Washington Post звітує про “зачистку” в лавах “ЛНР”

 

Впливова американська газета Washington Post пише про хвилю “зачисток” у так званій “ЛНР” після “невдалої спроби перевороту” проти її ватажка Ігоря Плотницького.

“Сепаратисти, яких підтримує Росія, проводять широкомасштабну зачистку серед внутрішніх опозиціонерів”, – цитує статтю цього видання BBC.

Так, колишнього “прем’єр-міністра ЛНР” Геннадія Ципкалова спершу арештували за підозрою у підготовці “перевороту” на підконтрольній “ЛНР” території, а потім знайшли мертвим та заявили, що він вчинив самогубство (повісився).

На думку аналітиків, ця історія може бути пов’язана з боротьбою за контроль над каналами контрабанди між Росією та Україною та призвести до посилення бойових дій на сході України.

Дехто вважає, що це може свідчити і про “бюрократичні внутрішні конфлікти” між керівниками сепаратистів із Москви.

Видання цитує колишнього колегу Ципкалова, який каже, що “переворот” був лише приводом для того, щоб влаштувати “полювання на відьом” на підконтрольній бойовикам частині Луганської області.

Кажуть, що Ципкалов та колишній “заступник міністра оборони ЛНР” Віталій Кисельов (відомий як Комуніст), якого теж нібито знайшли мертвим, контролювали чорний ринок – отримували дохід від контрабанди газу та вугілля, а пізніше і сигарет.

“Очікується, що їх усунення надасть Плотницькому більше доступу до їхніх джерел прибутку”, – пише WP.

Автор статті Джек Лош вважає, що “зачистки” в “ЛНР” навряд чи скінчаться найближчим часом.

Видання цитує фахівця з питань безпеки РФ, професора Марка Галеотті, який описує ситуацію як “політику вуличної банди”: “Це не швидке зведення рахунків, це може спровокувати затяжний тренд помсти та міжусобиць”.

Читайте також:
В СБУ запропонували “сепарам” альтернативу милу й мотузці

Як повідомляла “Новинарня“, за даними джерел в “ЛНР”, бойовики арештували свого поплічника Геннадія Ципкалова нібито у “справі про спробу перевороту” в самопроголошеній “республіці”. Сьогодні з’явилася інформація про його повішення.

Ципкалов вважався “главою уряду ЛНР” із серпня 2014 року до грудня 2015-го, а до останнього часу був “радником” ватажка “ЛНР” Ігоря Плотницького, на якого було скоєно замах 6 серпня. 21 вересня стало відомо, що батьки Плотницького, які проживали у Воронежі, нібито померли від отруєння грибами. Того ж дня Плотницький заявив про “запобігання спроби перевороту” в так званих “ЛНР” і “ДНР”. За його словами, була “чергова спроба” використати обурення людей, і на тлі цього “повинна була зайти українська армія”, але ватажки сепаратистів працювали на випередження”.

У “справі перевороту” “прокуратурою ЛНР” також оголошений у розшук колишній голова так званого “парламенту” самопроголошеної республіки Олексій Карякін, який перебував на цій посаді з травня 2014-го до березня 2016 року.
Він оголошений у розшук за “вчинення посягання на життя співробітника правоохоронного органу і військовослужбовця, умисне пошкодження чужого майна, що спричинило заподіяння значної шкоди”. Крім того, Карякіну закидають “незаконне придбання, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї та боєприпасів”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна