У Британії ще двоє людей отруїлися “Новачком”, Лондон вимагає від Москви пояснень

 

У сусідньому з британським Солбері містечку Еймсбері двоє людей отруїлися нервово-паралітичною речовиною “Новачок” – тією самою, якою в березні отруїли колишнього офіцера ГУР ЗС РФ, подвійного агента Сергія Скрипаля, та його дочку Юлію.

Про те, що 30 червня в Еймсбері було виявлено двох непритомних людей, які отруїлися невідомою речовиною, поліція графства Вілтшир повідомила 4 липня. Як зазначалося в повідомленні, спершу правоохоронці підозрювали, що йдеться про отруєння наркотиками, але аналізи не підтвердили цю версію.

Постраждалих, 44-річну Дон Стерджесс та 45-річного Чарлі Роулі, у критичному стані в районну лікарню Солсбері, де раніше лікувалися Скрипалі.

Надвечір 4 липня помічник комісара Скотланд-Ярду Ніл Басу заявив, що експертиза підтвердила отруєння “Новачком”.

“Після детального аналізу зразків ми можемо підтвердити, що на чоловіка і жінку вплинув нервово-паралітичний газ «Новічок», ідентифікований як та сама нервова отрута, яка вразила Юлію та Сергія Скрипалів”, – йдеться у заяві.

Чи йдеться про ту саму партію отруйної речовини, яка була використана при замаху на Скрипалів, у Скотланд-Ярді наразі не кажуть.

“Наразі немає ніяких доказів того, що чоловік або жінка нещодавно відвідували якісь місця, які були дезактивовані після замаху на вбивство Сергія і Юлії Скрипалів”, – зазначив Басу.

Близько 100 детективів з контртерористичного поліцейського підрозділу нині працюють над розслідуванням цієї справи разом із колегами з поліції Вілтшира.

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджид Джавід закликав Росію пояснити цей новий випадок отруєння “Новачком”, повідомляє BBC.

“Абсолютно неприйнятно, щоб наші люди або навмисне, або випадково ставали цілями, та щоб наші вулиці, парки і міста ставали місцем для скидання отрути. Настав час Російській державі виступити і чітко пояснити, що сталося”, – наголосив міністр.

Джавід також повідомив, що Британія проконсультується з союзниками про можливу відповідь Росії на останній випадок отруєння у Вілтширі.

Тим часом міністр безпеки Об’єднаного Королівства Бен Воллес закликав Росію надати деталі про отруєння “Новачком” Сергія та Юлії Скрипалів.

“Росія може виправити ці речі, вони можуть розповісти нам, що трапилося, що вони зробили та заповнити деякі суттєві прогалини, які ми намагаємось з’ясувати. Вони (росіяни) – це ті, хто може пролити світло, щоб люди були в безпеці”, – зауважив Воллес.

Через добу після повідомлення про те, що йдеться про новий випадок отруєння саме “Новачком”, інцидент прокоментувала прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей.

“Звичайно, ми глибокого стурбовані бачити ще двох людей, які піддалися впливу «Новачка» у Великій Британії. Поліція, я впевнена, переверне кожен камінь під час розслідування”, – сказала Мей під час візиту до Берліна, повідомляє Sky News.

У Кремлі зрештою відреагували на звинувачення британської влади: прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав повідомлення про новий випадок отруєння двох людей у Британії “тривожною новиною” і наголосив, що РФ тут “ні до чого”.

“Російська влада стурбована почастішанням випадків отруєння речовиною типу «Новачок»”, – запевнив речник Путіна, наголосивши, що Росія “категорично заперечувала і продовжує заперечувати можливість будь-якої причетності до того, що відбулося”.

Пєсков також заявив, що Росія пропонувала Лондону допомогу в розслідуванні отруєння сім’ї Скрипалів, але “не отримала відповіді”.

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ – подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони перебували в критичному стані, які і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий з ними контактував.

Раніше працівник ГУР Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років ув’язнення та переданий за обміном шпигунами в Англію.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Вони знепритомніли на вулиці, на лавці. після їх виявлення частину центру міста було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.
Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, використано для нападу в Європі вперше після Другої світової війни.

За висновком британців, речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Через застосування Росією хімічної зброї на території Британії Лондон 14 березня вислав 23 дипломатів РФ. Майже три десятки країн світу, зокрема й Українаприєдналися до цієї акції.

29 березня Кремль оголосив, що вживає “дзеркальних” заходів, висилаючи рівну кількість американських дипломатів і закриваючи консульство США в Санкт-Петербурзі.

6 квітня ЗМІ повідомили, що отруєні в Солсбері Скрипалі вже не в критичному стані. 10 квітня Юлія Скрипаль виписалася з лікарні.

Сергія Скрипаля виписали 18 травня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна