Дипвійна Росії та США: коментарі Обами, Трампа та удар Кремля у відповідь

 

Президент США Барак Обама прокоментував нові санкції проти Росії, які американський Мінфін офіційно підтвердив 29 грудня.

Глава Білого дому наголосив, що представлений громадськості пакет (нові санкції, висилання зі США 35 дипломатів РФ та закриття двох житлових комплексів для російських диппрацівників) – ще не вся відповідь Вашингтона Росії за її діяльність: будуть ще й непублічні дії, які запровадять за необхідності.

Російська Федерація не лише впливала на президентські вибори за допомогою санкціонованих у вищих ешелонах російської влади кібератак, а й здійснювала безпрецедентний тиск на американських дипломатів у Москві, заявив Обама.

“Тиск здійснювали співробітники спецслужб та поліції, а це не могло залишитися без відповіді”, – сказав президент США.

Також у повідомленні йдеться, що найближчими днями в Конгресі буде представлено доповідь про вплив Росії на вибори у США.

Обраний президент США Дональд Трамп заявив про намір зустрітися з представниками американської розвідки після прийняття рішення про введення нових санкцій проти Росії за кібератаки і втручання в президентські вибори. Про це повідомляє Reuters.

“В інтересах нашої країни та її великого народу я проведу зустріч із керівниками розвідувального співтовариства на наступному тижні, щоб отримати останню інформацію про факти, пов’язані з цією ситуацією”, – сказав Трамп.

Також він, коментуючи інформацію про втручання Росії в американські президентські вибори, зазначив, що для США настав час “рухатися далі”.

У Кремлі заявили, що адміністрація Барака Обами, розширивши санкції проти РФ, хоче “завдати удару по зовнішньополітичним планам” обраного президента США Дональда Трампа, який вступить на посаду 20 січня. Як передає кореспондент УНІАН у Москві, про це журналістам сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

“Ми шкодуємо, що подібне рішення було прийнято адміністрацією США й Обамою особисто, в даний час ми вивчаємо ці заяви і опубліковану інформацію. Як і говорили раніше, ми вважаємо подібні рішення і санкції необґрунтованими, незаконними з точки зору міжнародного права”, – сказав речник Путіна.

“Ми категорично не згодні з якимись безпідставними звинуваченнями, що були озвучені на адресу російської сторони. З нашої точки зору такі дії Вашингтона і чинної адміністрації є проявом непередбачуваної та агресивної зовнішньої політики”, – додав Пєсков.

Він заявив, що такі дії чинної адміністрації США, якій залишилося працювати три тижні переслідує дві мети. “Це остаточно зіпсувати російсько-американські відносини, які і без того лежать на дні, а також завдати удару по зовнішньополітичних планах майбутньої адміністрації та обраного президента США”, – сказав Пєсков.
За його словами, майбутньому президентові та адміністрації нав’язується модель поведінки, але поки не зрозуміло, чи згоден Трамп з нею чи ні.

Пєсков пообіцяв “адекватну відповідь” Америці з боку російського боку.

Перші кроки Кремль уже зробив. Як повідомив CNN представник американської влади, Росія вирішила закрити англо-американську школу в Москві.

“Таким чином, російський уряд закриває американцям та іншим іноземцям допуск до школи, до якої ходять діти співробітників диппредставництв США, Великої Британії і Канади”, – сказано в повідомленні.

За даними джерел CNN, також прийнято рішення закрити доступ до будинку відпочинку американського посольства в Срібному Бору.

Як повідомляла “Новинарня“, 29 грудня президент США Барак Обама підписав указ про введення нових санкцій проти Росії у зв’язку з хакерськими атаками, в яких Білий дім звинуватив Москву. Під санкції потрапили п’ять відомств, включаючи ФСБ, ГРУ і Спеціальний технологічний центр, а також шість фізичних осіб.
Reuters також інформує, що Сполучені Штати прийняли рішення про видворення 35 російських дипломатів і закриття двох дипмісій РФ у Нью-Йорку та Меріленді у відповідь на кампанію утисків з боку Росії проти американських дипломатів у Москві.

 

Читайте також:
Керівникові міжнародного мовлення США довічно заборонили в’їзд до Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна