Міжнародний скандал навколо отруєння перебіжчика Скрипаля: Британія звинувачує Москву

 

Британська розвідка МІ-5 вважає таємниче отруєння екс-полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його доньки спробою вбивства, організованою з Росії.

Про це повідомляє The Times з посиланням на джерела.

Поліція і МІ-5 вважають, що початкові факти розслідування дозволяють говорити про спонсоровану Москвою спробу вбивства.
Водночас не виключають і інші версії – спроба суперників скомпрометувати режим Путіна та приватну суперечку.

Голова міжнародного комітету палати громад Том Тугендхат заявив, що таємнича хвороба Скрипаля містить всі ознаки російської причетності.

Глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон заявив у вівторок, що Лондон має намір вжити жорсткі заходи в разі, якщо вдасться встановити причетність Росії до отруєння Скрипаля.

“Я кажу урядам по всьому світу, що жодна спроба забрати невинне життя на території Британії не уникне санкцій і не залишиться непокараною” – заявив міністр.

За словами Джонсона, Британії “можливо, знову доведеться переглянути санкційний режим стосовно Росії”.

Наразі Сергій Скрипаль залишається у критичному стані після ймовірного отруєння невідомою речовиною 4 березня в місті Солсбері, де він проживав в останні роки.

Речовину, якою ймовірно, отруїли розвідника-перебіжчика Скрипаля, використовували в РФ під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві на Дубровці в 2002 році (мюзикл “Норд-ост”).

Як передає “Радіо Свобода”, ідеться про сильнодіючий синтетичний наркотик фентаніл, дія якого значно сильніша за дію героїну.

Інформація про те, що газ на основі фентанілу ФСБ використовувала при штурмі театрального центру на Дубровці, міститься, зокрема, в офіційній відповіді спецслужби на запит глави руху “За права людини” Льва Пономарьова.

Сліди наркотику в зразках одягу заручників терористів, які захопили театральний центр, виявили в 2012 році фахівці науково-технологічної лабораторії британського міністерства оборони.

Ця лабораторія розташована в Солсбері, на півдні Англії. Саме в цьому місті в неділю були знайдені непритомні Скрипаль і його дочка.

В Кремлі заявили, що не мають ніякої інформації з приводу того, чим займався Скрипаль та з чим може бути пов’язана трагічна ситуація.
У Москві наміри МЗС Великобританії вжити санкцій щодо РФ назвали “дикістю”.

Як інформувала “Новинарня“, Сергій Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні ГШ ЗС Росії, у 1999 році пішов у відставку у званні полковника.

У 2004 році його заарештували, а в 2006 році Московський окружний військовий суд визнав Скрипаля винним у шпигунстві на користь Британії та засудив його до 13 років в’язниці.
Скрипаля звинуватили в тому, що він передав інформацію до таємної розвідки Великої Британії MI-6 про російських шпигунів, які працюють під прикриттям у Європі. В Росії стверджували, що Скрипалю заплатили 100 тисяч доларів за інформацію, яку він надавав з 1990-х років.

У 2010 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв помилував Скрипаля. Після цього колишнього розвідника і ще трьох росіян, які були засуджені за шпигунство на користь США і Великої Британії (Ігоря Сутягіна, Олександра Запорожського і Геннадія Василенка), обміняли на десятьох агентів російських спецслужб, затриманих у США.

Відтак Скрипаль отримав притулок у Британії. Він купив будинок у Солсбері в 2011 році приблизно за 350 тисяч фунтів стерлінгів.

Дружина Скрипаля загинула в автокатастрофі у Британії в 2012 році.

Таблоїд Daily Mail стверджує, що незадовго до отруєння Скрипаль звертався до поліції, однак причина звернення точно невідома.

Сергій і Юлія Скрипаль, дочка

У неділю, 4 березня, 66-річного Скрипаля та його 33-річну дочку виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини на лавці біля торгового центру в Солсбері, надалі вони знепритомніли.

На місці отруєння. Фото: ВВС

Цей інцидент стався через вісім років після вбивства іншого колишнього російського агента-перебіжчика – Олександра Литвиненка, автора книги “ФСБ підриває Росію”, який був отруєний радіоактивним полонієм у Лондоні.
Суд в Англії в січні 2016 року назвав президента РФ Володимира Путіна “ймовірно причетним” до цього вбивства.

Колишній детектив Брайан Тарпі, який працював над справою Олександра Литвиненка, у коментарі Sky News заявив, що між цими двома отруєннями (Литвиненка і Скрипаля) є “дуже яскраві подібності”.

Читайте також:
Британських детективів, які розслідували вбивство Литвиненка,
у Росії намагалися отруїти

У Британії вбитий експерт у справі отруєного Литвиненка, який приїздив до Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна