ЄС підтримав Британію в скандалі навколо застосування Росією хімзброї в Солсбері

 

Євросоюз вкрай серйозно ставиться до оцінки уряду Великої Британії, що відповідальність за отруєння російського екс-шпигуна Скрипаля Скрипаля з високим ступенем імовірності несе Російська Федерація.

Про це йдеться у заяві Ради міністрів ЄС на рівні закордонних справ, опублікованій у понеділок, 19 березня.

“Європейський Союз рішуче засуджує напад, скоєний проти Сергія і Юлії Скрипалів у Солсбері”, – сказано в заяві.

Міністри наголошують, що ЄС шокований використанням вперше за понад 70 років нервово-паралітичної речовини військового класу, розробленої в Росії.

“Використання будь-якої хімічної зброї будь-якою особою є абсолютно неприйнятним і становить загрозу безпеки для всіх нас. Будь-яке таке використання є явним порушенням Конвенції з хімічної зброї, порушенням міжнародного права і підриває міжнародний порядок, заснований на правилах”, – зазначено у відозві.

Євросоюз висунув низку вимог до Росії. Зокрема, закликав РФ терміново відповісти на питання, які ставить Велика Британія та міжнародне співтовариство, і забезпечити негайне та повне розкриття своєї програми “Новічок” перед Організацією із заборони хімічної зброї.

“ЄС висловлює повну солідарність з Великою Британією та підтримку її зусиллям засудити відповідальних за цей злочин”, – наголошується в документі.

Цього ж дня міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Росія знаходить все абсурдніші заперечення у справі отруєння Скрипаля.

Про це він сказав перед початком засідання міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі.

“Російські заперечення стають все більш абсурдними. Одного разу вони кажуть, що ніколи не виготовляли “Новічок”. Іншого разу – що виготовляли “Новічок”, але всі його запаси були знищені. Потім вони кажуть, що розробляли “Новічок”, всі його запаси були знищені, але деякі з них містичним чином потрапили до Чехії, Швеції, Словаччини, США чи навіть Британії”, – заявив Джонсон.

“Я думаю, люди можуть побачити, що це класична російська стратегія приховати голку правди у стозі брехні і затьмарення”, – додав британський міністр.

У “Твіттері” Джонсон також повідомив, що обговорює інцидент у Солсбері з європейськими колегами та міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

“Дуже сильна підтримка відповіді Великої Британії з боку наших союзників, друзів та партнерів”, – написав він.

Читайте також:
Борис Джонсон: Путін “практично напевне” особисто дав наказ отруїти Скрипаля.
Москва реагує

Засідання РБ ООН у справі Скрипаля: США і Британія обвинувачують Росію

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і відтоді перебувають у критичному стані, які і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий перебував поруч.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста  було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

Глава британського зовнішньополітичного відомства Борис Джонсон заявив, що Лондон дасть рішучу відповідь, якщо виявиться, що Москва причетна до отруєння.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.

Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

14 березня Лондон оголосив про скликання з приводу інциденту зі Скрипалем Радбезу ООН та видворення з країни 23 російських дипломатів.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки була використана одна з найбільш токсичних речовин у світі.

Раніше повідомлялося, що речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Водночас посол Росії в ЄС Володимир Чижов заявив, що джерелом походження отруйної речовини може бути британська науково-дослідна лабораторія.

Як відомо, раніше Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.
У 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла Скрипалева дружина, а минулого року під час відвідування Росії за загадкових обставин помер і його 44-річний син.

Читайте також:
Отруєння Скрипаля: Британія викликала російського посла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна