У Кремлі заявили, що переговори були невдалими, а санкції США проти Путіна рівноцінні розриву відносин

Ймовірне запровадження Сполученими Штатами Америки санкцій проти президента Російської Федерації Володимира Путіна розглядатиметься Москвою як розрив відносин. Тим часом переговори на рівні США-РФ і НАТО-РФ були невдалими.

Про це у четвер, 13 січня, заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков, передає “Радіо Свобода”.

“Введення санкцій проти глави держави і проти голови Росії, ще раз повторюю, це захід поза межею, який можна порівняти із розривом відносин”, – вважає Пєсков.

За його словами, у випадку таких санкцій настане “неминуча адекватна відповідь”.

Зазначається, що Москва вкрай негативно ставиться до проєкту санкцій, який напередодні був представлений демократами в Сенаті США, “особливо на тлі серії переговорів, що тривають, – хай невдалих, але переговорів”.

Законопроєкт про санкції внесла напередодні група американських сенаторів на чолі з демократом Робертом Менендесом, який очолює комітет із міжнародних справ.

У разі повномасштабного російського вторгнення в Україну сенатори пропонують заборонити Володимиру Путіну в’їзд до США та заморозити його гіпотетичні американські активи. Такі ж обмеження будуть застосовані до глави уряду, очільника МЗС та міністра оборони Росії, а також усіх, кого Вашингтон визнає причетними до військового вторгнення.

Санкції також пропонується запровадити щодо родичів російського президента та близьких до нього бізнесменів.

У документі прописано, що протягом 30 днів після ймовірного нападу Росії на Україну президент США повинен буде запровадити санкції проти щонайменше трьох великих російських банків.

Під обмеження також може потрапити російський зовнішній борг і газопровід “Північний потік-2”.

Нагадаємо, 12 січня у Брюсселі відбулося засідання Ради Росія–НАТО. Переговори тривали близько чотирьох годин замість запланованих трьох.
На перемовинах Росія озвучила свою вимогу гарантувати, що Альянс не прийматиме нових членів, зокрема й Україну. Блок цей ультиматум відхилив.
НАТО також закликало Росію вивести свої військові сили з Грузії, України і Молдови, які були розміщенні там без запрошення влади держав і погодження з урядами.

Наступний раунд перемовин з росіянами проходить сьогодні у Відні в форматі засідання Постійної ради ОБСЄ.

В останні місяці Росія нарощувала чисельність військ уздовж кордону з Україною, що сприяло напруженості в регіоні та викликало побоювання щодо можливої ​масштабної ​інтервенції РФ.
На цьому тлі Путін висунув Заходу низку вимог, у тому числі юридично зобов’язуючих гарантій подальшого нерозширення НАТО на схід. В Альянсі відкинули такі нахабні пропозиції щодо розподілу сфер впливу.

Читайте також:
США ввели санкції проти КНДР за запуск ракет. У списку – й російська компанія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна