Отруєння російського перебіжчика з ГУР Скрипаля у Британії: ЗМІ розповіли подробиці

 

Увечері 5 березня у місті Солсбері, Велика Британія, із сильним отруєнням невідомою рідиною був госпіталізований 66-річний громадянин РФ Сергій Скрипаль, якого суд у Москві визнав винним у шпигунстві на користь британської служби зовнішньої розвідки MI-6.

Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні ГШ ЗС Росії, у 1999 році пішов у відставку, маючи звання полковника.
У 2004 році його заарештували, а в 2006 році Московський окружний військовий суд визнав Скрипаля винним у шпигунстві та засудив його до 13 років в’язниці.
У 2010 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв помилував Скрипаля. Після цього колишнього розвідника і ще трьох росіян, які були засуджені за шпигунство на користь США і Великої Британії, обміняли на десятьох агентів російських спецслужб, затриманих у США. Відтак Скрипаль отримав притулок у Британії.

Про те, що сталося ввечері 5 березня, розповіла BBC жителька Солсбері на півдні Англії Фрея Черч.

Закінчивши зміну о 16:00 і повертаючись з роботи, вона побачила на лавці поблизу торгового центру двох людей, які поводилися дивно.

“Чоловік безладно рухав руками, в очах порожнеча. Дівчина уткнулася в нього обличчям, ніби заснула, очевидно, знепритомніла”, – розповіла ВВС Черч.

Вона підійшла ближче, подумавши, що людям, можливо, потрібна допомога.

Чоловіком, якого побачила Черч, був 66-річний Сергій Скрипаль. На його плечі лежала молода дівчина.

“Поруч нікого не було. Повз проходили люди. Вони оберталися на них. Але йшли далі. Було схоже, що ці двоє були дуже сильно п’яні або прийняли наркотики. Побачити людину в такому неадекватному стані для Солсбері рідкість. Я не знала, що робити”, – згадує Черч.

“Я спробувала піймати погляд чоловіка, щоб заговорити з ним. Думала запитати, як він і дівчина почуваються. Але він був не при собі. Я злякалася і відійшла. Тепер переживаю через це”, – каже Фрея Черч.

Поліція прибула до місця події близько 16:15. До цього моменту обидві людини на лавці вже були непритомними.

Очевидці стверджують, що лікарі викликали для евакуації одного з постраждалих вертоліт, побоюючись за його життя. Другого забрала машина швидкої допомоги.

У місцевому відділку поліції запевнили, що зараз загрози здоров’ю людей немає. Але влада вживає додаткові заходи безпеки, оскільки історія Скрипаля змушує згадати отруєння Олександра Литвиненка в Лондоні в 2006 році.
Тоді колишній офіцер ФСБ був отруєний ізотопом полонію. Розслідування виявило десятки місць в центрі Лондона, які отримали радіоактивне забруднення.

Надалі Сергій Скрипаль та його супутниця залишаються у відділенні інтенсивної терапії. Тим часом, частина центру міста Солсбері залишається закритою, спеціалісти в захисному одязі продовжують роботи зі знезараження вулиці.

Фото: ВВС

Лавку, на якій сиділи Скрипаль і дівчина, поліцейські накрили невеликий жовтої наметом з тентом.

“Разом із нашими агентствами-партнерами ми ведемо кілька досліджень, щоб точно визначити, що призвело до того, що ці двоє людей знепритомніли, і з’ясувати, чи є ознаки злочинної діяльності”, – заявив представник поліції графства Вілтшир Крейг Голден, якого цитує “Радіо Свобода”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна