Де ти, “Сергій Федотов”? У Британії вирахували спільника “Петрова” й “Боширова”

 

Британське видання The Telegraph повідомило про третього росіянина, ймовірно причетного до отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля в британському Солсбері.

У середу, 6 лютого, видання, посилаючись на джерела в спецслужбах, повідомило про російського агента з імовірно вигаданим іменем “Сергій Федотов”.

За інформацією газети, “Федотов” мав квиток на той самий рейс із Лондона до Москви, що й “Петров” (Олександр Мішкін) і “Боширов” (Анатолій Чепіга). Проте з невідомих причин він скасував реєстрацію на рейс, пише “Європейська правда“.

“Федотов” прибув до Британії у той же день, що й “солсберійські туристи Петров і Боширов”. Номер його паспорта лише трохи відрізняються від номерів паспортів “Петрова” і “Боширова”.

“Федотова” немає на записах камер відеоспостереження у Солсбері – цілком імовірно, що він не їздив до міста із двома іншими агентами. “Телеграф” припускає, що “Федотов” досі може залишатись на території Великої Британії: інформації про те, що він покинув країну, немає.

Британське слідство раніше заявляло, що у двох агентів-отруювачів з ГРУ могли бути спільники.

Читайте також:
ФСБ затримала прикордонника, який міг продати дані про поїздки “Петрова” і “Боширова”, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, 5 вересня 2018 року британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння Скрипалів у Солсбері. Це – Олександр Петров та Руслан Боширов. Британські слідчі зазначили, що їхні справжні імена можуть бути іншими.
Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

Попри заперечення МЗС РФ, президент Володимир Путін невдовзі заявив, що Петров і Боширов знайдені.
Після цього вони дали інтерв’ю пропагандистському каналу RT, заявивши, нібито їздили у Солсбері лише як туристи.

Надалі журналісти визначили, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе “Русланом Бошировим”, насправді звати Анатолій Чепіга, він полковник ГРУ, нагороджений званням “Героя РФ”. Петров, як виявилося, насправді – Олександр Мішкін.

4 березня 2018 року в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини 66-річного колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля, який перекинувся на бік Британії, та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, як і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий з ними контактував на вулиці.

За висновком слідства, “Петров” і “Боширов” приїздили до Англії з флаконом сильнодіючої отрути “Новічок”, щоб отруїти Скрипаля.

30 червня в розташованому поруч містечку Еймсбері виявили непритомних Дону Стерджесс і Чарльза Роулі. Встановлено, що пара теж отруїлася “Новічком” зі знайденого флакона, який викинули “Петров” і “Боширов”. Жінка померла, чоловік осліп і втратив чутливість кінцівок.

Застосування Росією хімічної зброї не території країни ЄС спричинила дипломатичний скандал і нові санкції Заходу проти РФ.

Читайте також:
Британські спецслужби встановили третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів,
– ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна