Розслідувач контрабанди в АТО Бобровников виїхав з України через погрози й низку загадкових смертей

 

Журналіст каналу “1+1” Олексій Бобровников змушений був виїхати з України через загрозу його життю в ході розслідування фактів контрабанди в зоні АТО. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на допис Бобровникова, розміщений ним на сайті “Українська правда”.

Розслідувач пише, що виїхав за кордон місяць тому.

“Виклад ланцюжка подій, які могли знищити мене (у фізичному сенсі не меншою мірою, ніж мене намагалися знищити професійно), нерозривно пов’язаний зі справою Ендрю Галущенка, вбитого 2 вересня 2015 року неподалік від міста Щастя в Луганській області”, – зазначив Бобровников.

Андрій Галущенко – Ендрю

Журналіст розповів, що почав розслідування з серпня 2015 року, і головним його інформатором був Андрій Галущенко – лідер мобільної групи по боротьбі з контрабандою в луганському секторі.

“Андрій Галущенко, на моє глибоке переконання, був щирим патріотом , який виконував поставлене урядом завдання, можливо, більш пасіонарно, ніж від нього очікувалося”, – вважає Бобровников.

“Напрацювання Галущенка, передані ним за кілька тижнів до смерті у військово-цивільну адміністрацію Луганської області, які включали в себе інформацію про різноманітні порушення і кримінальних злочинах, безслідно зникли. Георгій Тука, тодішній губернатор Луганщини, сказав своїм підлеглим, що не пам’ятає, кому саме було передано документи, а фельд’єгерська служба губернатора не виявила документальних свідчень про їх подальше пересування по офіційних каналах зв’язку”, – пише зокрема журналіст.

Розслідувач розповів про різні обставини, які свідчать про те, що Галущенка знищили українські військові, які контролюють “сіру зону” в районі Щастя, а не диверсійно-розвідувальна група противника, котрий постійно перебуває на іншому березі річки Сіверський Донець.

Зі слів Бобровникова випливає ймовірна причетність до злочинів військових 92-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.

Журналіст зазначив, що після вибуху мін МОН, скерованих на Галущенка, “периметр в декількох десятках метрах навколо машини виглядав так, ніби його ретельно підмітали”.

При цьому комбриг 92 омбр Віктор “Вітер” Ніколюк обстоював лише офіційну версію загибелі Ендрю – “ДРГ противника”.

“Комбриг сказав буквально таке: “Ти ж розумієш, що це була ДРГ. Так буде краще і для тебе, і для мене”, – передає Бобровников слова Ніколюка.

Олексій Бобровников стверджує, що в ході обставин розслідування загибелі Галущенка неодноразово отримував погрози, зокрема від військовослужбовців 92-ї бригади.

Журналіст робить висновок, що заступник командира батальйону 80-ї бригади Володимир Киян (“Тайфун”) загинув 3 вересня 2015 року, ймовірно, через те, що зайнявся з’ясуванням обставин смерті свого товариша Галущенка та Дмитра Жарука, напарника Ендрю по мобільній групі.

Бобровников пише, що “через кілька місяців після загибелі Галущенка, Жарука і Кіяна, а саме на початку березня 2016 року, в місті Щастя сталося ще як мінімум дві смерті військовослужбовців, про які не повідомлялося в пресі і розслідування яких, наскільки мені відомо, не велося”.

“Навесні 2016 року на вокзалі в Харкові був зарізаний військовослужбовець 92 омбр, який був названий адвокатом бригади Леонідом Масловим “ключовим свідком захисту”, що нібито нібито давав свідчення, котрі забезпечували алібі двом військовослужбовцям вищевказаного підрозділу, яким прокуратура винесла офіційні підозри в співучасті у вбивстві Галущенка”, – зазначив журналіст.

Читайте також:
На Луганщині розстріляли ще одну зведену мобільну групу

У ході розслідування Олексій Бобровников вийшов на чоловіка, якого називають “Сирота” і який вочевидь є одним із куратором мільярдних потоків контрабанди й “сірої” торгівлі між Україною та “ДНР/ЛНР”.

“…На стику зими і весни 2016 року, серед свідків справи Галущенка і людей, які в тій чи іншій мірі задіяні в розслідуванні його загибелі, почала циркулювати інформація про причетність до смерті Ендрю якогось “Сироти” – за одними даними, співробітника спецслужб або офіцера Збройних сил, за іншими – цивільної особи, що тісно пов’язана з 92-ю бригадою і є “смотрящим” від Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони, яке контролює в бригаді групу найбільш безпринципних відчайдухів, котрі беруть участь у темних махінаціях і, можливо, вбивствах”, – пише розслідувач з “1+1”.

“Про існування такої групи, за даними моїх джерел, згадував і заступник адміністрації президента Андрій Таранов (тісно пов’язаний зі спецслужбами; він по суті, був кимось на кшталт тіньового секретаря з питань зони АТО при президенті України), який загинув за випадкових обставин восени 2016 року, розбившись на водному скутері посеред Дніпра”, – зазначив Бобровников.

“Я присвятив досить багато часу перевірці цих чуток, не афішуючи своєї роботи, обережно намагаючись встановити особу цієї людини.

Один з моїх інформаторів, знайомий частково з ходом слідства, в дружній манері натякнув мені на можливість мого власного фізичного усунення в разі, якщо я продовжу пошук інформації про цю постать.

На питання, що він знає про Сироту, джерело заявило буквально таке: “Гаманець ГУР… “Лимони” в доларах щомісяця. Наркотики, контрабанда, замовні вбивства. Все на ньому тримається. Ендрю їх робота. Не лізь туди. Проникнуть додому, підмішають щось. Не лізь”.

Це було п’яте пряме попередження про ризики, пов’язані зі справою Галущенка, і я став ще обережнішим”, – резюмував Олексій Бобровников, який зараз перебуває за кордоном.

Читайте також:
7 фактів про Василя Бурбу, нового керівника ГУР Міноборони України

Тука: Слідство у справі про розстріл групи Ендрю вийшло на організацію наркотрафіку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна