка у справі Ендрю, – сказала я.

– Ещё раз скажешь, что он ключевой свидетель, я тебе проломлю голову, – без пєчалі сказав Паша.

Ще пізніше від одного високопосадовця я дізналася, що Баггі Кедру замовили Матіос і ще двоє людей, і коштувала ця операція 20 тис. баксів. Тобто оте інтерв‘ю, яке давали полонені в ЛНР з 8 полку, в якому казали, що Матіос замовив Баггі, – це не зовсім брєд.

Читайте також:
“Від своїх не відмовляємось”.
В ССО ЗСУ визнали полон спецпризначенців в “ЛНР”

Хоча, як стверджують мої джерела, перед Кедром стояла задача викрасти Баггі і притягнути на підконтрольну територію. Кедр каже, що так все і планувалося, але сталася перестрілка з людьми Баггі, він почав тікати і нібито в нього влучили свої.

У цю версію Кедра я не вірю, бо звучить вона якось неправдоподібно. Кажуть, що Матіос був дуже засмучений з приводу смерті Баггі. Але в це я теж мало вірю. Навряд чи військова прокуратура, яка тоді активно розвивала версію про причетність 92 бригади до гибелі Ендрю, хотіла тут бачити Баггі.

Пізніше в Краматорську я зустрілася з другом Кедра військовим прокурором, який вів слідство у справі Ендрю, Павлом Юхимовичем. Звісно, Юхимович знав, що ми з Кедром зустрічалися в Києві. І знав про нашу розмову в подробицях.

З огляду на близькість Кедра до Матіоса і військової прокуратури сил АТО. З огляду на любов цієї структури до феєричних піар-операцій. З огляду на те, що «тільки у Кедра залізні яйця» і «він єдиний виконує специфічні операції на тій стороні», його поява, звісно, в цій грубій роботі з Рубаном не випадкова.

Але, як казав класик, інших спеціалістів, інших спецслужб і іншої прокуратури у нас для вас нєт. Працювати тонко – це не про них. І точно не про Кедра).

P.S. Коли нарешті будуть по-справжньому реформовані спецслужби і прокуратура, готова надати слідству відповідні диктофонні записи на підтвердження всього тут написаного.

2

Ще вам трохи феєрії.

Кілька годин тому телефонує мені знайомий. Каже: “Оля,т ут твій номер питає Артем Шевченко. Можна дати?”

“Той Артем Шевченко, який з МВС? Та нє вапрос, – кажу, – обожнюю спілкуватися з усякими речниками недільними вечорами”.

Через кілька хвилин дзвінок з невідомого номера.

“Оля, привет. Это Кедр”. Ну і далі стандратно.”Не делай этого, по-человески прошу”. “Ты не в курсе происходящего”. “Написала – теперь принимай меры”.

Я хочу сказати, що реально не знаю достовірно про роль Кедра в історії з Рубаном. Можливо, у нього і правда була благородна мета врятувати Порошенка від замаху. Цього ж теж не можна виключати, правда? І я розумію, що Паша зараз в тій неприємній ситуації, коли, що б ти не зробив, минуле наздоганяє…

Але, Паша, прасті, пост прибрати не можу, бо це викличе ще більше питань, передусім до тебе. А які ще мєри приймати, я не знаю. Ну хіба подумаю про заходи безпеки)

Але в цій ситуації в мене питання не до Кедра, з ним плюс-мінус все зрозуміло.

Я хочу запитати Артема Шевченка: я правильно розумію, що ви, посадовець МВС, пробивали мій номер для Кедра, який дуже недвозначно вимагав від мене прибрати пост і натякав на наслідки? Ви у нього теж прес-секретарем підробляєте?

Я вже мовчу про те, що мій номер у нього мав бути і не виключено, що він вас задіяв для сили впливу, так сказать)

Це так дуже по-поліцейськи, да?))

Що ж ми маємо тепер? Я знала про зв’язки Кедра з прокуратурою і СБУ. Тепер я знаю про те, що і для МВС Пашка не чужа людина.

Ну що ж, “виконання специфічних завдань” – дуже рідкісний і дефіцитний сервіс на ринку послуг, який користується неабиякою популярністю.

А загалом хочу сказати, що мене трохи дістала ця каста вєршитєлєй судєб. І цьому треба покласти край.

Читайте також:
“Баран” Рубан. СБУ показала, як соратник Медведчука
возив зброю від “кураторів в ДНР”. ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, керівника так званого “Центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимира Рубана затримали 8 березня на КПВВ “Майорськ” в мікроавтобусі “Мерседес Спринтер” з арсеналом зброї, захованої в меблі.
9 березня Шевченківський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід – 60 днів арешту без застави.

У суді Володимир Рубан заявляв, нібито переганяв автомобіль з арсеналом зброї за завданням “офіцера СБУ” із позивним “Кедр”, нічого про зброю не знав, і в нього немає пропуску на перехід на непідконтрольну територію, хоча він нібито продовжує займатися обміном полонених.

За словами Рубана, виконуючи доручення “Кедра”, він мав перевезти на окуповану територію якийсь “товар”, після чого забрати звідти меблі.

Цього ж дня СБУ оприлюднила відео з прихованої камери, на якому видно, як Рубан в авто проїжджає через лінію розмежування в окуповану Горлівку, бойовики “ДНР” при Рубані завантажують зброю, він її вивозить назад на підконтрольну територію.

Також голова СБУ Василь Грицак оприлюднив аудіозапис із першого такого рейсу зі зброєю в листопаді 2017 року, коли перевізник Рубан описує арсенал в авто. Як стало відомо з тексту підозри, зброя була доставлена у Хмельницький, у військову частину 8-го полку ССО.

Павло Балов “Кедр” – офіцер Сил спецоперацій, що служить саме у 8-му полку ССО.

Читайте також:
Рівень терористичної загрози через Рубана був найбільшим за часів незалежності,
– Грицак

Розслідувач контрабанди в АТО Бобровников виїхав з України
через погрози й низку загадкових смертей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна