Савченко припинила сухе голодування. Росія сфальсифікувала лист Порошенка щодо роботи Надії в новому уряді. ВИПРАВЛЕНО

 

Незаконно ув’язнена в РФ Надія Савченко припинила сухе голодування, яке тривало з 4 березня. Про це сьогодні вранці повідомив адвокат Марк Фейгін, який відвідав свою підзахисну в Новочеркаському СІЗО Ростовської обалсті РФ.
Надалі українська військова голодуватиме на воді, пр цьому вона просить не міняти її на двох російських ГРУшників – лише “всіх на всіх або душу на душу”.

“Вийшов від Наді. Вона припинила голодування на прохання президента Петра Порошенка й співвітчизників”, – написав Фейгін у “Твіттері” близько 11:15 за київським часом.

Інший адвокат, Микола Полозов, ретвітнув цей допис Фейгіна, а сам написав: “Слава Богу, Надя Савченко припинила сухе голодування. На її рішення вплинуло прохання Петра Порошенка і всіх, хто її підтримав!”

ВИПРАВЛЕНО. У “Твіттері” адвоката Марка Фейгіна також було опубліковано фото листа до Надії нібито від президента Порошенка.
Пізніше Фейгін написав у цьому ж мікроблозі: “Змушений терміново повідомити про наступне. Протягом сьогоднішнього ранку генконсульство України і я стали об’єктом дуже безпардонною спецоперації.
Щоб дискредитувати Надію у зв’язку з закінченням її сухого голодування, було передано підроблений лист президента України для Наді.
Кремль зайнятий дискредитацією як самої Савченко та її адвокатів, так держорганів України. І це замість того, щоб вирішити питання про обмін.
Я приношу вибачення всім, хто читав зазначений лист. Ми є об’єктом оперативної розробки, і мало що цьому можна протиставити”.

Тобто Марк Фейгін визнав, що “лист від Порошенка” був, і він його оприлюднив, але цей лист був фейковий.

“Учора ввечері генеральному консулу України в Ростові-на-Дону Віталію Москаленку надійшов дзвінок з адміністрації Президента України з проханням надати мій номер для передачі листа від Порошенка П. О. Надії Савченко. Зазначена особа відправила мені лист, яке я й передав Надії сьогодні”, – уточнив Фейгін у “Фейсбуці”.

“Досить часто у нас з адвокатом Полозовим просять підтвердження щодо втручання ФСБ в нашу діяльність. Так ось воно”, – додав Марк Фейгін.

Згодом відповідальність за фейкові телефонні розмови й текст листа взяли на себе відомі російські пранкери (майстри телефонних розіграшів) Вован і Лексус.
Пранкери виклали в мережу запис розмов, що підтверджують їхні контакти із Фейгіним (від імені працівника адміністрації президента України) та з прес-секретарем президента Святославом Цеголком (від імені Фейгіна).

фейгін - фейковий лист Порошенка Савченко

У фейковому листі зокрема йшлося: “Ми дуже сильно хвилюємося за Вас. Ми дуже цінуємо Вашу волю і стійкість і боротьбі, але зазарз необхідності в голодуванні немає… Я хочу, щоб Ви почули моє прохання – ми не хочемо погіршення Вашого здоров’я. Нам потрібна здорова Надія Савченко, герой України, народний депутат, символ нашої свободи, яка незабаром з’явилася б вдома, яка могла б дати приклад іншим. Я думаю, що всім тим Ваша діяльність не обмежиться, і хотів би бачити Вас в нашому оновленому уряді”.

“Повірте мені, (…) найближчим часом питання буде вирішене на користь правди”, – пише в листі Петро Порошенко з приводу роботи над звільненням Савченко з російської тюрми.

Підроблений лист президента Петра Порошенко до Надії Савченко
(повний текст, скріншот) >>>>

Вранці адвокат Фейгін також опублікував у соцмережі лист від Надії Савченко, в якій вона висловлює слова вдячності Україні за підтримку й повідомляє: “Я почула ваш біль, люди, і я до вироку зміню сухий голод на голод на воді”.

“Суд дослухався до моїх вимог і взяв на винесення вироку тиждень (сім робочих днів). Це ще одна наша перемога в цьому бою”, – написала Савченко.

Щодо свого можливого обміну на російських ГРУшників Надія говорить: “Прошу вас пам’ятати одну істину: життя однієї людини не варте двох, тому прошу обмін або всіх на всіх, або душі на душу”.

“І вже точно моє життя не варте того, щоб здавати ворогові землю України, окупований Крим і Донбас!” – додала Надія.

лист Савченко 10 березня 2016

Лист Надії – точно справжній, написаний її рукою.

Сухий висновок дня у справі Савченко: Надія припинила сухе голодування й почала пити воду, українських лікарів і родичів до неї так і не допускають.
Натомість російська сторона, замість узгоджувати умови обміну, займається дрібними провокаціями, оприлюднюючи через адвоката фейкові послання щодо “роботи в уряді”.
А українська сторона – навіть у такій важливій темі абсолютно не захищена від “пранків”, не кажучи вже про удари ворожих спецслужб.

Нагадаємо, бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинувачує Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.
Раніше під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ Надія Савченковпізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування.
До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в ЧІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі тощо.
Передбачалося, що вирок буде виголошено 9 березня, але суд переніс вирок на 21-22 березня 2016.
Російський суд так і не дав дозволу на відвідання Савченко українськими лікарями. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив це зухвалою повенкою Надії в суді та тим, що вона “почувається нормально, займається фізкультурою”.
9 березня президент Петро Порошенко висловив готовність обміняти Надію Савченко, “зробити все можливе для того, щоб її живою і здоровою повернути якнайшвидше додому”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна