“В мене не змокріло!” Як Регламентний комітет ВР давав згоду на арешт Савченко

 

Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради визнав законними та обґрунтованими всі три подання генпрокурора Юрія Луценка щодо народного депутата Надії Савченко у справі про підготовку теракту у ВР.

Як передає УНІАН, таким чином комітет дав дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко.

За всі три подання перед початком пленарного засідання ВР у четвер, 22 червня, депутати комітету проголосували одноголосно.

Рішенню передувало представлення подання генеральним прокурором, обговорення та сварка Луценка й Савченко.

Росія надавала зброю для терактів проти вищого керівництва України, заявив генпрокурор.

“Надя, якщо ви так хочете закінчити цю війну, то треба було взірвати Захарченка, а не Верховну Раду і уряд… Але ви, зброю отриману від терористів, доправили в Київ для розстрілу мирних людей з мінометів, для знищення конституційних органів влади, для створення хаосу і для подальшого узгодження з терористами їхнього наступу на Донбас. Оць, чому Янукович затягує свій процес… Він за спинами терористів “ДНР” після вами нібито запланованих вибухів у Києві хотів знову повернутися на свій кривавий трон”, – заявив Юрій Луценко.

“Дійшло б діло і до Захарченка”, – відповіла Савченко.

Депутатка заговорила про буцімто причетність очільника ГПУ до злочинів під час Євромайдану, що його розлютило.

“Не треба мене, Надю, лякати тим, щоб я пам’ятав про близькість смерті. Я перед нею був на 31 день голодування і я знаю, що це таке. Тільки я тоді скинув 23 кг і отримав 16 дірок у шлунку, а ти вийшла напомпована російською пропагандою: про зброю на Майдані, про гроші на Майдані”, – звернувся Луценко до депутатки.

“Я була на Майдані і бачила твої злочини”, – відповіла вона.

“Жуйте гранату”, – порадив їй генпрокурор, маючи на увазі два гранати (фрукти), які принесла нардеп на засідання і виклала на стіл.

“Я нагадаю вам історію, якщо ви хочете про хунту. 1934 рік. Австрія. 130 перевдягнених в австрійську форму фашистських спецназівців захоплюють урядовий квартал”, – почав він.

“Так, історик у нас генеральний прокурор. Може вам краще викладати?” – спитала Надія Савченко.

“…Стріляють у прем’єр-міністра. Надамо допомогу тільки тоді, коли підпишеш про капітуляцію і приєднання до фашистської Німеччини. Він помирає від рани, але цього не робить. Через чотири роки Австрія стала частиною Рейху і почались небачені вбивства-звірства мільйонів людей. Далека ця історія для вашої освіти, Надю? Окей. Згадайте Крим. З чого він почався?” – продовжив очільник ГПУ.

“Із того, що ви портфелі ділили”, – парирувала нардепка.

“Із захоплення урядового кварталу. І відділились від України. Із цього почались смерті”, – додав Луценко.

Савченко намагалася перевати Луценка. Він знову повторив фразу “Жуйте гранати”.

На що вона відповіла: “Може, метнути?!”

Крім того, Надія Савченко своїми репліками на комітеті неодноразово зачіпала тему сексуальності: “В нього не встав, в мене не змокріло!” (про те, як її намагалися завербувати через ліжко), “Коли я ще служила в ЗСУ, до мене сексуально домагався начальник штабу, коли мені було 22 чи 23 роки. І цей начальник є героєм України”.

Серед іншого, щодо підготовки теракту вона заявила, що “міномети мали під”їхати до Верховної Ради в сміттєвозах”, “Купол має металеву конструцію – максимум що посипеться при пострілі з міномета – це скло. Щоб підірвати монолітну будівлю Кабміну, треба занести дуже багато тротилу всередину. Зовні обстрілами її не пробити”, “За мрії не судять”, “Ніхто у вас поки не збирався стріляти. Поки що”.

Щодо суті подання, Надія Савченко підтвердила, що перетинала лінію розмежування. Також вона підтвердила, що через цю лінію перевозилася зброя.

Депутатка стверджує, що вона їздила на окуповану територію, щоб побачити заручників терористів та виявити де вони перебувають. Також вона розповіла, що на територі ОРДЛО купувала зброю, щоб дізнатись, звідки вона надходить бойовикам: чи це власне виробництво, чи з РФ.

“Дуже важливо було завозити зброю і проказувати владі, що вона може вистрілити проти них. Я робила політичну провокацію”, – сказала Савченко.

Депутатка також заявила, що брала гроші тільки на допомогу заручникам.

За її словами, прохід через лінію розмежування коштує близько 3-5 тисяч доларів.

Надалі на ранковому засіданні Рада почала розглядати подання генпрокурора на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутатки Надії Савченко. При цьому показ відео на екрані системи “Рада” перезапускали після двох невдалих спроб.

Читайте також:
Подання на Савченко: невідома поїздка в “ДНР” з Рубаном і два плани атаки на ВР

“Сюр, щоб показати владу смішною”.
Савченко оприлюднила свою версію підготовки теракту у ВР

“Ба-бах! Що, всра**ся?” Савченко включила свої гранати у ВР
в передвиборчий ролик

Надія Савченко: А ви, скажіть, хіба хоч раз не планували підірвати Раду чи АП?

Як повідомляла “Новинарня“, у четвер, 15 березня, депутат Надія Савченко побувала на допиті у Службі безпеки України у справі керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, якого 8 березня було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї з “ДНР”.
Вона заявила, що готова взяти Рубана на поруки, а всі українці хоч раз мріяли підірвати Верховну Раду.

Після цього у ВР генеральний прокурор Юрій Луценко вніс на розгляд парламенту подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт нардепа Надії Савченко за підозрою в плануванні теракту в парламенті України.

Їй інкримінують кримінальні правопорушення за ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112, ч. 3 ст. 258, ч. 3. ст. 258-3, ч. 1 ст. 263 ККУ.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко (…) особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – сказав Луценко.

Раніше Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.
Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.
20 березня Апеляційний суд Києва залишив Рубана під арештом, підозру йому розширили. Савченко так само намагалася взяти його на поруки.

У справі фігурує помічник Савченко Олег Мезенцев як один зі співучасників групи, яка готувала злочин та причетна до перевезення зброї з непідконтрольної території України.

Голова СБУ Василь Грицак розповів, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

15 березня парламент виключив Савченко з Комітету з питань нацбезпеки й оборони.

Уже після цього вона закликала до військового перевороту.

У лютому 2017 року разом із Володимиром Рубаном в окупований Донецьк “козьїми тропами” їздила Надія Савченко.
Тоді повідомлялося, що вона підбивала на бунт десантників ЗСУ.

Про свої президентські амбіції депутатка повідомляла ще навесні 2017 року, її підтримував ватажок “ДНР” Олександр Захарченко.

Читайте також:
Рівень терористичної загрози через Рубана був найбільшим за часів незалежності,
– Грицак

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна