Павуки в банці “ЛНР”: окопна війна погано позначається на довголітті окупантів-контрабандистів

 

Родіон Шовкошитний
колишній волонтер, член зведеної мобільної групи, що бореться з контрабандою в зоні АТО

(FB)

Це історія про любов до природи і важливість збереження природних ресурсів та екосистеми. І про павуків…

Команда 1

Леонід Пасечник – колишній “кашнік” (управління “К”). Боровся з контрабандою в луганському УСБУ. Тепер він керівник “МГБ ЛНР” і сам займається контрабандою. Саме під ним сумнозвісний наркотрафік.

Пасечник підтримує стосунки з колишнім колегою по луганському УСБУ Юрієм Юрійовичем Клименком, який з 2014 року працював в Луганській ВЦА у Сєвєродонецьку і, здається, досі не звільнений: ні по люстрації, ні по політичній волі.

“Юрій Юрійович” неоднорозаво фігурував в оперативних зведеннях щодо “контрабанди” як організатор. Це і золото, і ліс, і вугілля. Його ім’я також часто фігурує в циклі журналістських розслідувань Олексія Бобровникова (журналіст телеканалу “1+1”) стосовно вбивства волонтера зведеної мобільної групи “Ендрю”. Лише при мені двічі про його вантажі, які були затримані, повідомляли всіх тематичних “топів” служби.
Останнє, що я про нього чув: “ми ось-ось його візьмемо”. Цим словам скоро рік.

Читайте також:
Тука: Слідство у справі про розстріл групи Ендрю вийшло на організацію наркотрафіку

Ігор Корнет – колишній мент в Україні. Ще наприкінці вересня очолював “МВД ЛНР”. Корнет керував трафіком по золоту.

Владімір Пайо – спіробітник ФСБ РФ. Займає посаду керівника відділу контррозвідки “МГБ ЛНР”. Саме він і є куратором від ФСБ в “ЛНР”, хоча по посаді керівник – Пасечник.
Про те, що контрабанда в АТО є методом вербовки, відпрацьованим ще з чеченської та грузинської компаній, говориться ще з літа 2015 року.

Оперативним управлінням, технічною стороною контрабанди в них займався “Баггі” (Армен Багірян) – замкомандира 13 бтро “Народної міліції ЛНР”.

Схема така. Пасечник та Корнет – на потоках. Баггі – забезпечує роботу схем. Пайо документує учасників процесу з обох сторін і передає в розробку.

Це все – одна команда. Кожен з них мав свою долю і функціонал. Всі вони мають зв’язки в правоохоронних органах України і політичних колах, що сприяє бізнесу.
Так у них бізнес і працював. З 2014 року.

Команда 2

Тут все простіше. Це [помічник президента РФ Путіна] Владислав Сурков і директор “ЛНР” Ігор Плотницький.

Обидві команди були на одному боці, коли справа стосувалася ліквідації ідейних “руськомірцев”, які мріяли йти аж до Львова чи навіть Берліна. Або коли справа стосувалася ліквідації непідконтрольних командирів. Або коли справа стосувалася ліквідації бізнес-конкурентів.

“Бізнес” з Україною йшов добре. Голоси тих, хто вимагав відновити активні бойові дії й захоплювати нові території, ставали все тихішими.

Але ж фразеологізм про “павуків в банці” виник не випадково…

Терорист-садист “Бетмен” (начальник штабу 4-ї окремої мотострілецької бригади” “ЛНР” Олександр Бєднов) вліз в “потоки” Корнета-Пасечника. Враховуючи, що він був ще й ворогом директора “ЛНР” Ігора Плотницького – чорнозем Луганщини був лише справою часу.
Мальовнича Луганщина прийняла його добривом у січні 2015 року. Замовлення “міністрів” виконала “приватна армія Вагнера”.

Та альянс ФСБ-МГБ-МВД зміцнював свої позиції, а Плотницький виявився не таким бовдуром, як виглядає зовні. Його внутрішній політик чудово зрозумів, що військовий переворот – питання часу.

Читайте також:
До спроби перевороту в “ЛНР” причетний помічник Путіна Сурков, – “ІС”. АУДІОЗАПИС

Корнет провернув реформу і збільшив штат з 200-300 “міліціонерів” до 3000.

Зі свого боку, Плотницький, позбувшись ідейних ворогів типу Дрьомова та Мозгового, взявся за Пасечника з Корнетом.

І понеслося…

Леонід Пасечник з "МГБ ЛНР"

Леонід Пасечник з “МГБ ЛНР”

Перший замах на Пасечника він організував ще влітку. Але то був трагікомічний провал. Керівник “МГБ” 15 липня відправився з 9 охоронцями на рибалку в село Олександрівка, що біля Довжанська. Рибалка в них вийшла так собі, бо в домі була дюжина повій.
Групу “вели” і мали намір розстріляти ледь не під час оргії.

Смішно, але машина з виконавцями потрапила в аварію – врізалася в дерево. Інша частина групи вирішила не продовжувати операцію. Той, хто тоді проводив спостереження за Пасечником – згодом потрапив у полон за просто ідіотських обставин, про які поки розповідати не можна. Його обробили і закинули назад в “НМ ЛНР”.

Після такого факапу Плотницький змінив тактику. Він знайшов важелі впливу на Корнета, і той разом зі своїм “МВД ЛНР” ліг під нього.

“Атвєтка” була досить швидкою. Отримавши згоду росіян, Пасечник-Пайо заарештували Корнета “за державну зраду”. Третього жовтня вбивають “Баггі”, який почав крисятнічать на контрабанді і залишився з Корнетом (про це я писав трохи раніше).

У відповідь 8 жовтня мальовнича Луганщина ледь не прийняла добривом у свій чорнозем замкомрозвідки “МГБ ЛНР” Олексія Мірошниченка.

Він із батьком у двох машинах прямували по Луганську, коли стався вибух. Або щось пішло не так, або в “НМ ЛНР” руки з дупи, але із двох фугасів, начинених болтами, вибухнув тільки один. Дісталося машині Мірошниченка-старшого, Михайла. Обидва сепаратиста залишились живі. Зараз їх місцеперебування невідоме.

Олексій – колишній опер 13-го відділу 5-го департаменту Служби зовнішньої розвідки України у Луганську. Після окупації їх вивели в Сєвєродонецьк. Після Нового року він зрадив присязі і втік назад. Його батько Михайло – кум Пасечника, Олексій – відповідно, похресник.

Команда Плотницького запустила інфу про те, що Олексій зрадник і зливав інфу СЗР України, в якій раніше працював. Насправді ж дав зрозуміти Пасечнику, що не зупиниться навіть перед вбивством його близьких та рідних… І що це справа часу. За законами жанру вижити має лише хтось один…

За що люблю Донбас, так це за терикони. Якщо високо залізти, то можна спостерігати, як води Сіверського Донця викинуть на берег те, що не доїли раки, те, що колись було трупами ворогів.

Окопна війна погано позначається на довголітті окупантів. Довготривала стабільність лінії фронту не дає перспектив для захоплення нових ресурсів, а старі вже давно розділені й освоєні. Єдиний шлях амбітним до швидкого збагачення бойовикам – вбивати. Вони і вбивають. Один одного. За контроль над трафіком.

Вбивства всяких польових командирів відбуваються так часто, що ми до них вже почали звикати. Так сильно, що невдалі замахи взагалі проходять повз увагу.

А дарма. Це тенденції. Дуже важливі. Інколи це важливіше за вбивство.

Читайте також:
За твердженням бойовиків, затриманий у “справі перевороту” в “ЛНР” екс-“прем’єр” повісився

Washington Post звітує про “зачистку” в лавах “ЛНР”

Волонтер виклав схему, яка дозволяє СБУ й ЗСУ порівняно законно пропускати контрабанду в “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна