19-й день голодування Савченко: “здоров’я погіршується в межах норми”

 

Народну депутатку Надію Савченко, підозрювану в підготовці терактів для повалення державної влади, у четвер, 12 квітня, возили із СІЗО до лікарні.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на прес-службу СБУ.

У відомстві відзначили, що огляд Савченко в лікарні відбувся на прохання самої арештованої, а після процедури її повернули назад в ізолятор тимчасового тримання.

“Возили до лікарні. Її ніхто туди не переводив. Її просто обстежили і повернули. Є деякі аналізи, які не можна зробити в умовах СІЗО. Зробили все, що вона просила”, – сказали у прес-центрі СБУ.

Перед цим Надія Савченко заявила, що через голодування її здоров’я погіршується, але не критично.
Про це йдеться в її листі від 11 квітня, який оприлюднено у “Фейсбуці”.

“Здоров’я від голодування погіршується в межах норми, але не критично. Я продовжую голодування до того дня, поки не буду на волі і не зможу повноцінно захищатися в судах та захищати себе, свою родину, своїх близьких та народ України, поки не зможу повноцінно виконувати свою діяльність як народного депутата України та політичну діяльність”, – написала Надія.

Також Надія Савченко повідомила про стосунки з адвокатом Віктором Чевгузом, назвавши його “колишнім”, і заявила, що сама відмовилася від його послуг.

“Від свого колишнього адвоката Чевгуза В. С. я відмовилася, оскільки у нас з ним не співпадає бачення лінії захисту. Тому після розірвання з ним контракту прошу вважати всі його заяви як його власну думку, а не мою позицію”, – написала Савченко.

“Моїми адвокатами залишаються Соловей Олег та Бугай Дмитро. Тільки вони уповноважені робити заяви від мого імені стосовно мого захисту, а також моя сестра Савченко Віра та мій помічник народного депутата України та заступник голови політичної партії “Громадсько-політична платформа Надії Савченко” Проторченко Тетяна”,  – додала депутатка.

Раніше, 10 квітня, відвідав Савченко у СІЗО відвідав адвокат Олег Соловей, який заявив, що від початку голодування Надія “втратила 11 кг і зараз важить 70 кг, але досить бадьоро все одно тримається. Вона регулярно проходить огляди у лікаря у СІЗО”.

За його словами, Надія Савченко очікує пройти допит на поліграфі до кінця поточного тижня.

Закритий допит на “детекторі брехні” в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз планувався 5 квітня, але не відбувся через рішення захисників.

“Ми клопотали про надання нам матеріалів для ознайомлення, щоб ми могли скласти свої питання на поліграф. Поки слідчий наше клопотання не задовольнив”, – розповів Соловей.

Читайте також:
“До Савченко досі не дійшло, що її політтехнологи можуть помилятись”

“Сюр, щоб показати владу смішною”.
Савченко оприлюднила свою версію підготовки теракту у ВР

Як повідомляла “Новинарня“, в четвер, 22 березня, Верховна Рада надала згоду на притягнення народної депутатки Надії Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Генпрокуратура інкримінує Савченко вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ; ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Після голосування Надію Савченко затримали, вона у супроводі слідчого прибула до Управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області.

Раніше, 15 березня, Савченко побувала на допиті у Службі безпеки України у справі керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, якого 8 березня було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї з “ДНР”.
Вона заявила, що готова взяти Рубана на поруки і що “всі українці хоч раз мріяли підірвати Верховну Раду“.

Після цього у ВР генеральний прокурор Юрій Луценко вніс на розгляд парламенту подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт нардепа Надії Савченко за підозрою в плануванні теракту в парламенті України.

Їй інкримінують кримінальні правопорушення за ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112, ч. 3 ст. 258, ч. 3. ст. 258-3, ч. 1 ст. 263 ККУ.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко (…) особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – сказав Луценко.

Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.
Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.
20 березня Апеляційний суд Києва залишив Рубана під арештом, підозру йому розширили. Савченко намагалася взяти його на поруки.

У справі фігурує помічник Савченко Олег Мезенцев як один зі співучасників групи, яка готувала злочин та причетна до перевезення зброї з непідконтрольної території України. 22 березня він заявив, що виїхав до Швеції.

Голова СБУ Василь Грицак розповідав, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

15 березня парламент виключив Савченко з Комітету з питань нацбезпеки й оборони.

Уже після цього вона закликала до військового перевороту.

23 березня Шевченківський райсуд арештував депутатку на два місяці.

Того дня вона оголосила, що починає голодування. Таким чином, станом на 12 квітня депутатка голодує вже 18 чи 19 днів.

29 березня Апеляційний суд Києва залишив запобіжний захід в силі.

Обшук у квартирі Савченко – з вилученням жорсткого диску комп’ютера і нагородної зброї – відбувся лише 10 квітня.

Як інформувала “Новинарня“, в лютому 2017 року Надія Савченко разом із Володимиром Рубаном їздила в окупований Донецьк “козьїми тропами”, в обхід КПВВ. Тоді повідомлялося, що вона підбивала на бунт десантників ЗСУ.

Про свої президентські амбіції депутатка повідомляла ще навесні 2017 року; у цьому її підтримував ватажок “ДНР” Олександр Захарченко.

Раніше Савченко кілька тижнів тримала “сухе голодування” під час ув’язнення в Росії 2016 року.

Читайте також:
“В мене не змокріло!” Як Регламентний комітет ВР давав згоду на арешт Савченко

“Ми й так хунта”. Офіцер ЗСУ пояснив, чому в Україні
неможливий військовий переворот за схемою Савченко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна