Дипвійна: уже 20 країн світу видворяють російських дипломатів. ОНОВЛЕНО

оновлено

Сполучені Штати і понад півтора десятка держав Євросоюзу вирішили видворити різну кількість російських дипломатів у відповідь на отруєння в Британії хімічною зброєю з РФ колишнього шпигуна Сергія Скрипаля і його доньки.

Відповідні заяви було зроблено в понеділок, 26 березня.

“Сьогодні 14 держав-членів вирішили вислати російських дипломатів як пряме продовження дискусії на саміті ЄС минулого тижня щодо нападу в Солсбері. У найближчі дні і тижні не виключені додаткові рішення про видворення дипломатів”, – заявив у “Твіттері” президент Європейської ради Дональд Туск.

Про рішення вислати російських дипломатів офіційно оголосили США, Канада і 17 країн Європи, зокрема Україна (13 осіб).

За підрахунками “Новинарні“, загалом відомо про понад 130 дипломатів РФ, яких висилають із різних країн світу.

Раніше, ще 17 березня, Велика Британія вислала 23 російських дипломатів і призупинила дипломатичні контакти з Москвою на високому рівні.

Крім того, Велика Британія видала ордери на арешт майна громадян Росії невідомого походження.
Про це заявив у понеділок на прес-конференції в Талліні міністр оборони Сполученого Королівства Гевін Вільямсон, інформує Delfi.

США

Адміністрація президента Сполучених Штатів Дональда Трампа ухвалила рішення про вислання 60 російських дипломатів та закриття останнього дипломатичного представництва РФ на західному узбережжі США. Про це повідомляє CNN з посиланням на заяву Білого дому.

США висилають 48 дипломатів посольства Росії та ще 12 осіб – з Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку. Вони та їхні сім’ї мають сім днів, щоб покинути країну.

“США здійснюють цей крок спільно з нашими союзниками і партнерами по всьому світу у відповідь на використання Росією військового класу хімічної зброї на території Сполученого Королівства”, – заявила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс.

Як повідомляє npr.org, високопоставлений чиновник повідомив, що консульство РФ в Сіетлі буде закрите, оскільки воно розташоване дуже близько до підводної бази США та місця дислокації основних виробничих потужностей корпорації “Боїнг”.

Як відомо, у грудні 2016 року США вислали 35 російських дипломатів у відповідь на втручання Росії у президентські вибори в Америці.

Канада

Оттава вирішила застосувати заходи стосовно семи росіян у зв’язку з отруєнням колишнього шпигуна Скрипаля та його доньки.
Про це йдеться у заяві глави МЗС Канади Христі Фріланд.

“Канада сьогодні застосовує заходи щодо семи російських працівників. Ми видворяємо чотирьох дипломатів РФ, які працюють в посольстві РФ в Оттаві та генконсульстві РФ у Монреалі. Ці четверо ідентифіковані як офіцери розвідки, що використовують статус дипломата, щоб підривати безпеку Канади і втручатися в нашу демократію”, – заявила Фріланд.

На цій же підставі Канада вирішила відхилити заявки трьох росіян, яких уряд РФ хотів включити у свою дипломатичну місію в цій країні.

Німеччина

Німеччина планує вислати чотирьох дипломатів РФ у відповідь на отруєння колишнього шпигуна Скрипаля і його доньки у Британії. Про це повідомляє Süddeutsche Zeitung.

Берлін пояснить свій крок солідарністю з Великою Британіїю з одного боку і браком співпраці з РФ щодо хімічної зброї – з іншого.

Як очікується, Берлін оголосить про своє рішення у другій половині дня в понеділок.

Франція

Франція також вирішила видворити чотирьох російських дипломатів. Про це йдеться у заяві глави МЗС ФР Жана-Іва Ле Дріана.

Ле Дріан наголошує, що Франція слідує висновкам саміту ЄС, за якими напад у Солсбері становить загрозу колективній безпеці ЄС та міжнародному праву.

“У солідарності з нашими британськими партнерами ми сьогодні проінформували російську владу про наше рішення видворити протягом тижня з французької території чотирьох російських працівників зі статусом дипломатів”, – йдеться у заяві.

Італія

Італія висилає двох російських дипломатів у відповідь на отруєння Скрипаля. Про це повідомляє The Washington Post.

Нідерланди

Нідерланди висилають з країни двох російських дипломатів. Про це повідомив глава голландського МЗС Стеф Блок.

“Нідерланди, в тісній співпраці з союзниками та партнерами, вирішили видворити двох російських офіцерів розвідки”, – написав Блок у “Твіттері“.

Повідомляється, що визначені росіяни мають виїхати з Нідерландів протягом двох тижнів.

Польща

Варшава вирішила вислати чотирьох дипломатів РФ у відповідь на отруєння в Солсбері. Про це ідеться в заяві МЗС Польщі.

“Відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року чотири члени дипломатичного персоналу Російської Федерації в Республіці Польща були оголошені персонами нон грата на території Республіки Польща”, – сказано в повідомленні.

Рішення МЗС РП продиктоване солідарністю з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії та із союзниками з ЄС і НАТО, йдеться у повідомленні.

“Міністерство закордонних справ абсолютно засуджує напад із застосуванням хімічної зброї проти Сергія Скрипаля. Атака в Солсбері показує, що подібна безпосередня загроза для території та громадян держав-членів ЄС і НАТО може відбутися де завгодно”, – наголошується в заяві.

Чехія

Чехія висилає трьох співробітників російської розвідки, які працюють під дипломатичним прикриттям, на знак солідарності з Великою Британією.
Про це оголосили прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш та міністр закордонних справ Мартін Стропніцький на спеціальній прес-конференції, повідомляє Aktualne.

“Коли наш союзник просить про допомогу, ми повинні піти йому назустріч”, – сказав Бабіш.

За його словами, спостерігається “більш жорсткий спосіб шпигунства, ніж ми звикли”.

Прем’єр також засудив заяви Москви про те, що Чехія може бути джерелом походження отруйної речовини “Новичок”.

“Росіяни перейшли всі кордони, коли сказали, що “Новічок” може походити з Чехії”, – сказав Бабіш.

Стропніцький повідомив, що викликав російського посла Олександра Змеєвського до МЗС у другій половині дня і повідомив про вислання співробітників посольства. Вони повинні залишити країну до 1 квітня.

Данія

У відповідь на атаку в Солсбері та з солідарності з Великою Британією Данія висилає двох російських дипломатів.
Про це повідомило агентство AFP з посиланням на міністра закордонних справ країни.

Фінляндія

Фінляндія вишле одного російського дипломата, повідомляє yle.fi.
Відповідне рішення було ухвалено президентом та міністерською комісією з питань зовнішньої політики і політики безпеки.

Згідно із прес-релізом, опублікованим офісом прем’єр-міністра Фінляндії, МЗС країни поінформує про це рішення посла РФ.

Литва

Литва вирішила видворити трьох працівників російської розвідки та розширити індивідуальні санкції проти громадян РФ.
Про це у “Твіттері” написав глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

“На знак солідарності з Великою Британією через напад у Солсбері Литва прийняла рішення видворити трьох офіцерів російської розвідки, що працюють під дипломатичним прикриттям; внести 21 громадянина до списку Магнітського; заборонити в’їзд до Литви 23 громадянам“, – написав він.

Латвія

Латвія у відповідь на отруєння Скрипаля і його доньки у Британії вирішила видворити одного російського дипломата і розширити “чорний список” нев’їзних росіян.
Про це в “Твіттері” написав глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич.

“У зв’язку з порушенням Віденської конвенції про дипломатичні відносини і на знак солідарності з Сполученим Королівством та у співпраці з іншими державами-членами ЄС Латвія видворяє другого секретаря посольства Росії та включає в чорний список керівника представництва російської компанії в Латвії”, – зазначив він.

Також Рига висилає одного працівника “Аерофлоту”.

Естонія

Естонія вирішила вислати одну особу – воєнного аташе Росії – про це напрес-конференції заявив міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер, інформує Postimees.

Румунія

Румунія прийняла рішення видворити одного російського дипломата.

“У відповідності до Віденської конвенції про дипломатичні відносини МЗС поінформувало посольство РФ у Бухаресті, про те, що його дипломата оголошено персоною нон грата і він має залишити територію країни”, – йдеться у заяві  МЗС Румунії.

В МЗС наголосили, що рішення про висилку дипломата прийняте у якості продовження дискусії на саміті ЄС щодо нападу у Солсбері, відповідальність за який несе Росія.

Хорватія

Загреб, за повідомленнями інформагенцій, також прийняв рішення видворити одного російського дипломата.

Угорщина

Міністерство закордонних справ Угорщини висилає одного російського дипломата у відповідь на отруєння Скрипаля.
Про це повідомляється на сайті МЗС Угорщини.

“Ґрунтуючись на тому, що було сказано на зустрічі Європейської ради, Угорщина висилає російського дипломата, який також займався розвідувальною діяльністю”, – йдеться в заяві МЗС.

За даними агентції MTI, висилка дипломата РФ також може бути пов’язана зі справою колишнього члена партії Jobbik в Європарламенті Бели Ковача. Як відомо, угорські прокурори підозрюють його у шпигунстві проти інституцій Європейського Союзу.

Раніше повідомлялося, що контррозвідувальна служба Угорщини була стурбована його регулярними контактами з російськими дипломатами та щомісячними візитами до Москви.

Албанія

Загреб, за повідомленнями ЗМІ, видворює двох російських дипломатів.

Іспанія

Уряд Іспанії підтвердив видворення також двох дипломатів РФ відповідно до спільної позиції ЄС.

Читайте також:
ЄС підтримав Британію в скандалі навколо застосування Росією хімзброї в Солсбері

British Council припинив діяльність в Росії

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і відтоді залишаються у важкому стані. У лікарні також британський поліцейський Нік Бейлі, котрий перебував поруч з місцем події.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста  було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

Глава британського зовнішньополітичного відомства Борис Джонсон заявив, що Лондон дасть рішучу відповідь, якщо виявиться, що Москва причетна до отруєння.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.
Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

14 березня Лондон оголосив про скликання з приводу інциденту зі Скрипалем Радбезу ООН та видворення з країни 23 російських дипломатів.

У відповідь МЗС Росії оголосило персонами нон ґрата 23 британських дипломатів, відкликало дозвіл на діяльність у Санкт-Петербурзі генерального консульства Сполученого Королівства, крім того, припиняється діяльність у Росії Британської ради (British Council, неміністерський департамент уряду, що займається поширенням британської культури за межами Великої Британії) через “неврегульованість статусу”.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки була використана одна з найбільш токсичних речовин у світі.

Повідомлялося, що речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Низка країн ЄС – від Британії до Естонії, а також США – заявили про намір вислати російських дипломатів у зв’язку з отруєнням Скрипаля в Англії.

Як відомо, раніше Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.
У 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла Скрипалева дружина, а минулого року під час відвідування Росії за загадкових обставин помер і його 44-річний син.

Читайте також:
Отруєння Скрипаля: Британія викликала російського посла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна