Волонтер виклав схему, яка дозволяє СБУ й ЗСУ порівняно законно пропускати контрабанду в “ДНР”

 

Родіон Шовкошитний
волонтер, член зведеної мобільної групи, що бореться з контрабандою в зоні АТО

(FB)

Селище Новолуганське. До війни [населення] – 3,8 тисяч людей. Зараз значно менше. Наразі це найбільша дірка для незаконного перетину товарів через лінію, на окуповану територію.
І ось чому.

Весь рух вантажів в АТО регламентується “тимчасовим порядком”, або 415-м міжвідомчим наказом СБУ.

Чому тимчасовим? Тому що Кабмін не може вже скоро як рік затвердити постійний [порядок], з конфіскацією вантажів.

У редакції 415-го наказу від 28.02.2016 прибрані ліміти для підприємців, які знаходилися в списках тих, хто мав право здійснювати діяльність в прифронтовій території. Самі списки теж прибрали.

Тобто. За цим наказом будь-який підприємець може з будь-якої точки України цілком легально везти товар в будь-яку точку другої, першої ліній АТО, аж до самісінького “нуля”. Туди, де за картами територія контролюється силами АТО. І ніхто з тим нічого зробити не може.

Згідно тієї редакції, ловити контрабанду можна тільки при намаганні перетнути “нуль”, останній блокпост ЗСУ. Робити це можуть виключно зведені мобільні групи (ЗМГ) та прикордонники. Ні ЗСУ, ні фіскали, ні ще хтось.

Разом з тим, наказ виписаний так, що забороняє зведеним мобільним групам виходити за “нуль”. Смішно, правда?

Така турбота авторів редакції 415-го наказу про підприємців призвела до того, що, наприклад, у Верхньоторецькому, з його 2 тисячами мешканців, з сімома підприємцями та шістьма магазинами на село до війни, стало близько 20 магазинів та більше 50 підприємців вже станом на початок 2016 року.

Підприємці звозили за ТТН (товарно-транспортна накладна) товар у магазини, з надією потім перевезти їх за на окуповану частину села, де в т.зв. “ДНР” стоїть офіційна митниця і всі платять “офіційний” податок до т.зв. “республіканського банку ДНР”.

Вся наша робота за 10 місяців зводилася до того, щоб захищатися від умовно “своїх”: як від пострілів, від погроз, так і від неадекватних редакцій єдиного наказу, який регламентує весь порядок з переміщенням вантажів.

Наша ЗМГ вирішила проблему наступним чином: виставили два цілодобових патрулі перед двома нульовими блокпостами ЗСУ.
На момент, коли наші ЗМГ виводили з зони АТО і заводили повністю нові, у Верхньоторецькому вже було менше 20 підприємців. Вони не могли реалізувати товар, він пропадав. Це стало можливим завдяки залученню у групу добровольців. В нас з’явилися сили та засоби.

За таким же сценарієм був намір діяти і в районі Майорська та перед Новолуганкою. Однак, як вже відомо, нас вивели.

Комбриги, комбати, ротні, керівники АТО – хто тільки не намагався нас прибрати. Марно. Вдалося лише виводом з БР і примусовою ротацією всіх волонтерів та добровольців, а також всіх до одного працівників СБУ, які працювали у третій ротації ЗМГ, що була ретельно підібрана і відпрацювала гідно.

смт Новолуганське

Новолуганське. За картами та документами – село, яке контролюється ЗСУ. Насправді – ні. Воно навіть не “сіре”. Там нема наших блокпостів, по факту село контролюють “сепари”.

В СБУ мене запевняли, що намагаються донести до координаційного центру необхідність викреслити селище зі списку наших. Але цього не сталося.

контрабанда Новолуганське 2

На фото видно, як вантажівки, користуючись, без сумніву, невипадковим “колапсом” зі статусом села їздять туди колонами.

Перед тим, як були зроблені ці фото, у Новолуганку – “два кола і трі двора” – проїхало більше 20 таких вантажівок. Щодня туди ходять колони.

І законно їх на цьому блокпосту, за Семигір’ям, зупинити не можуть. Якщо виникають проблеми, то одразу приїздят полковник СБУ (або з бахмутського МАПу, або керівник місцевої ЗМГ) та два екіпажі “бійців” “Дніпро-1” на чолі з таким собі “Гоцманом”.

“Гоцман” займається цим вже більше року. Як мінімум з трьома попередніми ротаціями бахмутського МАПу СБУ (Київ). З фіскалами, ті що “Фантом”, з прикордонниками, із ЗСУ. Зараз уже і з новою ЗМГ. Має бізнес в Бахмуті. Живе в Дніпропетровську.
СБУ його дуже добре знає. Минулого літа накрила його схрон з величезною кількістю зброї з-під Дебали. І нічого. Нормально.

Але це вже наслідки. Причини? Дивіться на авторів 415-го, тих, хто його редагував, і на підписи. Якщо, звичайно, комусь ця тема ще цікава.

Читайте також:
Зведені мобільні групи, які борються в АТО з контрабандою, залишили без пального

На Луганщині розстріляли ще одну зведену мобільну групу

Волонтери в АТО розмалювали транзитну маршрутку “в окупацію” гаслами про Путіна й Бандеру. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна