США, Британія, Франція й Німеччина видали спільну заяву щодо отруєння Скрипаля

 

США, Велика Британія, Франція та Німеччина виступили зі спільною заявою, у якій наголосили, що відмова Росії відповісти на питання Лондона щодо отруєння екс-шпигуна ГУР Сергія Скрипаля додатково вказує на її відповідальність.

Про це йдеться у заяві лідерів чотирьох держав, розміщеній на сайті німецького уряду.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон наголошують, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

“Це є нападом на суверенітет Сполученого Королівства. Така практика явно порушує положення Конвенції про хімічну зброю і міжнародне право. Це загрожує всій нашій безпеці”, – йдеться у відозві.

Лідери країн зазначають, що Британія докладно роз’яснила своїм партнерам, що відповідальність за цей напад швидше за все буде нести Росія. Вони підтримують оцінку Сполученого Королівства, що Росія не надала правдоподібного альтернативного пояснення у справі Скрипаля.

“Відмова Росії відповісти на законні питання уряду Сполученого Королівства є додатковим доказом її відповідальності. Ми закликаємо Росію прокоментувати будь-які питання, пов’язані з нападом в Солсбері”, – стверджується у заяві.

Четверо лідерів також наголошують, що РФ повинна у повній мірі розкрити програму “Новачок” Організації із заборони хімічної зброї (OPCW).

“Наші побоювання посилюються в умовах минулих випадків безвідповідальної поведінки Росії у інших сферах. Ми закликаємо Росію виконати свої обов’язки члена Ради Безпеки ООН, підтримувати міжнародний мир і безпеку”, – закликали Трамп, Мей, Макрон та Меркель.

Читайте також:
Засідання РБ ООН у справі Скрипаля: США і Британія обвинувачують Росію

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини (імовірно, фенталін) колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію, вони знепритомніли і відтоді перебувають у критичному стані. Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі в Солсбері. Частину центру Солсбері було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

Глава британського зовнішньополітичного відомства Борис Джонсон заявив, що Лондон дасть рішучу відповідь, якщо виявиться, що Москва причетна до отруєння.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.

Як відомо, у 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла Скрипалева дружина, а минулого року під час відвідування Росії за загадкових обставин помер і його 44-річний син.

Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, заявила прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей.
“Вони поставилися до застосування військового нервово-паралітичного агента в Європі з сарказмом, презирством і зневагою. Тому не можна зробити іншого висновку, ніж той, що Росія винна у спробі вбивства Скрипаля і його дочки, а також у загрозі життю інших британських громадян у Солсбері, зокрема поліцейського Ніка Бейлі. Це є незаконним застосуванням сили з боку Росії проти Великобританії. І це відбулося на тлі російської агресії в Європі і за її межами”, – сказала Мей, виступаючи в британському парламенті.

14 березня Лондон оголосив про скликання з приводу інциденту зі Скрипалем Радбезу ООН та видворення з країни 23 російських дипломатів.

Читайте також:
Отруєння Скрипаля: Британія викликала російського посла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна