“На Україну їдуть”: військових РФ відправляють “у відрядження” на 6-9 місяців

Російські війська, які перекидають із Сибіру й Далекого Сходу на захід, перебувають уже за 40 кілометрів від українського кордону.

Відповідні дані наводять у спільному розслідуванні Conflict Intelligence Team (CIT) і “Радіо Свобода“.

Експерти CIT дослідили кілька нових відео про перекидання техніки, які з’явилися в мережі ТікТок за останній тиждень: зокрема, зняті під час проїзду ешелонів через Хабаровськ та Єврейську автономну область РФ. Ці записи зібрали сотні коментарів: дружин та матерів контрактників, часом навіть самих військовослужбовців.

Як пишуть їхні родичі та друзі, контрактників відправили “у відрядження” та “на навчання”. Хтось повідомляє, що пунктом призначення є Білорусь, інші пишуть, що їхніх знайомих та рідних відправили в Україну чи “на український кордон” (що не суперечить офіційній версії про “навчання” в Білорусі).

Автори розслідування наводять коментарі, виявлені під трьома відеозаписами з військовою технікою, скріншоти із соцмереж, а також цитати з листування журналістів із деякими коментаторами.

“Отримана Радіо Свобода та Conflict Intelligence Team інформація свідчить про те, що в останні місяці з Далекого Сходу на захід (у Росію чи Білорусь) перекидають частини, без яких важко уявити повномасштабну військову операцію: військова поліція, десант, спецназ. Ці війська брали участь і в активній фазі російсько-українського конфлікту 2014-2015 років”, – зазначається в матеріалі.

У коментарях під відео також часто зустрічаються фрази, що свідчать про чисельність відправлених військовослужбовців: “700 осіб”, “майже всі контрактники”, “сотні солдатів” тощо.

Як пишуть аналітики CIT, щонайменше з деяких з’єднань Східного військового округу до кордонів з Україною з початку січня перекидають поїздами значну частину особового складу, а не лише техніку – і ті підрозділи можуть затриматися в Білорусі або на заході Росії на довгий термін.

Фото: Conflict Intelligence Team

Згадуються 54-та бригада управління та 165-та артилерійська бригада з Білогірська Амурської області, 104-та бригада управління та 14-та окрема бригада спецпризначенців із Хабаровська, 64-та окрема мотострілецька бригада з гарнізону Млечник у Хабаровському краї, 38-ма окрема мотострілецька бригада з Єкатеринославки Амурської області.

Зустрічаються згадки про 5-ту окрему танкову бригаду – це “бойові буряти Путіна”, які у 2014–2015 роках “прославилися” участю у війні на Донбасі. 64-ту мотострілецьку бригаду теж у 2015 році перекидали в Ростовську область.

Розслідувачі додають, що Тихоокеанський флот ВМФ РФ залучив 155-ту окрему бригаду морської піхоти до перекидання військ зі сходу на захід.

Ось деякі з коментарів під відео з технікою:

CIT зазначає, що велику чисельність техніки та військовослужбовців можна було б виправдати майбутніми навчаннями. Але російсько-білоруські навчання “Союзна рішучість – 2022” заявлені на 10-20 лютого, а в більшості коментарів згадуються терміни “відрядження” на два, три чи дев’ять місяців.

Більше того, лише частина поміченої російської техніки їде до заявлених для навчань полігонів. Тоді як інша частина зупинилася на півдорозі, під Гомелем – фактично за 40 км від Чернігівської області України та за 90 км – від Київської.

Читайте також:
Турчинов: пріоритетом для військ РФ є Київ, наступ може початися з Білорусі

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці жовтня 2021 року американські ЗМІ, зокрема The Washington Post i Politico, оприлюднили дані, що свідчать про концентрацію Росією військ та військової техніки біля кордонів з Україною. Супутникові знімки, зроблені Maxar Technologies, продемонстрували накопичення російських військ та озброєнь біля міста Єльня у Смоленській області.

Цю інформацію заперечили в ГУР Міноборони та РНБО України, зазначивши, що це “свідома дезінформація”. Українські силовики дали зрозуміти, що йдеться про звичну присутність російських військ неподалік кордонів України.

6 жовтня речник Пентагону офіційно підтвердив “незвичайну” концентрацію військ РФ біля кордону України.

Речник Кремля Дмитро Пєсков називав “безпідставним нагнітанням напруженості” інформацію у західних ЗМІ про плани РФ щодо вторгнення на територію України та заявляв, що це “внутрішня справа Росії”.

Міністр оборони України Олексій Резніков у США 19 листопада заявив, що не вірить у “великий наступ Росії”.

Однак 21 листопада вийшло інтерв’ю начальника ГУР МОУ Кирила Буданова американському військовому виданню. Він наголосив, що Росія сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною, а масштабне вторгнення з трьох напрямків готується на січень-лютий 2022 року.

3 грудня міністр оборони Олексій Резніков заявив у Раді, що Російська Федерація може досягнути найбільшої готовності для ескалації агресії проти України наприкінці січня 2022 року.

4 грудня видання Washington Post написало: американська розвідка робить припущення, що Росія планує наступ на Україну на кількох фронтах на початку 2022 року за участі до 175 тисяч військовослужбовців.

Як інформувала “Новинарня“, 13 січня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Російська Федерація може сфабрикувати привід для нового вторгнення в Україну.
Наступного дня він сказав, що Росія готується провести спецоперацію на Донбасі під чужим прапором, щоб створити привід для вторгнення, і вже підготувала групу оперативників для проведення цієї спецоперації.

Концентрація військ РФ біля північного і східного кордонів України з політичною метою спостерігалася також навесні 2021 року.

Читайте також:
У США готові 18 сценаріїв на випадок наступу РФ на Україну

17 грудня міністерство закордонних справ Росії опублікувало проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані “гарантії безпеки”, яких вимагає Володимир Путін. Зокрема йдеться про неприпустимість розширення НАТО, заборону на розміщення зброї НАТО і проведення навчань у Східній Європі включно з Україною тощо.
Згодом представники МЗС РФ висунули вимогу, аби НАТО “забирало манатки” зі Східної Європи й поверталося на рубежі, які були до 1997 року.

Вимоги є вочевидь неприйнятними не лише для України, а й для країн-членів НАТО у Східній та Південній Європі.

Речниця Білого Дому Джен Псакі 17 грудня заявила, що Сполучені Штати не почнуть консультації з питання безпеки в Європі без європейських союзників і партнерів.

Прессекретар МЗС України Олег Ніколенко наголосив, що лише Україна та члени НАТО мають право вирішувати вектор подальшого розвитку своїх відносин, зокрема і в питанні набуття Україною членства в Альянсі.

10-13 січня в Женеві, Брюсселі та Відні відбулися переговори щодо російських вимог на рівнях США-РФ, НАТО-РФ та ОБСЄ. Однак вони були безрезультатними. Росіяни не погодилися на деескалацію біля кордонів України.

На цьому тлі США заявляють про готовність застосувати проти РФ “небачені досі” санкції та ухвалили рішення про додаткову військову допомогу Києву в розмірі 200 млн доларів.

Читайте також:
Росія почне нове вторгнення з імовірністю 70%, – Волкер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна