Отруєння Скрипаля: Британія викликала російського посла

 

Британія викликала російського посла для роз’яснень щодо отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Як передає “Новинарня“, про це повідомляє Associated Press.

“Велика Британія викликала російського посла для пояснень, яким чином російська нервово-паралітична речовина була використана проти колишнього шпигуна“, – йдеться у повідомленні агентства.

Глава МЗС Великої Британії повідомив послу РФ в Лондоні Олександру Яковенку, що у Росії є час до вечора вівторка, щоб надати роз’яснення у справі Скрипаля.

Перед цим прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що Росія “дуже вірогідно” винна у спробі вбивства колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

“Зараз зрозуміло, що містер Скрипаль та його донька були отруєні нервово-паралітичною речовиною військового типу, яку розробляла Росія. Вона є частиною нервово-паралітичних речовин, відомих як “Новичок”, – заявила Мей.

“Ґрунтуючись на позитивній ідентифікації цієї хімічної речовини експертами світового рівня в оборонній науково-технічній лабораторії в Портон-Дауні, ми знаємо, що Росія раніше виготовляла цю речовину, і досі в стані робити це … уряд дійшов висновку, що з великою імовірністю Росія відповідальна за дії проти Сергія та Юлії Скрипалів”, – заявила британська прем’єрка.

Крім того, вона попросила Росію пояснити, як військова хімічна зброя потрапила у британське графство Вілтшир. Як зазначається, в уряду Британії дві версії – або це пряма дія російської держави, або російський уряд  втратив контроль і дозволив хімічній зброї потрапити в руки інших людей.

Тереза Мей наголосила, що в середу британський уряд детально розгляне відповідь російській державі.

“Якщо не буде достойної відповіді, ми зробимо висновки про те, що ці дії були незаконним застосуванням сили російської держави проти Об’єднаного Королівства і я повернусь сюди (в Палату громад), щоб доповісти про весь спектр заходів, які ми застосуємо у відповідь“, – заявила вона.

 

Серед можливих заходів у відповідь Мей назвала перегляд присутності британської делегації у складі високопосадовців та політиків на ЧС з футболу в Росії

Як відомо, колишній шпигун РФ та його дочка були знайдені непритомними в центрі міста Солсбері в неділю, 4 березня. Слідство ведеться за статтею “замах на вбивство”, хоча раніше обговорювалася можливість кваліфікувати інцидент як терористичний напад, враховуючи потенційну небезпеку застосованої нервово-паралітичної речовини.

Британські ЗМІ повідомили, що розвідка МІ-5 вважає отруєння спробою вбивства, пов’язаною з Росією.

Як інформувала “Новинарня“, Сергій Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні ГШ ЗС Росії, у 1999 році пішов у відставку у званні полковника.

У 2004 році його заарештували, а в 2006 році Московський окружний військовий суд визнав Скрипаля винним у шпигунстві на користь Британії та засудив його до 13 років в’язниці.
Скрипаля звинуватили в тому, що він передав інформацію до таємної розвідки Великої Британії MI-6 про російських шпигунів, які працюють під прикриттям у Європі. В Росії стверджували, що Скрипалю заплатили 100 тисяч доларів за інформацію, яку він надавав з 1990-х років.

У 2010 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв помилував Скрипаля. Після цього колишнього розвідника і ще трьох росіян, які були засуджені за шпигунство на користь США і Великої Британії (Ігоря Сутягіна, Олександра Запорожського і Геннадія Василенка), обміняли на десятьох агентів російських спецслужб, затриманих у США.

Відтак Скрипаль отримав притулок у Британії. Він купив будинок у Солсбері в 2011 році приблизно за 350 тисяч фунтів стерлінгів.

Дружина Скрипаля загинула в автокатастрофі у Британії в 2012 році.

Таблоїд Daily Mail стверджує, що незадовго до отруєння Скрипаль звертався до поліції, однак причина звернення точно невідома.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна