Отруєння Скрипаля: Лондон висилає 23 російських дипломатів і скликає Радбез ООН

 

Велика Британія вишле 23 російських дипломатів у відповідь на замах в Солсбері на колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку, оскільки вони працюють на російську розвідку.

Про це в середу, 14 березня, заявила прем’єр-міністр Тереза Мей.

“За допомогою цієї висилки ми на роки зруйнуємо можливості російської розвідки в Великобританії”, — заявила Мей.

У російських дипломатів буде тиждень, щоб покинути країну, також Британія буде проводити перевірки російських приватних літаків.

Британське МЗС повідомило, що Рада безпеки ООН проведе термінове засідання у зв’язку з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля. Лондон вважає, що за ним з великою ймовірністю стоїть Росія.

Засідання розпочнеться в середу о 21:00. Про це повідомляє “Російська служба ВВС”.

Лондон вдається до різких кроків, оскільки Росія до півночі не відповіла на вимогу Терези Мей пояснити, як нервово-паралітична речовина, якою були отруєні Скрипаль і його дочка Юлія, потрапила в Британію.

Якщо Лондон у підсумку, як і пообіцяла прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей, вишле російських дипломатів, Москва відповість тим же.
Як повідомляє “Коммерсант”, про це розповіло джерело в міністерстві закордонних справ РФ.

При цьому співрозмовник видання зазначив, що посольство РФ в Лондоні в останні роки і так працює з урізаним штатом.
“Там менше 50% співробітників від кількості, яка по ідеї повинна бути”, – уточнив дипломат.

За його словами, британці проводять негласну політику “видавлювання” російських дипломатів з країни: не продовжують їм візи, і не дають візи тим, хто має прийти на зміну тим, хто від’їжджає.

4 березня в місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини (імовірно, фенталін) колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію, вони знепритомніли і відтоді перебувають у критичному стані. Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі в Солсбері. Частину центру Солсбері було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

Глава британського зовнішньополітичного відомства Борис Джонсон заявив, що Лондон дасть рішучу відповідь, якщо виявиться, що Москва причетна до отруєння.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.

Як відомо, у 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла Скрипалева дружина, а минулого року під час відвідування Росії за загадкових обставин помер і його 44-річний син.

Читайте також:
Отруєння Скрипаля: Британія викликала російського посла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна